NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR

Living history op de Nationale Geschiedenisdag

Living history één van de hoofdthema's op de Nationale Geschiedenisdag
De Nationale Geschiedenisdag, de toogdag voor en door heel historisch Nederland, is iedere keer weer een ware happening. Dit keer is het thema 'Conflict en geweld in de vaderlandse geschiedenis' en er is heel wat plaats ingeruimd voor de levende geschiedenis. Diverse living history groepen spelen uiteenlopende perioden uit de vaderlandse geschiedenis na: van de Vikingentijd tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het belooft een spannende dag te worden in de stadsschouwburg in Apeldoorn op zaterdag 1 november 2003, een dag waar heel wat mensen op af zullen komen.

Op de Nationale Geschiedenisdag wordt altijd gezorgd voor een mix, waarbij spannende debatten worden afgewisseld, met praktische workshops, films, een informatiemarkt, en vele internetpresentaties. Een hoofdrol is dit keer weggelegd voor de levende geschiedenis. De laatste jaren is het aantal living history groepen enorm gegroeid. Life role playing wordt het wel genoemd, de populariteit ervan, met name onder jongeren, hangt ongetwijfeld samen met populaire internetspelletjes als Warhammer en Dungeons & Dragons maar ook met de populariteit van boeken en films als Lord of the Rings en Harry Potter. Het verleden wordt nagespeeld: mensen kruipen letterlijk in de huid van de geschiedenis. Voor de spelers zelf is het een bijzondere ervaring maar ook voor de toeschouwers is er heel wat te zien. Deze vorm van geschiedenis wordt gepresenteerd als een spannend, vaak gewelddadig epos, waarbij de kogels je bijna letterlijk om de oren vliegen.

Veel living history groepen focussen inderdaad op gewelddadige episoden uit de vaderlandse geschiedenis: de landingen van de Vikingen in de vroege middeleeuwen, een burenruzie in een middeleeuws dorp, of de luchtlandingsoperatie Market Garden, bij Arnhem aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Misschien is living history wel de meest geschikte manier om het vaderlandse gewelddadige verleden in beeld te brengen. In geleerde boeken en artikelen van de vakhistorici komen de gewelddadige aspecten van het vaderlands verleden er meestal nogal bekaaid van af, en ligt de nadruk vaak op schikken en plooien: de befaamde overlegcultuur van Nederland als polderlandje. Maar de laatste jaren is de aandacht voor geweld toegenomen: niet toevallig in een tijd dat etnische conflicten, zinloos geweld op straat, en zelfs politieke moorden hier en in het buitenland bijna dagelijks onze aandacht vragen. Maar dat living history veel breder is dan alleen geweld zal ook duidelijk worden op de derde Nationale Geschiedenisdag.

Kom en beleef het op de Nationale Geschiedenisdag! Meer informatie bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, telefonisch (030-2760244) of per e-mail (ncv@volkscultuur.nl).

De Nationale Geschiedenisdag wordt georganiseerd door de belangrijkste historische koepels in Nederland: het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, de Vereniging voor Geschiedenisdocenten, de archiefkoepel DIVA, de Nederlandse Museumvereniging en het Historisch Platform.

27 okt 03 13:57