Gemeente Neede

Klankbordgroep gemeenteraden kiest Berkelland als nieuwe gemeentenaam

De nieuwe naam voor de gemeenten Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede na de herindeling wordt: gemeente Berkelland. Tijdens de klankbordgroepvergadering, waarin alle fracties uit de gemeenteraden zijn vertegenwoordigd, kreeg de naam Berkelland 32 stemmen en de naam Berkelstreek 22 stemmen. De fracties mochten net zoveel stemmen uitbrengen als zij zetels in de gemeenteraad hebben. CDA, GroenLinks en PvdA (met uitzondering van de Needse fractie) kozen voor Berkelland en de VVD, PvdA Neede en de plaatselijke partijen hadden een voorkeur voor Berkelstreek. Aan de minister is gevraagd de naam Berkelland op te nemen in het wetsvoorstel voor gemeentelijke herindeling van de Achterhoek.

Na een uitgebreide meningspeiling onder de inwoners was voorgesteld te kiezen uit: Berkelstreek of Berkelland. Enige tijd geleden kon men reageren op 14 namen die geselecteerd werden uit 134 eerder ontvangen naamsuggesties.
Er hebben ongeveer 250 mensen gereageerd op de meningspeiling. Daarbij is zo'n 75% van het aantal te vergeven punten op een Berkelnaam uitgebracht. Men kon namelijk 3 namen opgeven die in volgorde 5, 3 en
1 punten "scoorden".
Berkelstreek behaalde 410 punten, Berkelland 361, Berkelvallei 236, en Berkeloo 209. De overige namen vielen minder in de smaak. Er werd ook een jeugdworkshop gehouden over de nieuwe gemeentenaam. De top drie van de kinderen was: 1. Gemeente Berkelhoek, 2. Gemeente t Hoekie en 3. Gemeente Natuurhoek

Omdat Berkelstreek en Berkelland er echt uitsprongen en eerder werd uitgesproken dat de meningspeiling zwaar zou worden meegewogen, is aan de klankbordgroep voorgesteld te beslissen welke van deze twee namen de nieuwe gemeentenaam wordt.