MCS

Liberaal Bloemendaal neemt veiligheidsinitiatief

Liberaal Bloemendaal neemt veiligheidsinitiatief inzake proefproject voor volledige wijksurveillance binnen de gemeente Bloemendaal

Geavanceerde volcontinu surveillance service kost inwoner 3 eurocent per dag; pilot voorbeeld voor vele gemeenten in Nederland

Bloemendaal, 1 november 2003. In antwoord op de vanwege bezuinigingen geminimaliseerde politiesurveillance heeft Liberaal Bloemendaal het voortouw genomen in het opzetten van een pilot voor aanvullende, geavanceerde surveillance door een particulier beveiligingsbureau. Met deze 24-uurs surveillance, die met medewerking van Roel Pieper, Pon's Automobielhandel B.V. (onder andere importeur van Volkswagen) en NVD Beveiligingen tot stand is gekomen, verwachten de initiatiefnemers de veiligheid voor alle inwoners te verbeteren en de misdaadpreventie binnen de gehele gemeente sterk te bevorderen. Er zullen stringente afspraken worden gemaakt met de politie, onder meer over de directe opvolging door de politie van gesignaleerde incidenten. Het voorstel zal op 5 november aanstaande in de Gemeenteraad worden behandeld.

Niet alleen de minimale aanwezigheid van de politie, maar ook recente voorvallen in de Gemeente Bloemendaal hebben ertoe geleid dat de inwoners hun gevoel van veiligheid en hun geloof in een adequate misdaadpreventie grotendeels zijn kwijtgeraakt. De locale politieke partij Liberaal Bloemendaal heeft daarom het initiatief genomen om - tegen zeer geringe kosten voor de inwoners, bedrijven en Gemeente - een surveillancedienst op te zetten. Aangezien dit een private surveillancedienst betreft, zal de gemeente zorgdragen voor nauwe afstemming tussen deze dienst en de politie, zodat deze adequaat actie kan ondernemen. Het initiatief voorziet verder in bijstand bij aangiften, zodat een versterking van de preventie ook gepaard zal kunnen gaan met een verbetering van de aangiften.

'Gezien de situatie die in de Gemeente Bloemendaal is ontstaan, vonden wij het erg belangrijk om in samenwerking met de gemeente en dwars door de partijen heen, met een concreet voorstel te komen om het hier weer veilig te maken en onze burgers te laten zien dat we de misdaadpreventie serieus nemen. Dankzij medewerking van Roel Pieper en Volkswagen kunnen we nu snel starten met een proefproject. We kunnen nu een moderne en effectieve surveillance bieden tegen lage kosten voor de burger. We denken daarom dat dit initiatief ook elders in Nederland navolging zal krijgen', aldus de fractie van Liberaal Bloemendaal.

'Na de aanslag op mijn vrouw en mijzelf hebben we met de politie overlegd over adequater optreden. Maar het systeem blijkt niet toereikend om de benodigde veranderingen te kunnen realiseren. Ik kies liever voor een positieve benadering en daarom steun ik het initiatief van Liberaal Bloemendaal met hulp bij de technische invulling van de surveillance. Denk daarbij aan de moderne ICT-hulpmiddelen die optimale routeplanning met digitale kaarten mogelijk maakt, terwijl tevens voor alle burgers volledig inzichtelijk zal worden gemaakt welke surveillanceservice feitelijk geleverd wordt,' zegt prof. ir. Roel Pieper, hoogleraar Electronic Commerce en ondernemer te Aerdenhout.

'Wij ondervinden dat er steeds meer gemeenten belangstelling hebben voor collectieve beveiliging binnen woonwijken in de vorm van aanvullende surveillances, waarbij bewoners in een wijk gezamenlijk een beveiligingsdienst inschakelen. NVD Beveiligingen heeft al enkele succesvolle projecten lopen op dit gebied. Buiten het toegenomen veiligheidsgevoel is het ook concreet veiliger geworden in buurten waar NVD de collectieve beveiliging verzorgt, zoals in Aerdenhout/Bentveld waar bij de deelnemers het aantal inbraken - en zelfs de pogingen daartoe - tot nul daalde. In Bloemendaal is voor dezelfde aanpak gekozen, zodat we ook daar een vergelijkbaar effect verwachten,' zegt de directeur van NVD Beveiligingen.

Het initiatief voorziet in een 24-uurs surveillance door drie auto's - Volkswagens Touareg - in alle dorpskernen van de Gemeente Bloemendaal, t.w. Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout-Vogelenzang. Volkswagen verleent medewerking door de inzet van deze auto's die zullen worden gebruikt door doelgericht opgeleid NVD-personeel. Deze speciale surveillanceauto's zullen worden uitgerust met een digitaal routeplanning- en alarmeringssysteem dat bij elke melding inzichtelijk zal maken wat de beste en snelste surveillance-inzet zou kunnen zijn. Het systeem houdt vervolgens alle gegevens bij van alle meldingen, politieinzet en incidenten, aangevuld met actuele verkeersinformatie.

Voor de surveillance wordt voorts gebruikgemaakt van geavanceerde communicatiemiddelen om de surveillanten direct van alle relevante informatie te voorzien. Via de website van de gemeente zal met één dag vertraging aan de burgers informatie over de surveillances worden gegeven. Bijvoorbeeld hoe vaak de surveillanceauto waar is geweest, hoe vaak er om assistentie is gevraagd en wat de responstijd van de zowel de surveillance als politie was. De surveillance zal worden geëvalueerd, uitgaande van de doelstelling dat elke melding een responstijd van luttele minuten zou moeten hebben.

Voor de financiering van de surveillance denkt Liberaal Bloemendaal aan het verdelen van de kosten - ongeveer 800.000 euro per jaar - via de OZB-opbrengst onder de bewoners, de huiseigenaren en de bedrijven, en de gemeente. Wanneer elk van deze groepen een kwart van de kosten zou dragen, betaalt iedere inwoner van Bloemendaal 11 euro per jaar, ofwel 3 eurocent per dag. Liberaal Bloemendaal houdt ook andere mogelijkheden voor (deel)financiering open, bijvoorbeeld subsidies of bijdragen van belanghebbenden. Verder verwachten de initiatiefnemers dat verbetering van de preventie zal leiden tot lagere verzekeringspremies en dat deze korting ruimschoots opweegt tegen de kosten van de surveillance.

Liberaal Bloemendaal is een lokale politieke partij, opgericht in december 1997, met als doelstelling zichzelf uiteindelijk op te heffen, wanneer alle gewone politieke partijen hebben leren luisteren naar de burgers en met hen willen samenwerken.

Contactpersonen voor de pers:
Liberaal Bloemendaal:
Mr. L.J.L. Heukels, fractievoorzitter 06 22 51 66 97 Voor technische details en uitvoering:
Dr. G. Metselaar, raadslid 023 52 61 904

Voor Prof. ir. Roel Pieper:
PR bureau Monogram Communication Strategies (MCS) B.V. - Perlita Fränkel 06 546 85 192 of

023 56 28 208

Voor Pon's Automobielhandel B.V.:
Jacques Geijsen, 033 494 96 78