STAP

Gemeenten moeten samen met ouders alcoholgebruik bij kinderen voorkomen

STAP: gemeenten hollen te vaak achter de feiten aan STAP heeft deze week een groot aantal gemeenten gevraagd extra aandacht te besteden aan het voorkomen van alcoholgebruik door kinderen en jongeren. STAP pleit er voor dat gemeenten actief ouders benaderen met behulp van nieuw beschikbaar gekomen voorlichtingsmateriaal. Het is noodzakelijk dat de gemeenten de overlast door alcohol op straat te lijf gaan, maar daar mag het niet bij blijven, vindt STAP. Gemeenten zullen ook moeten inzetten op preventie van het gebruik op zich. Gemeenten kunnen wat dat betreft steeds minder verwachten van de landelijke overheid omdat de bezuinigingen ook de alcoholvoorlichting treffen.

Bereik en effecten van alcoholvoorlichting op school niet overschatten
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van alle middelbare scholieren zegt geen voorlichting over alcohol te krijgen (NIGZ, 2001). Cijfers over voorlichting over alcohol op de basisschool zijn niet bekend. Het effect van voorlichting over alcohol op school wordt bovendien overschat (Cuijpers, 2002). Daarom wil STAP meer aandacht voor voorlichting door ouders. Uit eerder onderzoek is bekend dat kinderen minder drinken als ouders hen wijzen op de risico's (Andrews, 1993; Ary, 1993). STAP heeft ook GGD-en, instellingen voor verslavingszorg, HALT-buro's en de politie die in de praktijk de alcoholvoorlichting verzorgen gewezen op de nieuwe mogelijkheden voor voorlichting via de ouders.

Nieuw magazine Drinken of verdrinken
De meeste ouders zijn moeilijk bereikbaar via de school van hun kinderen omdat weinig ouders ouderavonden over genotmiddelen bezoeken. Daarom doet STAP een beroep op gemeenten om ouders van opgroeiende kinderen rechtstreeks te informeren met behulp van het nieuwe magazine 'Drinken of verdrinken'. Het magazine informeert ouders over de risico's van drinken op jonge leeftijd en geeft opvoedingstips. Angela Groothuizen, Jacobine Geel en enkele wetenschappers wijzen in het magazine o.a. op de risico's van het gebruik van breezers.

Cijfers over kinderen en alcohol
In groep 8 van de basisschool heeft 1 op de 3 al eens alcohol gedronken (Trimbos-instituut, 2001). Van de 10 t/m 15 jarige kinderen drinkt de helft al alcohol. Kinderen van 15 drinken bijna allemaal alcohol (NIPO, 2003). Bij jongens van die leeftijd is bier de favoriete drank en bij meisjes de breezer. De helft van de 10-15 jarigen zegt dat hun ouders er geen moeite mee hebben als ze al drinken. De andere helft mag niet drinken en de meeste van deze kinderen geven aan hun ouders hierin te gehoorzamen.

Onderzoek: beter geen alcohol voor je 15e
Hoe jonger kinderen beginnen met alcoholgebruik des te groter de risico's op gezondheidsschade en verslaving op latere leeftijd. Kinderen die voor hun 15e regelmatig drinken hebben kans op slechtere schoolprestaties, ze roken op latere leeftijd vaker en ze gebruiken op latere leeftijd vaker hard drugs (STAP, 2003)

Referenties:

- NIGZ (2001). Voorlichting over alcohol in Nederland bereikt te weinig jongeren, persbericht 18 december 2001.

- Pol, Martine van de & Duijser, Elisabeth (februari 2003). Meting alcoholgebruik jongeren. Onderzoek onder Nederlandse jongeren 10 t/m 15 jaar. Amsterdam: NIPO.

- Cuijpers P., Jonkers R.., Weerdt I. de, Jong A. de: (2002) The effects of drug abuse prevention at school: The 'Healthy School and Drugs' project. Addiction 2002.

- Andrews, J.A., et al. (1993). Parental influence on early adolescent substance use: Specific and nonspecific effects. Journal of Early Adolescence 13(3), pp. 285-310.

- Ary, D.V., et al. (1993) The influence of parent, sibling, and peer modeling and attitudes on adolescent use of alcohol. International Journal of the Addictions 28(9), pp. 853-880.

- Bogt, Tom ter, Dorsselear, Saskia van & Vollebergh, Wilma (2002). Roken, drinken en blowen door Nederlandse scholieren (11 t/m 17 jaar) 2001. Kerngegevens middelengebruik uit het Nederlandse HBSC-onderzoek. Utrecht: Trimbos-instituut.

Einde persbericht

STAP (Stichting Alcoholpreventie), 30 oktober 2003 Ir. W.E. van Dalen, directeur
Drs. J. Klungers, pedagoog

STAP pleit voor een daadkrachtig alcoholmatigingsbeleid van de overheid en zet zich in voor reclamebeperking en objectieve voorlichting.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041/0653295544
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl

31 okt 03 13:01