Gemeente Smallingerland

IdeeDrachten: voor de realisatie van innovatieve ideeen 31 oktober 2003

Smallingerland kent een nieuwe stichting genaamd IdeeDrachten. Deze stichting heeft als belangrijkste doel het stimuleren van het bedrijfsleven in Drachten. Hierbij ligt de nadruk op het invoeren van innovaties, technologische vernieuwing en kwaliteitsverbetering. De stichting wil dit bewerkstellingen door mensen die een goed, innovatief idee hebben, professioneel te ondersteunen bij de uitwerking ervan. Te denken valt aan het uitwisselen van kennis en het uitwerken van de plannen en het eventueel in productie nemen van een product, al of niet via een nieuwe onderneming. Dit gebeurt eventueel in samenwerking met andere innovatieve intermediaire organisaties, zoals Syntens, TCN en de Kamer van Koophandel etc. Bij de beoordeling van een nieuw idee wordt naast de technische mogelijkheden van het idee ook gekeken naar de commerciële potenties.

De beoordeling van ideeën vindt plaats door een platform bestaande uit vertegenwoordigers van in Drachten opererende organisaties. Zij vertegenwoordigen de ondernemersverenigingen in de gemeente Smallingerland, een aantal bedrijven (Philips, Neopost, AWA Molding, Leenstra en YP engineering), ROC Friese Poort om ook de relatie met de onderwijsinstellingen te waarborgen, de Kamer van Koophandel (i.v.m. de mogelijke subsidiefaciliteiten en het mentorschap) en de gemeente Smallingerland. Alle vertegenwoordigers zitten in de stichting op basis van persoonlijke titel.

Dit nieuwe project in Smallingerland heeft een aantal unieke aspecten, waarmee het zich onderscheidt van andere innovatie-initiatieven. Het meest duidelijke aspect is de geografische afbakening. Ideeën kunnen in principe uitsluitend door inwoners van Smallingerland worden ingediend. Verder is er de kleinschaligheid, waardoor de stichting dichter bij de burgers komt te staan. Hiermee gepaard gaat ook de herkenbaarheid voor de burgers. De stichting waarborgt een netwerk van Smallingerlandse ondernemers, die directe contacten onderhouden met het lokale bedrijfsleven. Tot slot wil de stichting zich inzetten voor een actieve werving van ideeën gericht op de totale bevolking van Smallingerland. Een uitvoerige reclamecampagne gedurende de maand november is hiervan het begin.

De gemeente Smallingerland vervult in het hele traject een ondersteunende rol. Door het faciliteren van dit project is het mede mogelijk dat de gemeente haar doelstelling haalt meer werkgelegenheid te genereren. Dit wordt dan niet alleen gedaan door het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en het stimuleren van ondernemerschap, maar ook door het stimuleren van innovatief ondernemen. De burgemeester van Smallingerland mr. ing. P. Van der Zaag neemt het voorzitterschap van de stichting op zich.