Gemeente Den Haag

november 2003
Als ze een huis hebben blijven ze wel! (4 november)

Wonen in het centrum bevorderen, tijdelijke verhuur van woningen in herstructureringsgebieden, begeleid wonen en betere communicatie over hoe een woning te vinden. Dit zijn maar een aantal maatregelen die in de notitie jongeren huisvesting worden genoemd om de slaagkans van jongeren op de woningmarkt te vergroten. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag met deze notitie ingestemd

Uit onderzoek blijkt dat te veel jongeren na hun studie wegtrekken uit onze stad. Maar Den Haag heeft de jongeren hard nodig om een sfeervolle dynamische stad te blijven en de vergrijzing tegen te gaan. De jongeren trekken na hun studie weg door het tekort aan zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimten. Doordat er minder jongeren wonen spreekt de sfeer van Den Haag ook minder aan. Wethouder Hilhorst (ROSW) vindt het uitermate belangrijk om jongeren aan de stad te binden. Ook omdat jongeren een creatieve en levendige impuls aan de stad geven.

De woningcorporaties DUWO en Vestia gaan zich actief inzetten om huisvesting voor jongeren te realiseren. Daartoe kopen ze panden op en bouwen die om tot eenheden voor kamerverhuur. De gemeente zoekt actief naar locaties voor woonruimten. Ook de herstructurering leidt tot doorstroming waardoor er aan de onderkant van de woningmarkt ruimte vrijkomt voor jongeren.

Den Haag ondersteunt verder landelijke initiatieven om het aanbod te vergroten, zoals huursubsidie voor onzelfstandige woonruimten.

Eind 2003 komt er een lijst van concrete acties die de gemeente en de woningcorporaties gaan ondernemen om te zorgen dat Den Haag niet veroudert.