Politie Gelderland-Zuid


+ Korpsstaf


Datum zondag 2 november 2003                                         
                                                                     
Van    / afdeling Communicatie                                       

Regionaal Persbericht



District Stad Nijmegen



Aanhoudingen tijdens demonstratie tegen kabinetsplannen

Zaterdagmiddag heeft een groep van een paar honderd mensen gedemonstreerd tegen de plannen van het kabinet Balkenende. De organisatie had hiervan vooraf melding gemaakt bij de gemeente Nijmegen. Afgesproken werd dat de demonstranten zich zouden houden aan een vooraf vastgestelde route, die zou beginnen in het Kronenburgerpark en zou eindigen op de Waalkade. Aan die afspraak hield niet iedereen zich, want een groep van 200 mensen splitste zich af van de rest van de groep en verliet daarop de route. Zij liepen naar het Keizer Karelplein en bezetten dit plein. Omdat dit tegen de afspraak was, greep de politie in en zijn de demonstranten van het plein verdreven. Het verkeer kon hierna zijn weg vervolgen.
Het vrij maken van het plein gebeurde met veel verzet van sommige demonstranten. Twee van hen werden aangehouden omdat zij met volle bierblikjes en flesjes naar een politieman gooiden. Omdat hij in zijn hoedanigheid van mountainbiker een helm droeg, kwamen de blikjes tegen zijn helm. Deze agent deed aangifte van openlijke geweldpleging.
Twee personen zijn aangehouden voor belediging en één persoon is aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Alle personen zijn overgebracht naar het politiebureau.
Een deel van de groep begaf zich daarna naar het station waar zij een perron bezetten. Ook hier heeft de politie ingegrepen, op verzoek van de NS en de mensen verdreven. Daarna keerde de rust weer.


Aanhouding voor belediging conductrice

De politie heeft zaterdagavond op het station een 47-jarige Nijmegenaar aangehouden die in Elst in de trein was gestapt, zonder geldig vervoerbewijs. Hij meldde dat aan de conductrice. Zij legde hem uit dat hij een kaartje kon kopen, maar dat dat wel iets duurder was. Hierop weigerde de man een kaartje te kopen. Hij werd boos en schold de vrouw meerdere keren uit. Hierbij nam hij een dreigende houding aan. Hierop werd de politie gewaarschuwd, die de man in Nijmegen heeft aangehouden.


Man aangehouden voor mishandeling, diefstal en afpersing

De politie heeft vrijdagmiddag in het Goffertpark een 27-jarige Nijmegenaar aangehouden die ervan wordt verdacht het afgelopen jaar meerdere mensen mishandeld, afgeperst en bestolen te hebben. Omdat de aangevers bij hun aangifte een goed signalement hebben achtergelaten, kon de politie vrijdag deze man aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau.


Man aangehouden voor lokaalvredebreuk

De politie heeft vrijdagmiddag een 48-jarige Nijmegenaar aangehouden die over de balie van een instelling in Nijmegen was geklommen en een 57-jarige medewerker van die instelling zou hebben mishandeld. Een andere medewerker kon de 57-jarige bevrijden. De aanleiding voor de mishandeling is nog niet bekend.


Blik op veilig-snelheidscontrole

De mensen van verkeershandhaving hebben vrijdag tussen 16.30 uur en 18.30 uur een snelheidscontrole gehouden op de Hatertseweg. Er waren ruim 2000 passanten, waarvan er 42 de maximum snelheid overschreden. De hoogst gemeten snelheid bedraagt 78 km.

Grote veiligheidscontrole
De politie heeft gisteravond vanaf 21.00 uur een grote veiligheidscontrole gehouden op de Wijchenseweg. Er waren voor deze gelegenheid zeven controleplaatsen ingericht op de busbaan, ter hoogte van de meubelboulevard.
Hieronder volgen de resultaten:
Er werden ruim 200 blaastesten afgenomen
-2 aanhouding voor rijden onder invloed van alcohol
-65 bekeuringen, voor onder andere technische gebreken, geen rijbewijs of kentekenbewijs, bromfiets te hoog vermogen.
-3 overtredingen van de wet wapens en munitie
2 aanhoudingen voor overtreding van de Opiumwet, het in het bezit hebben van harddrugs
1 aanhouding voor meerdere openstaande feiten.


