VU ziekenhuis

Uitzaaiingen tumoren mogelijk met afweersysteem uit te schakelen

Uitzaaiingen van tumoren kunnen mogelijk met het afweersysteem worden uitgeschakeld. Dit zegt prof. dr. R.H.J. Beelen, in zijn oratie, gehouden in het VU medisch centrum.
Prof. Beelen is sinds vorig jaar hoogleraar algemene celbiologie aan het VUmedisch centrum.

Een onderzoeksgroep van Beelen is al erg succesvol met het aanzetten van het immuunsysteem tegen kankercellen. Met behulp van receptoren willen zij een brug maken tussen een antilichaam en een herkenningspunt op de tumorcel. Dit wordt immunotherapie genoemd. In vivo, dus in een proefdiermodel, is het met behulp van een groeifactor gelukt om de afweercellen zodanig te activeren, dat bij een bepaald aantal tumorcellen geen uitzaaiingen in de lever meer voorkomen.

In Nederland wordt jaarlijks bij 8700 mensen de diagnose darmkanker gesteld. Daarbij komen vaak uitzaaiingen in de lever voor. Ongeveer de helft van de patiënten overlijdt uiteindelijk als gevolg van die uitzaaiingen.

Darmtumoren worden vaak operatief verwijderd. Bij operatie is het immuunsysteem onderdrukt. Juist dan is de kans op uitzaaiingen groot. GM-CSF, de groeifactor die in vivo werd gebruikt, werd dagelijks vanaf vier dagen voor, tijdens en na operatie toegediend aan een groep patiënten met darmkanker. Uit het bloedbeeld, een leverbiopt en afweertesten bleek dat deze immuunmodulatie gunstig verliep. Dus ook daar was de groeifactor succesvol. Of deze methode ook leidt tot een verbetering van de overlevingskans zal op termijn moeten blijken. De oratie van Beelen vond plaats op 31 oktober 2003, in de aula van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.