Politie Groningen

Persberichten vrijdag 31 oktober 2003

Provincie Groningen 31-10-2003 -

Snelheidscontroles
Op de Pasop bij Midwolde en op de Molenweg bij Niebert zijn donderdag snelheidscontroles gehouden op het gedeelte waar een maximumsnelheid van 60 km/u van kracht is. In totaal werden 120 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 5 in overtreding waren. De hoogst genoteerde reed 101 km/u op de Molenweg bij Niebert. Op de Provincialeweg bij ten Post werden donderdagmorgen 817 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 16 te hard. De hoogst genoteerde reed 111 km/u waar maximaal 80 was toegestaan. Op de N362 bij Wagenborgen (80 km/u) werden 32 overtredingen geconstateerd. De hoogst genoteerde reed hier 120 km/u. In totaal passeerden 574 voertuigen de radar. Op de Provincialeweg N366 bij Nieuwe Pekela (80) werden donderdag tussen de middag 1420 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 13 te hard. De hoogst genoteerde reed 106 km/u.

Appingedam: geheime zender uit de lucht
Donderdagmiddag heeft de Rijksdienst voor Radiocommunicatie in samenwerking met de politie de geheime zender Moonlight uit Appingedam uit de lucht gehaald. De zender werd aangetroffen in een woning aan de Wethouder Huismanlaan in Appingedam. Tegen de 23-jarige bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt. De zender is vernietigd.

Winschoten: gewapende overval videotheek
Donderdagavond omstreeks 20.00 uur heeft er een gewapende overval plaatsgevonden op een videotheek aan de Torenstraat in Winschoten. Twee donkere mannen stapten omstreeks die tijd de videotheek binnen en bedreigden de 21-jarige bediende met een vuistvuurwapen en dwongen hem om het geld uit de kassa af te geven. Nadat hij dit had gedaan verdwenen ze weer uit de videotheek en verdwenen al rennende in de richting van de Poortstraat. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: man (36) breekt in bij rechtshulpwinkel
De politie kreeg vrijdag vroeg in de ochtend de melding dat een man een ruit van de voordeur van de rechtshulpwinkel in de Lijnbaanstraat vernield had en naar binnen was gegaan. De agenten troffen de man aan op een toilet in het pand. Hij was licht gewond aan een pols, waarschijnlijk veroorzaakt door het inslaan van de ruit. De inbreker werd aangehouden en ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. Hij was in het bezit van gebruikershoeveelheden drugs.

Groningen: meerdere bestuurders onder invloed van alcohol In de stad Groningen trof de politie donderdagavond en nacht vier bestuurders aan die onder invloed van alcohol verkeerden. Een 30-jarige automobilist uit Groningen werd op de Rodeweeshuisstraat gecontroleerd en hij blies een promillage van 1.05. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. Op de Weg der Verenigde Naties zagen agenten donderdagnacht een 27-jarige automobilist uit Groningen door het rode licht rijden. Hij werd staande gehouden en bleek onder invloed van alcohol. De man blies een promillage van 1.75 en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Eerder op de avond kreeg de politie een melding dat een 28-jarige automobilist uit Berkel en Rodenrijs vermoedelijk dronken achter het stuur zat vanaf Assen richting Groningen. Een geposteerde politieauto zag de auto slingerend rijden op de A28 en kon bij de afslag Zuid de automobilist controleren. Hij blies een score van 1.6 en ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Een 29-jarige fietser uit Groningen viel donderdagavond tegen een geparkeerde auto in de Kochstraat aan. Hij wilde aanvankelijk niet meewerken aan een blaastest en werd aangehouden. Op het bureau blies de man een promillage van 2.15. Hij krijgt een proces-verbaal.

Groningen: aanrijding met gestolen auto
Een 21-jarige automobilist uit Groningen reed donderdagnacht op de kruising van de Plataanlaan met de Iepenlaan tegen een ANWB paal en raakte gewond. Een getuige wees de politie de man aan die onvast ter been bij de auto vandaan liep. De auto, die totaal vernield raakte door de botsing, bleek gestolen te zijn. De man werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht waar een bloedproef werd afgenomen. Nader onderzoek naar de diefstal van de auto is ingesteld.

Groningen: beveiligingsmedewerker met mes gestoken
Bij een horecagelegenheid aan de Grote Markt werd donderdagavond een 35-jarige beveiligingsmedewerker in zijn hals gestoken door een 21-jarige verdachte uit Groningen. De verdachte man was in het gezelschap van nog een man die beide vanwege bedreigingen de toegang werd geweigerd. De bedreigingen werden buiten voortgezet waarna op enig moment de 21-jarige verdachte met een mes stak. Met behulp van het cameratoezicht konden agenten de verdachte opsporen en aanhouden in de Herestraat. Hij zit vast voor nader verhoor en onderzoek. Het slachtoffer werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Groningen: verkeerscontroles
Op diverse plaatsen in de stad en Haren werd een verlichtingscontrole gehouden. Negen fietsers kregen een bon voor het rijden zonder licht. Bij de controle bleek van de fiets van een 18-jarige jongen uit Groningen het slot te zijn geforceerd. De fiets stond als gestolen geregistreerd en de jongen verklaarde de fiets geheeld te hebben. De rechtmatige eigenaar krijgt de fiets terug en de jongen een proces-verbaal voor heling. Bij radar snelheidscontroles werd donderdagavond op de Plataanlaan en de Rijksweg gecontroleerd. Op de Plataanlaan werd de snelheid van 2780 voertuigen gemeten waarvan er 150 sneller reden dan 70 km per uur. Op de Rijksweg reden 98 van de 6560 gecontroleerde voertuigen sneller dan 50 km per uur. Donderdagmiddag werden op de Winsumerweg (80 km) 1096 voertuigen gecontroleerd. 17 reden te hard. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 105 km per uur. In de Poelestraat werd donderdagmiddag gecontroleerd op het rijden in het voetgangersgebied. Hier kregen 31 fietsers en automobilisten een bekeuring. Een 27-jarige vrouw uit Groningen kreeg er een bon bij van 86 euro omdat ze een valse naam opgaf.

Groningen: taxibusje komt in tuin terecht
Een onwel geworden 38-jarige taxichauffeur uit Groningen reed donderdagmiddag met zijn busje via het trottoir van de Maagdenbrug een tuin in op het hoekje van de Turfsingel met de WA Scholtenstraat en botste tegen een pand van een adviesbureau. Een in de taxi zittende 75-jarige vrouw uit Groningen had als gevolg van de aanrijding last van nek en borst en werd samen met de chauffeur voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Het pand liep op het eerste gezicht geen schade op, de tuin werd wel beschadigd. Met behulp van de brandweer konden de slachtoffers ut het busje worden gehaald. Een bergingsbedrijf voerde de taxi af.

Groningen: fietsdief betrapt
De politie kreeg donderdagochtend van een getuige de melding dat een 27-jarige man uit Groningen onder het Emmaviaduct een fiets had gestolen. Op basis van het opgegeven signalement konden de agenten de man voor het station aanhouden. De fietsdief krijgt een proces-verbaal en de politie doet onderzoek naar de rechtmatige eigenaar van de fiets.