Verdachte tweemaal aangehouden

Een 24-jarige vrouw uit Nijmegen is vrijdagavond omstreeks 23.00 uur onzedelijk betast door een 26-jarige Nijmegenaar. De vrouw stond daar met een vriendin te praten toen ze de man hoorde en zag aankomen Kennelijk was de man onder invloed van alcohol. De man zou eerst tegen geparkeerde auto's hebben staan schoppen en liep daarna op de vrouw af. Hierbij betaste hij haar onzedelijk. De vrouw wist te ontkomen en de man liep verder. De vrouw kon een goed signalement geven aan de politie. Intussen meldde een getuige bij de politie dat deze man tegen auto's aan het schoppen was. Hiervoor kon de man worden aangehouden op de Bisschop Hamerstraat. Toen hij werd overgebracht naar het politiebureau, bleek daar ook dat de man de 24-jarige onzedelijk betast had, omdat de vrouw op dat moment aangifte aan het doen was.

De man werd in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw aangehouden omdat hij op de Eerste Walstraat vernielingen aanbracht aan een geparkeerde auto. Politiemensen zagen dit gebeuren en konden hem op heterdaad aanhouden.



Man aangehouden voor diefstal fiets

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Stationsplein een 27-jarige Wijchenaar op heterdaad aangehouden omdat hij op dat moment bezig was een fiets te stelen.


Jongen beroofd

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 16-jarige jongen op het Graafsepad van zijn fiets en mobiele telefoon beroofd. Hij werd aangesproken door twee jongens, waarvan er één beweerde dat de fiets van de 16-jarige van hem was. Hierop zei de 16-jarige dat dat niet klopte en dat hij zelf in het bezit was van bijbehorende sleutels. Hierop zei de jongen dat ie wilde bellen, en pakte de mobiele telefoon van de 16-jarige uit zijn zak. Hij bleek ook een mes bij zich te hebben, waardoor de 16-jarige zijn fiets en telefoon uiteindelijk af gaf.
De jongen deed aangifte.


Blik op veilig-snelheidscontroles

De politie heeft zaterdagmorgen snelheid gecontroleerd op de Van Boetbergweg. Er kwamen ruim duizend automobilisten voorbij, waarvan er 227 te hard reden. Het is op dit moment niet bekend wat de hoogst gemeten snelheid is.
OP de Grootstalselaan werd ook gecontroleerd, ruim 1700 automobilsten werden gecontroleerd. Er waren 37 overtreders de hoogst gemeten snelheid bedraagt 66 km.
OP de Hatertseweg was de hoogst gemeten snelheid 70 km, hier werden 35 overtredingen geconstateerd.


Diefstal uit woning

Zaterdagavond is ingebroken in een woning aan de Winkelsteegseweg door een deur te forceren. Hierbij werd geld gestolen, en persoonlijke documenten. De 46-jarige eigenaar deed aangifte.



District Tweestromenland



Beneden-Leeuwen-aanhoudingen voor baldadigheid en vernieling

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen aangehouden die even daarvoor op de Zandstraat plantenbakken op wielen op de rijbaan hadden gezet. Even daarna viel een van de plantenbakken om. Hierop werden de mannen aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man uit Beneden-Leeuwen en een 16-jarige jongen uit Heerewaarden.


Groesbeek Blik op veilig- snelheidscontrole

De politie heeft zaterdagavond tussen 22.00 en 23.30 een snelheidscontrole gehouden op de Nijmeegsebaan. Er werd een automobilist bekeurd om dat hij met een snelheid van 104 km reed, terwijl 80 km de maximumsnelheid is.


Beuningen-man aangehouden voor vernieling

De politie heeft vrijdagavond een 24-jarige Nijmegenaar aangehouden die ervan wordt verdacht vernielingen te hebben gepleegd. De man maakte deel uit van een groep jongeren die op het Julianaplein stond en vrij luidruchtig was. De politiemensen sprak de groep daarop aan. De 24-jarige liep op de politie af en meldde dat hij naar huis ging. Waarschijnlijk was hij onder invloed van alcohol. De politiemensen volgden hem nog een tijdje. Toen zagen zij dat de man op een terrastafeltje af rennen en dat tegen een etalageruit van een winkel gooien. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.



Wijchen-Meisje aangehouden voor baldadigheid

De politie heeft vrijdagmiddag op de Oosterweg een 16-jarige meisje uit Wijchen aangehouden omdat zij verdacht wordt van baldadigheid. Zij zou samen met andere jongeren tape hebben aangebracht aan de toegangspoort van een school in Wijchen, waardoor de doorgang belemmerd werd. Zij is overgebracht naar het politiebureau.


