Gemeente Den Haag

oktober 2003
Officiële Opening Tesselseplein (29 oktober)

Het Tesselseplein heeft in het afgelopen jaar een complete metamorfose ondergaan. Als onderdeel van het stedenbouwkundig wijkplan voor Duindorp is het plein helemaal opnieuw ingericht. Zo rijdt het autoverkeer door het midden van het plein en worden de zijstraten hierop aangesloten. Er ontstaan hierdoor vier kleinere pleinen, die direct grenzen aan de bebouwing. Bij de totstandkoming van het plan zijn de omwonenden betrokken geweest. De reden voor de herinrichting is de uitstraling van de omgeving verbeteren en het gebied als verblijf en winkelgebied te versterken.

Huiskamer
Bouwers en bewoners waren het er over eens dat het Tesselseplein, de 'huiskamer' van Duindorp moest worden. Op het hele plein, 'het vloerkleed', liggen gebakken klinkers in een melange van rode kleuren. In het midden van het grootste plein staat de 'zitbank', een lange tweezijdige houten bank. Samen met de oorspronkelijke Berlage lantaarnpalen zorgen deze elementen ervoor dat het plein het karakter van een huiskamer heeft gekregen.

Zeedennen
Door de herinrichting herinnert het plein weer aan oude tijden. De lange zitbank- een soort familiebank voor Duindorp- refereert aan oude foto's waarop een lange rij Duindorpse vrouwen in klederdracht zaten. Meest in het oogspringend blijven toch ongetwijfeld de 30 nieuwe 'huiskamerplanten'. De Oostenrijkse zeedennen, officieel Pinus nigra nigra geheten, zijn al 7 m hoog bij het planten en ondanks de naam, opgekweekt in Duitsland. Een groot voordeel van de bomen en uniek voor een plein, is dat ze ook 's winters groen blijven.

Officiële opening
Wethouder A.J. Hilhorst opent op woensdag 5 november 2003 om 15.30 uur het vernieuwde Tesselseplein. Hij doet dit in bijzijn van stadsdeelwethouder Scheveningen, W.J. Stolte. Ter gelegenheid van de opening plant Hilhorst de laatste van 30 nieuwe Oostenrijkse zeedennen op het plein.

Programma 5 november 2003
15.00 Ontvangst van de gasten in de tent op het Tesselseplein 15.30 - 16.00 Speech en openingshandeling
16.00 - 16.30 Borrel in de tent op het plein