Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag
---
Datum
- 31 oktober 2003
Behandeld
- Peter Potman
Kenmerk
- DVB/NN-366/03
Telefoon
- 070-3485555
Blad
- 1/5
Fax
- 070-3485684
Bijlage(n)
- 1
- peter.potman@minbuza.nl
Betreft
- Beantwoording vragen van het lid van Bommel over de mogelijke Israëlische plannen voor een aanval op Iran en de Israëlische kernwapenpolitiek
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid van Bommel over de mogelijke Israëlische plannen voor een aanval op Iran en de Israëlische kernwapenpolitiek. Deze vragen werden ingezonden op 14 oktober 2003 met kenmerk 2030401430.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Mr. J.G. de Hoop Scheffer
Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over mogelijke Israëlische plannen voor een aanval op Iran en de Israëlische kernwapenpolitiek
Vraag 1
Kent het artikel "Israel plant Angriff auf Iranische Atomanlagen" , waarin gemeld wordt dat Israël een aantal doelen van de Iraanse kernenergieindustrie zou willen aanvallen? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Deelt u de mening dat indien dergelijke plannen inderdaad worden uitgevoerd dit een zeer ernstige schending van het internationaal recht zou zijn en in strijd met het streven naar vreedzame ontwapening? Indien neen, waarom niet?
Vraag 3
Bent u bereid er bij Israël op aan te dringen van het voornemen van deze preventieve militaire actie tegen Iran af te zien? Zo ja, hoe? Indien neen, waarom niet?
Vraag 4
Hoe beoordeelt u de uitspraak van Gideon Meir, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Israël het recht heeft iedere staat die terreurgroepen onderdak verleent als legitiem doel te beschouwen? 2) Deelt u de mening dat dit een verdere verscherping veroorzaakt van de spanningen in het Midden-Oosten en de kans op een regionale oorlog vergroot? Zo ja, welke stappen onderneemt u om te voorkomen dat de situatie in het Midden-Oosten escaleert? Indien neen, waarom niet?
Antwoord
De regering begeeft zich op basis van persberichten niet in speculaties over hypothetische situaties.
De Nederlandse regering is van mening dat Israël het recht en de plicht heeft zijn burgers tegen terroristische aanslagen te beschermen. Daarbij dient de Israëlische regering wel binnen de kaders van het internationale recht te opereren en acties die tot verdere escalatie kunnen leiden, te vermijden.
Ik wil in dit verband wijzen op het akkoord dat onlangs is bereikt tussen Iran en een drietal Europese landen over het Iraanse nucleaire programma. Op dit akkoord zal ik nader ingaan in de brief die is aangevraagd door de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken (03-BuZa-66, d.d. 27 oktober 2003). De regering hoopt dat dit akkoord ook kan bijdragen aan vermindering van de spanningen in de regio. Ik verwijs voorts naar mijn antwoorden op vragen van het lid Van Bommel over het Israëlische
bombardement op Syrië (TK 2030401050).
Vraag 5
Kent u berichten in de internationale pers dat de VS Israël helpt bij het bewapenen van Israëlische onderzeeërs in de Dolfijn-klasse met kruisraketten met atoomkoppen? 3) Deelt u de mening dat dit pogingen van de VN en het IAEA 4) om Iran te bewegen af te zien van een kernwapenprogramma ernstig bemoeilijkt? Indien neen, waarom niet?
Vraag 6
Deelt u tevens de mening dat deze Amerikaanse hulp in strijd is met het voorkomen van productie en verspreiding van massavernietigingswapens? Op welke wijze valt dit in uw ogen te rijmen met de plannen van president Bush proliferatie van massavernietigingswapens te voorkomen? Bent u bereid uw afkeuring bij president Bush tot uitdrukking te brengen? Indien neen, waarom niet?
Vraag 7
Bent u bereid er bij de Israëlische regering tevens op aan te dringen om af te zien van de plannen tot het plaatsen van atoomraketten op zee? Indien neen, waarom niet?
Antwoord
De persberichten terzake zijn mij bekend. Ik heb geen informatie die bevestigt dat de Verenigde Staten op enigerlei wijze assistentie zou verlenen aan een Israëlisch kernwapenprogramma, een programma waarvan de Israëlische autoriteiten overigens nooit hebben bevestigd dat het bestaat. Evenmin kan ik berichten bevestigen dat Israël doende zou zijn zijn onderzeeërs te voorzien van raketten met een nucleaire lading.
Het in de vragen gelegde verband met een Iraans kernwapenprogramma lijkt mij onjuist. Iran heeft zich door deelname aan het Non-Proliferatieverdrag verplicht geen kernwapens te verwerven. Daar wordt het ook door Nederland aan gehouden.
De Nederlandse regering is van mening dat Israël tot het Non-proliferatieverdrag zou moeten toetreden als niet-kernwapenstaat en al zijn nucleaire faciliteiten onder het waarborgenstelsel van het IAEA zou moeten brengen. Voorts is de regering voorstander van totstandkoming van een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten. De regering geeft steun aan resoluties terzake in het kader van het IAEA en van de Verenigde Naties, alsook in het kader van het toetsingsproces van het
Non-proliferatieverdrag. In dat verband meent de regering dat totstandkoming van een alomvattende vredesregeling in het Midden-Oosten, inclusief de erkenning van Israël door landen in de regio, waaronder Iran, het vooruitzicht op een Midden-Oosten vrij van kernwapens en overige massavernietigingswapens aanzienlijk zal verbeteren.
1) Der Spiegel, 12 oktober jl. www.spiegel.de/politik/ausland
2) Der Spiegel, 12 oktober jl. "Israel und Syrien verschärfen Krieg der Worte"? zie - www.spiegel.de/politik/ausland
3) The Observer. 12 oktober jl. "Israel deploys nuclear arms in submarines" - www.observer.co.uk/international/story
4) IAEA = International Atomic Energy Agence
---
Ministerie van Buitenlandse Zaken