Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 221
Datum: 31 oktober 2003

Vrijwilligerswerk in Fryslân in beeld:
SITUATIE IN FRYSLÂN REDELIJK

Het vrijwilligerswerk in fryslÂn staat er redelijk goed voor. dat blijkt uit het onderzoek 'vrijwilligers in beeld' van de provincie fryslÂn onder 13.000 organisaties die met vrijwilligers werken of helemaal uit vrijwilligers bestaan. het onderzoeksrapport met alle gegevens uit het onderzoek dat de provincie vorig najaar startte, is klaar. de provincie ziet de rapportage als een nulmeting die basisinformatie geeft over de stand van zaken in vrijwilligersorganisaties.

De provincie heeft het onderzoek onder de vrijwilligersorganisaties gedaan in het kader van de 'Tijdelijke Stimuleringsregel Vrijwilligerwerk'. Naast de basisvraag "Waar hebben vrijwilligersorganisaties behoefte aan?" gingen de vragen in op de leeftijd en sexe van de vrijwilligers, het aantal vrijwilligers, de mogelijke oorzaken voor de aanwezigheid van voldoende of onvoldoende vrijwilligers en de ideeën die organisaties hebben over een verbetering van het vrijwilligersklimaat.

De informatie die uit de enquête voortkomt wil de provincie gebruiken als ondersteuning voor provinciaal beleid. Gemeenten kunnen het ook gebruiken voor hun eigen, lokale beleid. Het is de bedoeling om het onderzoek te herhalen in 2005 en 2008. Zo wil de provincie Fryslân een goed beeld krijgen van de ontwikkelingen die zich afspelen in het vrijwilligerswerk.

Leeftijd stijgt
Het aantal mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers is nagenoeg gelijk. Uit de vragen over de leeftijdsopbouw bleek dat 57% tussen de 25 en 55 jaar oud is. 55+ers vormen 32% en jongeren 11% van de hoeveelheid vrijwilligers. Met uitzondering van de organisaties in Onderwijs en Kinderopvang komt de leeftijd van vrijwilligers steeds hoger te liggen. Jongeren nemen, behalve in de organisatiegroepen Sociaal Cultureel werk en Sport & Recreatie, slechts een klein deel van alle vrijwilligersplaatsen in beslag.

Geen ernstige tekorten
De reagerende organisaties hebben in totaal meer dan 92.500 vrijwilligersplaatsen. Bij de meeste organisaties is het aantal vrijwilligers de laatste drie jaar vrijwel gelijk gebleven. Ruim een kwart van de organisaties heeft een tekort aan vrijwilligers, slechts 2% zegt een ernstig tekort aan vrijwilligers te hebben. Relatief vaak geven organisaties binnen Verpleging en Verzorging (37%), Welzijnszorg en Maatschappelijke Hulpverlening (33%), Levensbeschouwelijke organisaties (40%) en Ideële organisaties (33%) aan een tekort aan vrijwilligers te hebben. Aan vrijwillige bestuursleden is over het algemeen geen tekort. De organisaties met een tekort aan vrijwilligers geven aan dat dit komt door de individualisering. Andere oorzaken zijn een minder lange binding van vrijwilligers aan een organisatie, tweeverdieners en het feit dat jongeren moeilijk zijn te interesseren voor vrijwilligerswerk.

Financiële steun en stages
Op de vraag hoe de organisaties het liefst gesteund willen worden door de provincie geeft het merendeel "meer financiële middelen" als antwoord. Een groot deel van de organisaties heeft moeite met het werven van vrijwilligers, en ruim de helft van de organisaties is het eens met de stelling dat jongeren via schoolstages kennis zouden moeten kunnen maken met vrijwilligerswerk. Onder de organisaties in Verpleging en Verzorging geldt dit voor 80%.

Uit de enquête is veel duidelijk geworden over wat er werkelijk leeft onder vrijwilligersorganisaties. Gedeputeerde Jan Ploeg: "Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Zonder vrijwilligerswerk zou heel Fryslân plat liggen. We zullen met de notitie in de hand plannen ontwikkelen waaraan werkelijk behoefte is." Uit de enquêtes van 2005 en 2008 zal blijken wat de trend is in de vrijwilligerswereld.

---- --