Gemeente Apeldoorn

Terugblik raadsvergadering 30 oktober


-Dit is een persbericht van de gemeenteraad-

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft donderdag 30 oktober onder meer de onderstaande besluiten genomen.

Startschot gemeentelijke waakhond
Met de benoemingen in de raadsvergadering van 30 oktober is het startschot gegeven aan de rekenkamercommissie die selectief onderzoek gaat doen naar het beleid van het gemeentebestuur. In Apeldoorn heeft de raad bewust gekozen voor een rekenkamercommissie met sterke vertegenwoordiging vanuit de raad en de heer R.C. van der Mark als onafhankelijke voorzitter. De verordening op de rekenkamercommissie was in de raadsvergadering van 25 september 2003 al vastgesteld. Het is aan de commissie om nu haar werkwijze en een eerste onderzoeksprogramma vast te stellen. De functie van de rekeningcommissie, namelijk het onderzoek van de jaarrekening, neemt de rekenkamercommissie op zich. In de raadsvergadering van september 2003 is de rekeningscommissie, ingesteld in 1996, opgeheven.

Forensenbelasting / toeristenbelasting
De raad heeft ingestemd met het voorstel van het college van B&W om het eerste en tweede tarief van de forensenbelasting met respectievelijk 15% en 5% te verhogen en de overige tarieven trendmatig te verhogen. Daarnaast wordt de toeristenbelasting opnieuw ingevoerd vanaf het belastingjaar 2004. Op verzoek van de toeristenbranche zullen deze afspraken in principe voor 3 jaar gelden.

Stemgedrag op dit onderwerp:

29 raadsleden stemden vóór het voorstel en negen raadsleden stemden tegen (CDA 8 voor, Leefbaar Apeldoorn 7 voor, VVD 6 voor, PvdA 6 voor, GroenLinks 3 tegen, Gemeentebelangen 3 tegen, D66 1 tegen (1 onthouding van stemming), ChristenUnie 2 tegen, SGP 2 voor).

Op het eerste deel van het voorstel (verhoging tarieven forensenbelasting) stemden ook D66 en CU voor.

Particulier Opdrachtgeverschap
Tijdens het debat over de raadsopdracht particulier opdrachtgeverschap bleek duidelijk de grote waardering die hiervoor bestaat. PvdA, VVD en D66 dienden, deels tezamen, drie amendementen in op de raadsopdracht. De raad is akkoord gegaan met de raadsopdracht, met daarbij de verkregen toezegging van het college dat bij de uitwerking rekening zal houden met de strekking van de amendementen.

Planschade verzoeken en legesheffing
De raad heeft ingestemd met het voorstel leges te berekenen om lichtvaardige planschadeverzoeken te voorkomen en een deel van de gemaakte kosten te dekken. Echter, het bedrag van 1000,- is door het aangenomen amendement van VVD, D66 en PvdA verlaagd naar 300,-.

Stemgedrag op dit onderwerp:

GroenLinks, Gemeentebelangen, ChristenUnie en SGP stemden tegen het voorstel. Behalve GroenLinks stemden zij wel, gezien het feit dat de meerderheid van de raad voor het voorstel was, in met de verlaging van het bedrag naar 300,-. De overige fracties stemden in met het voorstel en met de verlaging naar 300,-

Einde persbericht

Voor het laatst bijgewerkt op: 31-okt-2003 01:40