Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 november 2003

Vragen van de leden Timmermans en Crone (PvdA) aan de minister president, de minister van buitenlandse zaken en de staatssecretaris van buitenlandse zaken

Heeft de ECOFIN-raad besloten de invloed (ten opzichte van de ontwerpgrondwet) van het Europees Parlement aangaande het meerjarig financieel kader en van de Commissie aangaande de globale richtsnoeren voor het economisch beleid en het Groei en Stabiliteitspact (GSP) te verminderen?

Zo ja, hoe is het terugdringen van de invloed van het Europees Parlement wat betreft de besluitvorming over het meerjarig financieel kader te rijmen met de Nederlandse inzet in de IGC waarbij juist wordt gestreefd naar vergroting van de invloed van het Europees Parlement ?

Hoe staat dit in verhouding tot de wens van de regering om zo dicht mogelijk bij het Conventieresultaat te blijven en de opmerkingen in de regeringsnotitie over het belang van het volledige budgetrecht van het Europees Parlement?

Betekent het voorstel van de ECOFIN-raad een duidelijke verslechtering ten opzichte van het Conventieresultaat? Zo ja, waarom hebt u zich hiertegen niet te weer gesteld?

Hoe verhoudt zich de opstelling van de minister van financiën in de ECOFIN-raad, wat betreft het terugdringen van de invloed van de Europese Commissie aangaande de globale richtsnoeren voor het economisch beleid en het GSP, tot uw brief aan de Italiaanse minister Frattini waarin u schrijft dat Nederland het versterken van de positie van de Commissie, zowel wat betreft de globale richtsnoeren voor het economische beleid als het GSP ziet als een punt in de ontwerpgrondwet dat verbeterd kan worden en tot de in de regeringsnotitie verwoorde wens de positie van de Commissie te versterken?

Deelt u de mening dat de minister van financiën tijdens de bewuste ECOFIN-bijeenkomst het standpunt van de regering op onjuiste wijze heeft ingebracht? Betekent dit dat u zich nadrukkelijk zult distantiëren van de gezamenlijke opstelling van de ECOFIN-raad?

Deelt u de mening dat de Nederlandse onderhandelingspositie binnen de IGC gebaat is bij het uitdragen van gezamenlijke standpunten door de verschillende vakministers die in lijn liggen met de door u verwoorde inzet in de IGC?

Bent u het eens met de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Frattini, die van mening is dat de ECOFIN-raad zich ongevraagd heeft gemengd in het debat dat is voorbehouden aan de regeringsleiders en de ministers van buitenlandse zaken? Welke maatregelen neemt u om herhaling van deze onwenselijke situatie te voorkomen?

Hoe beoordeelt u de berichten dat een aantal lidstaten de gezamenlijke opstelling zoals verwoord door de ECOFIN-raad reeds hebben ingebracht in onderhandelingen in de IGC?
---
Daniel Dombey, "Finanzminister drängen EU-Parlament zurück" in: Financial Times Deutschland 27-10-03 en Richard Carter, "Finance Ministers in Secret Plot over Constitution" in: EU Observer 27-10-03 In de ontwerpgrondwet staat dat goedkeuring van het EP vereist is. De ECOFIN-raad stelt voor dit te veranderen in een consultatieprocedure. Zie kamerstuk 29213 nr. 1
"Ook de positie van het Europees Parlement heeft aan kracht gewonnen, onder meer doordat het Europees Parlement volledig budgetrecht heeft gekregen en het recht van medewetgeving («codecisie») aanzienlijk is uitgebreid. Dat is goed en doet recht aan de doelstelling van de Conventie de Unie democratischer te maken." Kenmerk: DIE-622/03
"Niettemin ziet het kabinet verdere mogelijkheden voor verbetering. Dat kan onder meer door de bevoegdhedenvan de Commissie inzake de Globale Richtsnoeren voor Economisch Beleid (GREB)en het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) te versterken (o.a. het recht van voorstel i.p.v. aanbeveling voor het indienen van de GREB en het recht van voorstel van de Commissie om bij overtreding van een lidstaat van het SGP maatregelen te nemen)."

Daniel Dombey, "Finanzminister drängen EU-Parlament zurück" in: Financial Times Deutschland 27-10-03 Ibid.


---- --