LIJST PIM FORTUYN

LPF tegen invoering rekeningrijden van minister Peijs

Het plan van minister Peijs om vanaf 2007 reeds rekeningrijden in te voeren is volgens de LPF geen goed plan. De kritiek van de LPF richt zich met name op de invoering van een variabele kilometerheffing, waarbij er naar plaats en tijdstip zal moeten worden betaald.

Er zijn volgens LPF-kamerlid Max Hermans een aantal redenen om tegen de variabele kilometerheffing te zijn. Hermans: 'De gewone man zal het slachtoffer worden. De rijkere automobilist zal gewoon rijden terwijl de mensen aan de onderkant van de samenleving financieel de auto worden uitgedwongen. De weg wordt vrijgemaakt voor de mensen met geld. Verder kan rekeningrijden eenvoudig ontaarden in een systeem om gaten in de begroting te dichten.'

De LPF kan zich niet voorstellen dat opbrengsten alleen naar de weginfrastructuur zullen gaan. De overheid heeft wat dit betreft een slechte reputatie. Gedane beloftes aan de automobilist worden stelselmatig niet nagekomen. Het 'kwartje van Kok' is hiervan een treffend voorbeeld. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft deze week een rapport gepubliceerd waarin een van de voornaamste conclusie is dat rekeningrijden de fileproblematiek niet zal oplossen. Het is dan ook bijzonder vreemd dat de minister opeens de plannen wil versnellen. Tijdens de begrotingsbehandeling Verkeer & Waterstaat zal ik daarom om opheldering vragen', aldus Hermans.