Gemeente Zwolle

Veiligheidsbeeld 2002

Het college van B&W heeft vandaag het Veiligheidsbeeld 2002 vastgesteld. Het Veiligheidsbeeld 2002 geeft inzicht in de veiligheidssituatie van Zwolle in het jaar 2002. Dit is het zesde Veiligheidsbeeld dat is vastgesteld.

Het Veiligheidsbeeld heeft tot doel de objectieve en subjectieve veiligheid in Zwolle inzichtelijk te maken. Voor de samenstelling is gebruikgemaakt van gegevens van politie, brandweer, Bureau Slachtofferhulp, Meldpunt Discriminatie, Reclassering Nederland en het Halt-bureau. Verder zijn er gegevens uit de Trendrapportage 2003 (Omnibusonderzoek) verwerkt, dat deze zomer is verschenen.

De gemeente Zwolle wil de leefbaarheid en veiligheid in de stad verbeteren. Dit doet zij door in te steken op thema's zoals criminaliteit, overlast, veilige leefomgeving, jeugdcriminaliteit en integraal veiligheidsbeleid. Opvallend is dat Zwolle het in vergelijking met 15 andere grote gemeenten relatief goed doet.

Zwolse wijken
Het Veiligheidsbeeld 2002 maakt duidelijk dat Zwolle relatief veilige, minder veilige en onveilige wijken kent. Tot de relatief veilige wijken behoren onder andere Wipstrik en Westenholte. Holtenbroek en Assendorp zijn voorbeelden van wijken waar het relatief minder veilig is. De Kamperpoort is een voorbeeld van een relatief onveilige wijk. Met het opstellen van wijkveiligheidsplannen wordt ingestoken op dit thema. Deze plannen worden in samenspraak met bewoners opgesteld.

Conclusies & acties
De belangrijkste conclusies van het Veiligheidsbeeld 2002 en de acties die de gemeente daarop neemt (of heeft genomen) staan hieronder vermeld. Diefstal en inbraak in Zwolse winkels, bedrijven en instellingen zijn afgenomen, dit in tegenstelling tot het landelijke gemiddelde. Dezelfde positieve uitkomst geldt voor de aantasting van de openbare ruimte. In Zwolle is het aantal woninginbraken gestegen, maar dit aantal blijft onder de gestelde norm. Het Keurmerk Veilig Wonen wordt voortgezet. Met betrekking tot zakkenrollerij scoorde Zwolle in 2002 slecht ten opzichte van vergelijkbare gemeenten. In 2003 heeft de politie maatregelen genomen zoals de banners in de binnenstad die winkelend publiek attenderen op zakkenrollers.
Het aantal meldingen van overlast is in 2002 gestegen, vooral met betrekking tot burenruzie, relatieproblemen en jeugd. Daarom wordt naast buurtbemiddeling en de aanpak van jeugdproblematiek een doorstart gemaakt met de aanpak van huiselijk geweld.
De zorgwekkende groei in 2002 van geweldsdelicten als bedreigingen, mishandelingen, straatroven en overvallen neemt binnen het Veiligheidsbeeld een bijzondere positie in. Dankzij de nieuwe dadergerichte aanpak door de politie is het aantal geweldsdelicten in 2003 inmiddels weer gedaald.

Mening van de Zwollenaar
In de Trendrapportage 2003 hebben Zwollenaren aangegeven welke zaken op het gebied van leefbaarheid en veiligheid er volgens hen aangepakt moeten worden. Deze top drie is gelijk aan die van vorig jaar, maar is in mate van belangrijkheid afgenomen. De top drie is geweld op straat, woninginbraak / Veilig Wonen en jeugdcriminaliteit. Geweld op straat wordt aangepakt middels het project Veilig Op Straat. Het Keurmerk Veilig Wonen is ingezet om het aantal woninginbraken terug te dringen. De gemeente blijft inzetten op het programma Jeugd & Veiligheid dat tot doel heeft jeugdcriminaliteit te voorkomen en te bestrijden.

Uit de Trendrapportage blijkt dat de aanpak van de volgende drie onderwerpen van groter belang zijn geworden voor de Zwolse burger: de aanpak fietsendiefstal, aanpak winkelcriminaliteit en sluitingstijden horeca. Middels het project 'MIJN FIETS!' kunnen Zwollenaren hun fiets gratis laten graveren om zo fietsendiefstal terug te dringen. In overleg met ondernemersverenigingen worden in specifieke winkelgebieden acties ondernomen om winkelcriminaliteit het hoofd te bieden. Over de sluitingstijden van de Zwolse horeca heeft onlangs besluitvorming plaatsgevonden.

Tevreden
De gemeente is overwegend tevreden over de uitkomst van het Veiligheidsbeeld 2002. Achterover leunen is echter niet de bedoeling, de gemeente blijft, ook door intensieve communicatie, werken aan de veiligheid in de stad en de gevoelens van veiligheid voor haar burgers.

Meer informatie
Het Veiligheidsbeeld ligt ter inzage bij het gemeentelijk informatiecentrum in het stadhuis (Grote Markt 15). Hier is het Veiligheidsbeeld in beperkte oplage verkrijgbaar. Het Veiligheidsbeeld kan vanaf donderdag 6 november worden gedownload vanaf www.zwolle.nl /actueel / folders & brochures.


---