Appeltern- diefstal uit woning

Vrijdag is ingebroken in een woning aan de Blauwe Sluis door een deur te forceren. Hierbij werd een kleurentelevisie gestolen. De 34-jarige eigenaar deed aangifte.


Wijchen- Blik op veilig-alcoholcontrole

Verkeershandhaving heeft vrijdagavond tussen 17.00 uur en 22.30 uur een alcoholcontrole gehouden op de Randweg Noord. Er zijn ruim honderd blaastests afgenomen. Twee automobilisten werden aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Zij bliezen waarden van 460 en 265 ugl.



District De Waarden



Ommeren- aanhouding na agressie tegen medewerkers horecagelegenheid

Een 18-jarige jongen uit Veenendaal is zaterdagavond in ommeren aangehouden omdat hij bij een horecagelegenheid een fles gegooid zou hebben naar medewerkers van die gelegenheid. Zij hadden de 18-jarige de toegang geweigerd omdat hij geen toegangspasje had en zich een tijdje geleden ook al vervelend zou hebben gedragen. Hierop werd de man agressief, gooide het flesje en bedreigde de medewerkers. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


Zaltbommel-aanhouding voor mishandeling met wapen

Zaterdagavond is een 36-jarige man uit Nederhemert aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een 41-jarige medewerker van een horecagelegenheid in Zaltbommel met een steekvoorwerp te lijf zou hebben willen gaan. Eerder die avond had de 36-jarige zich al vervelend opgesteld en bedreigingen geuit naar de 41-jarige. Hierop werd de 36-jarige de zaak uit gezet. De zoon van de 36-jarige, die ook in de zaak was, begon hierop te vechten met enkele bezoekers. Hij zou sloeg twee mensen meerdere malen in hun gezicht hebben geslagen. Ook hij werd de zaak uit gezet en om hem te kalmeren werd hij op de grond gedrukt en ging de 41-jarige op hem zitten, terwijl de politie werd gebeld. Hierop trok de 36-jarige een mes en bedreigde daarmee de 41-jarige. Deze weet zich van de 36-jarige te ontdoen en kan hem van het mes ontdoen. Meteen daarna kon de man overgedragen worden aan de politie, die hem hebben aangehouden en hebben overgebracht naar de politie.



Mannen aangehouden voor poging tot betalen met vals geld

De politie heeft gisteren op de Maasdijk in Rossum een 22-jarige, een 25-jarige en een 23-jarige man met onbekende woonplaatsen aangehouden op verdenking van betalen met vals geld. De mannen wilde afrekenen bij een bedrijf in Rossum, maar de caissière twijfelde of het geld wel echt was. Hierop pleegde zij overleg met de 39-jarige eigenaar van het bedrijf en die waarschuwde de politie. Intussen liepen de mannen het bedrijf uit, maar de eigenaar achtervolgde hen. Toen de politie ter plaatse kwam, kon de 39-jarige de man aanwijzen. De drie zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


Culemborg-Man aangehouden voor agressie tegen politie

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een op de Markt een 21-jarige man uit Culemborg aangehouden omdat hij zich zonder aanleiding agressief gedroeg tegen de politie. Toen de politiemensen de man aanspraken wat er aan de hand was, werd hij agressief en begon te slaan en te schoppen Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Tuil- Vrouw aangehouden voor vernieling caravan
Een 35-jarige vrouw uit Tuil is vrijdagavond door de politie aangehouden omdat zij vernielingen zou hebben aangebracht aan een caravan op de Bouwing in Tuil. De bewoners van de caravan, van wie de vrouw een bekende was, hadden haar buiten de deur gezet. Dat pikte de vrouw niet, waarop ze de ruit van de deur vernielde. Hierop werd zij aangehouden.

Tiel- Wildplasser aangehouden voor belediging
Toen de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige Tielenaar een bekeuring gaf voor wildplassen tegen een etalageruit op de Kleibergsestraat, werd de 21-jarige boos en schold de politiemensen herhaaldelijk uit. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Haaften-inbraak in woning
Vrijdagavond is ingebroken in een woning aan de Margrietstraat door een raam te forceren. Hierbij werden diverse sieraden gestolen. De 36-jarige bewoner deed aangifte.

Culemborg-diefstal uit woning
Zaterdagavond is ingebroken in een woning aan de Oude Rekemerstraat door een deur te forceren. Hierbij werden autosleutels meegenomen waarmee ook de auto werd gestolen. Ook werd een dvd-speler gestolen, en persoonlijke documenten. De 60-jarige bewoonster deed aangifte.



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --