Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Het bama-stelsel: een sprong vooruit?

Op woensdag 5 november organiseren de fusiepartners VU en hogeschool Windesheim, de Hogeronderwijsdag 2003.

De bachelor-masterstructuur is het afgelopen jaar ingevoerd. Op veel universiteiten lijkt dit soms niet meer in te houden dan het knippen in de bestaande opleidingen om zo een bachelor- en een masterfase te krijgen. Hbo-instellingen gaan veelal gewoon door met de bestaande opleidingen als bachelor. Wordt het vernieuwingspotentieel van het bama-stelsel voldoende benut?

Studenten willen meer flexibiliteit en transparantie. De maatschappij wil zowel generalisten als specialisten. We moeten academische vorming en disciplinaire verdieping in een nieuw verhouding plaatsen. Slagen we daarin? Op deze vragenstukken zoeken we antwoord op de Hogeronderwijsdag 2003.

De dag start met een paneldiscussie "Bachelor en master: de stand van zaken" onder leiding van Ton Planken. Aan de discussie nemen onder meer deel Jacques Tichelaar (kamerlid PvdA), Hein Dijkstra (voorzitter college van bestuur van Windesheim en bestuurslid van de hbo-raad) en Marieke Spoeltman (voorzitter van de Universitaire Studentenraad VU). Daarna geeft de heer Hans Zwarts, voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam, zijn visie op de maatschappelijke behoefte aan hoger opgeleiden en gaat hij in op de relatie tussen regionale economie en hoger onderwijs. De ochtend wordt afgesloten met een lezing van minister-president Jan-Peter Balkenende. Deze oud-hoogleraar van de VU gaat in op de internationalisering van het hoger onderwijs en op de voorwaarden voor goed, uitdagend en toegankelijk hoger onderwijs, dat aansluit bij de eisen die samenleving en studenten stellen. Het middagdeel bestaat uit een negental workshops. Daarin wordt naar antwoorden gezocht op de vragenstukken die "s morgens aan bod zijn geweest.