Politie Friesland


Politieberichten 01/11 11.00 uur t/m 02/11 11.00 uur

fryslân 02-11-2003 - Voor verdere infomatie kunt u contact opnemen met bureau Communicateie tel: 0900 - 8844

Drachten: winkeldief aangehouden.
Zaterdag omstreeks 16.13 uur werd in een supermarkt aan de Markt een 48-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een zak snoepjes gepakt en de verpakking opengemaakt. De snoepjes in zijn jaszak gedaan en het lege zakje in een prullenbak weggegooid. Aangifte hiervan werd gedaan door een 42-jarige inwoner van Drachten.

Franeker: eenzijdige aanrijding en rijden onder invloed. Zaterdag omstreeks 17.50 uur werd melding gemaakt dat een auto tegen een boom was gereden. Ter plaatse was inderdaad op de Burgemeester Junckmastraat een boom beschadigd. De bestuurder was na de aanrijding doorgereden. Auto en signalement van de bestuurder werden bekend en op de W. Koningstraat werd genoemde auto aangetroffen. In een woning zat de bestuurder, een 21-jarige inwoner van Franeker. Op het bureau blies 490 ug/l. Ook bleek dat hij geen rijbewijs had. Tegen de bestuurder zal proces-verbaal woorden opgemaakt.

Sneek: aanrijding met letsel.
Zaterdag omstreeks 16.00 uur vond een aanrijding plaats op het Hoogend. Uit verschillende verklaring is de mogelijke toedracht als volgt. Een 17-jarige inwoonster van Sneek reed op haar fiets over het Hoogend en wilde op de T-splitsing rechtdoor.
Een 22-jarige inwoner van Sneek en bestuurder van een personenauto reed in dezelfde richting als de fietster. Een 49-jarige inwoner van Ijlst reed als bestuurder van een bestelauto op de Oude Koemarkt net wilde op de T-splitsing rechtsaf slaan, het Hoogend op. De 22-jarige verklaarde dat hij de 49-jarige wel had gezien, maar dat hij nog zover van de splitsing af was, dat hij er nog wel voorlangs kon. Plotseling was de bestelauto naast hem op het kruisingsvlak, waardoor hij naar links moest uitwijken. Ook bleek de fietser naast hem te rijden en zij schrok hiervan en de fietster week ook uit naar links en kwam ten val. De fietster, de 17-jarige is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Sneek en kon na behandeling weer naar huis.

Noordwolde: aanrijding en rijden onder invloed. Zaterdag omstreeks 20.00 uur reed een 53-jarige inwoner van Noordwolde op zijn fiets over het fietspad gelegen naast de Nieuweweg in zuidelijke richting. Een 19-jkarige inwoonster van Wilhelminaoord reed op haar scooter over hetzelfde fietspad uit tegenover gestelde richting. Mogelijk door alcoholgebruik slingerde de fietser over het fietspad en een aanrijding was het gevolg. De 19-jarige belandde met haar scooter in een naast gelegen weiland. De 53-jarige had gedronken. Op het bureau blies hij 1479 ug/l en kreeg een rijverbod van 20 uur. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Franeker: aanrijding en verlaten plaats aanrijding. Zaterdag omstreeks 22.15 uur werd melding gemaakt dat een personenauto steeds rondjes reed op de Pameijerstraat. Deze auto zou ook een aldaar geparkeerd staande auto aanrijden. Ter plaatse was de auto reeds gevlogen. Op een gegeven moment komt de auto weer aanrijden en krijgt de bestuurder een stopteken, wat hij negeert. Na een korte zoekslag de auto zonder bestuurder aangetroffen op de Buorren Halberdastraat. Via onderzoek werd de bestuurder, een 26-jarige inwoner van Franeker in zijn woning aangehouden. Ook gaf hij toe de auto te hebben bestuurd en gedronken te hebben. Op het bureau blies hij 730 ug/l. Ook bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: vernieler aangehouden.
Zondag omstreeks 00.20 werd melding gemaakt dat op de Tuinen iemand bezig was autos te vernielen. Omstanders gaven een goed signalement van de dader en even later kon de dader, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, nabij de Vlietserbrug worden aangehouden. Bij 2 autos had hij de antennes weggenomen. De dader zag kans om 2 antennes en een auto-embleem achter te laten in de politieauto. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: eenvoudige mishandeling.
Zondag omstreeks 01.45 uur vond een vechtpartij plaatst op de Voorstreek. Ter plaatse lag een man gewond op het trottoir. Een van de omstanders wees 2 mannen aan die een 42-jarige inwoner van Leeuwarden zonder slag of stoot een klap hadden gegeven. Aangehouden werd een 18-jarige inwoner van Leeuwarden. Verderop werd een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. Ook daar was hij bezig te slaan en fietsen te vernielen. Per ambulance is het slachtoffer, de 42-jarige, overgebracht naar MCL Zuid en blijft een nacht ter observatie. Beide verdachten overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Drachten: niet voldoen aan een bevel of vordering. Zondag omstreeks 02.15 uur was bij een bar aan de Noordkade 2 personen naar buiten gezet door de portiers van de zaak. Zij gedroegen zich niet normaal en hielden zich niet aan de huisregels. Buiten vielen zij de bezoekers lastig. Na enige vorderingen om zich te verwijderen gaven zij geen gehoor.. De beide mannen, een 25-jarige en een 19-jarige beide inwoners van Drachten zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Drachten: eenvoudige mishandeling.
Zondag omstreeks 02.50 uur werd in een bar aan de Noordkade een 21-jarige inwoner van Drachstercompagnie aangehouden. , Hij zou in de zaak een 20-jarige inwoner van Nij Beets mishandeld hebben. Portiers hadden dit gezien. De verdachte gaf een klap in het gezicht. Verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Rijden onder invloed (verzamel mutatie)
Kootstertille, Rykswei, 38-jarige inwoner van Surhuisterveen, 780 ug/ll. Rijbewijs werd ingevorderd. Afgehandeld via Kort-Om. Beetsterzwaag, Hoofdstraat, 29-jarige inwoner van Joure, 300 ug/l, rijverbod 2 uur, afgehandeld via Kort-Om.
Marssum, Bokmasingel, 44-jarige inwoner van Engelum, 515 ug/l, rijverbod 5 uur, afgehandeld via Kort-Om.
Haulerwijk, Oosterwoldseweg, 44-jarige inwoner van Haulerwijk, 300 ug/l, afgehandeld via Kort-Om.
Lemmer, Parkstraat, 26-jarige inwoner van Lemmer, 330 ug/l, rijverbod 2 uur, afgehandeld via Kort-Om.
Drachten, Raai, 32-jarige inwoner van Burgum, 245 ug/l, afgehandeld via kort-Om.
Drachten, De Drift, 25-jarige inwoner van Gorredijk, 674 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd. Afgehandeld via Kort-Om. Leeuwarden, Zaailand, 49-jarige inwoner van Franeker, 690 ug/l, rijverbod 8 uur, afgehandeld via Kort-Om.
Marrum, Pantsjewier, 35-jarige inwoner van Marrum, 445 ug/l, rijverbod 4 uur, afgehandeld via kort-Om.

