Koninklijke Nederlandse Schaakbond

BIS presteert onder de maat tegen Zukertort

BIS moet zich zorgen maken. Zaterdag verloren de Apeldoornse schakers in De Brinkhorst hard met 6,5 3,5 van het op papier gelijkwaardige Zukertort Amstelveen.
Nu de Apeldoorners ook de tweede competitiewedstrijd verloren hebben, staat het team negende op de ranglijst in de Meesterklasse. Die ranglijst biedt een vreemde aanblik. De eeuwige nummer twee van Nederland HSG staat achtste met één matchpunt en veelvoudig landskampioen ZZICT staat met drie matchpunten vierde. De ranglijst wordt aangevoerd door Vastned Rotterdam, dat 22 november in een thuiswedstrijd het kwakkelende Apeldoornse team als een lekker hapje opwacht.

De sfeer is prima in de Apeldoornse gelederen. Spelers, teamleider Karel van Delft en clubleiding zijn (te) aardig voor elkaar, er wordt op vrijdagavond onderling een gezellig biertje (en nog een) gedronken en op een uurtje nachtrust meer of minder komt het ook niet aan bij de helft van het team.
BIS krijgt het dit seizoen niet makkelijk. Zwakke teams zijn er niet in de Meesterklasse. Het team is qua gemiddelde rating zesde van Nederland, maar de niveauverschillen zijn klein. Vriend en vijand prijst het Apeldoornse principe dat er met vijf originele Apeldoorners gespeeld wordt maar Marcel Boel en Freddie van der Elburg hebben een relatief lage rating, Marc Jonker ontbeert spelritme, Arthur van de Oudeweetering laat weinig speciaals zien en Merijn van Delft schiet af en toe een bok. Enkele andere spelers als Bosboom en Van Beek presteren onder hun kunnen. Al met al moet BIS uit een ander vaatje gaan tappen wil het zich kunnen handhaven op het hoogste niveau.
Wedstrijden zoals afgelopen zaterdag kunnen de Apeldoorners zich niet al te vaak permitteren. Het concept was zonder veel risico te spelen en toeslaan waar dat mogelijk was. Dat kwam niet uit de verf doordat sommige spelers ongeïnspireerd speelden, vermoeid waren, tekortschoten dan wel faalden.

Rob Hartoch tekende met wit snel een remise aan tegen Okkes. Arthur van de Oudeweetering volgde met zwart na ruim twee uur spelen met een remise tegen Wiersma in een stelling waarin voor beide spelers geen muziek meer zat. Manuel Bosboom had het met wit nog even langer dan dertien zetten kunnen proberen tegen de zwakkere Bertholée, maar die was duidelijk op afruil van stukken en een vlotte remise. Kopman Sipke Ernst trof met zwart Maarten Solleveld. Deze grootmeester-killer had uit zijn vorige twaalf partijen op het eerste bord liefst tien punten gescoord. Ernst moest nauwkeurig keepen maar hield de partij op remise.
Amstelveen kwam op voorsprong doordat Marcel Boel met wit het verkeerde plan koos en kansloos verloor van Los. Alexander Kabatianski kwam met zwart beroerd uit de opening en had nooit zicht op meer dan remise. Hij bikkelde echter als een held, aldus zijn teamgenoten. Marc Jonker doorbrak de ban van een lange reeks verliezen (half uit zeven) door met wit keihard door de verdediging van jeugtalent Tan te gaan. Net voor de eerste tijdcontrole kwam BIS weer op achterstand. Freddie van der Elburg overzag met wit een combinatie en werd weggespeeld door Strating.

Doordat de Apeldoorners ervoor hadden gekozen diverse normaal gesproken solide spelers zwart te geven was Merijn van Delft op bord negen beland. Hij trof de veruit zwakste speler van de tegenstanders, Schmitz. De Apeldoornse kandidaat-meester speelde een flut-partij, raakte een pion kwijt en werd kansloos opgebracht. Lucien van Beek speelde met de witte stukken een bizarre partij tegen Vink. Hij kwam gewonnen te staan, maar liet de stelling in remise verzanden. Tot driemaal toe speelde hij de grafzet van het jaar (ongeveer min negen volgens computerprogramma Fritz), maar Vink weigerde te profiteren. De aanhouder wint en na een vierde blunder kon Van Beek na ruim zes uur spelen de koning omleggen.

Klik hier voor het naspelen van de partijen.

Topsport is hard en de verschillen aan de top zijn klein. Hadden de Apeldoorners tegen LSG een partijtje meer gewonnen en tegen Amstelveen twee, dan had het team gedeeld eerste gestaan in de Meesterklasse.Wellicht hervindt BIS zich. Qua niveau is het Apeldoornse team zeker niet kansloos, maar zonder een gezonde dosis zelfreflectie ziet het er somber uit.
Tijdens de partijen werd uitstekend publiekscommentaar gegeven door Jeroen Noomen. Hulde ook weer voor de ploeg mensen die de bar bemand en de zaal weer keurig heeft ingericht.

BIS - Zukertort Amstelveen 3½ - 6½
Sipke Ernst - Maarten Solleveld ½ - ½
Rob Hartoch - Menno Okkes ½ - ½
Arthur van de Oudeweetering - Eelke Wiersma ½ - ½ Manuel Bosboom - Rob Bertholée ½ - ½
Alexander Kabatianski - Arno Bezemer ½ - ½
Marc Jonker - Kevin Tan 1 - 0
Lucien van Beek - Nico Vink 0 - 1
Freddie van der Elburg - Sybolt Strating 0 - 1
Merijn van Delft - Henk Schmitz 0 - 1
Marcel Boel - Sander Los 0 - 1

Zie ook: www.sbsa.nl

---