Gemeente Utrecht


Grote deelname project 'School en Veiligheid'

80 van de 100 basisschoollocaties in Utrecht vulden 'veiligheidsthermometer' in

80 van de 100 basisschoollocaties in Utrecht werken vanaf dit schooljaar mee aan het project 'School en Veiligheid'. Dit blijkt uit de 'Stedelijke rapportage School en Veiligheid in Utrecht', opgesteld door het School Advies Centrum in opdracht van de gemeente Utrecht. Uit het rapport blijkt ook dat de laatste jaren steeds meer scholen aan het project deelnemen: 53 scholen met 65 locaties in schooljaar 2002-2003 en 33 schoollocaties in schooljaar 2001-2002. Systematisch opgezet schoolbeleid voor veiligheid is de kern van het project. Hierbij worden methoden tegen bijvoorbeeld pesten gebruikt. Ook stellen leerlingen zelf omgangsregels op voor school.

In het rapport is ook een 'veiligheidsthermometer' opgenomen. Hiertoe vulden leerlingen en leerkrachten zelf vragen in over hun veiligheidsbeleving op school. Uit deze veiligheidsthermometer blijkt dat die beleving hoger is dan het voorafgaande jaar. Zo nam bijvoorbeeld het aantal ruzies af. En blijkt dat 90% van alle kinderen zich veilig voelt in de klas en op school.

Andere aspecten uit de veiligheidsthermometer laten het belang voor de voortgang van het project School en Veiligheid zien. Zo heeft 25 % van de kinderen geregeld last van plagen, pesten, uitschelden, bedreigingen, stelen, schoppen en slaan. 40 % van de leerkrachten heeft regelmatig te maken van verbale agressie door leerlingen en 20 % van de leerkrachten rapporteert verbale agressie van de ouders. 15% zegt last te hebben van fysieke agressie door leerlingen.

Uit de veiligheidsthermometers blijkt bovendien dat het project De Vreedzame School succesvol is: minder ruzies, minder agressie en meer gevoelens van veiligheid bij leerlingen en leerkrachten. De leerlingen leren in De Vreedzame School ruzies zelf op te lossen soms met hulp van een medeleerling die is opgeleid als mediator(bemiddelaar). Aan de Vreedzame School nemen inmiddels zo'n 20 schoollocaties In Utrecht deel.

Het programma School & Veiligheid ging in 1997 van start als pilotstudie op een viertal scholen in Kanaleneiland. Op de betrokken scholen werden maatregelen genomen binnen de school, maar werden ook de contacten met politie en wijkwelzijn geĂŻntensiveerd. De resultaten van deze pilotstudie waren dermate gunstig dat in 2000 ook andere basisscholen in de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Zuid en Noordwest in de gelegenheid werden gesteld om deel te nemen aan het programma. In september 2000 werd een startconferentie gehouden en vervolgens deden in dat jaar 27 scholen mee. In de daarop volgende jaren groeide het aantal deelnemende schoollocaties via 33 in 2001 tot de huidige 53 scholen met 65 locaties. Vanaf het schooljaar 2003 - 2004 worden alle Utrechtse scholen in de gelegenheid gesteld om deel te nemen. De gemeente Utrecht stelt voor het programma School & Veiligheid EUR 215.000 beschikbaar.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Hans Scholten, gemeente Utrecht, 030 286 10 15 of 06 250 327 29

Verkrijgbaar : *School en Veiligheid, stedelijke samenvatting van de veiligheidsanalyses op de deelnemende scholen voor primair onderwijs 2002-2003, SAC, aug. 2003


* Brochure "School en Veiligheid", DMO afd. Onderwijs, gemeente Utrecht, nov. 2002

Utrecht, 31 oktober 2003.