Berlikum: eenvoudige mishandeling.
Zondag omstreeks 01.35 uur werd een 33-jarige inwoner van Ried aangehouden voor mishandeling in een bar aan het Hemmemaplein. Hij had een 18-jarige inwoner en een 17-jarige inwoner, beide uit Franeker mishandeld. De 18-jarige kreeg een klap in zijn nek en de 17-jarige was geschopt zonder enige aanleiding. Bij zijn aanhouding verzette de verdachte en is uiteindelijk overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Buitenpost: alcoholcontrole
Zaterdag tussen 22.00 uur en 05.15 uur werd tijdens de nachtdienst in de omgeving van Buitenpost 25 voertuigen gecontroleerd op alcoholgebruik. Alle bestuurders of bestuursters waren Boppers.

Sneek: vandaal aangehouden.
Zondag omstreeks 05.12 uur zag een surveillanceauto tijdens hun dienst dat een 24-jarige inwoner uit Easterlittens de Kleine kerkstraat in wilde lopen en kwam er weer uit lopen. Hij ging midden op de rijbaan lopen. De politieauto stopte en de man schopte vervolgens tegen de auto. Hij werd ter plaatse aangehouden en bij zijn aanhouding begon hij de politiemensen te beledigen. Ne enig verzet is de verdachte overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal ter zake vernieling, baldadigheid en belediging zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak woning.
Zaterdag omstreeks 20.00 uur kwam een 34-jarige inwoner samen met zijn vriendin thuis aan de Beetgumerstraat. Toen hij binnen kwam zag hij een voor hem onbekend manspersoon. De man werd door de 34-jarige vastgepakt. Enige gestolen spullen werd weer terug gegeven aan de 34-jarige. Op een gegeven moment wist de dader te ontkomen en vluchtte het huis uit. Via zijn signalement kon de dader, een 41-jarige inwoner van Franeker op de Harlingerstraat om 20.10 uur worden aangehouden. Verdachte is overgebracht naar het bureau en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Sneek: vernieling.
Zaterdag omstreeks 17.00 uur werd door een 68-jarige inwoonster van IJlst aangifte gedaan dat men een ruit had vernield van een instelling aan de Harinxmakade. Ter plaatse bleek het glas van de voordeur vernield te zijn. Op de eerste verdieping werd muziek gehoord en brandde er licht. Glas op de eerste verdieping werd ook vernield. Op de eerste verdieping werd een man aangetroffen zittend op een stoel bij een tafel. Diverse flesjes bier stonden op de tafel. Het bleek een 19-jarige man te zijn zonder vaste woon of verblijfplaats. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Nadat de verdacht op het bureau werd nogmaals het pand bezocht. Daar aangekomen werd een zware gaslucht waargenomen. Alle gaspitten van een gasfornuis waren opengedraaid. Hierna gastoevoer dichtgedraaid. Onderzoek zal worden voortgezet.

Leeuwarden: straatroof.
Zaterdag omstreeks 01.15 uur liep een 30-jarige inwoner van Leeuwarden op de Tweebaksmarkt. Plotseling voelde hij dat iemand hem vastpakte op zijn schouder en dat een goud metaal tegen de linkerzijkant van zijn gezicht werd gehouden. Vanuit zijn ooghoek zag de 30-jarige een soort pistool tegen zijn hoofd werd gehouden. De man wilde geld. Nadat hij zijn beurs gaf kreeg hij een duw naar voren. De 30-jarige kon nog net zien dat de overvaller wegrende in de richting Korfmakerstraat. Even verderop zag de 30-jarige zijn portemonnee op de grond liggen. Alleen het geld miste eruit. Signalement van de dader: lengte ongeveer 1.85 m, leeftijd ongeveer 30 jaar, kort stekelig haar, blauwe spijkerbroek, groene jas tot op de heupen. Sprak vloeiend Nederlands. Gegevens pistool niet bekend.