KNWV

30/10/2003
WEDSTRIJDZEILEN - Brons voor het universiteitsteam van Utrecht tijdens de Student Yachting World Cup in Cap D'Agde (FRA)

Op donderdag zijn er drie wedstrijden gevaren. Het Universiteitsteam van Utrecht finishte in een serie van 4 - 9 - 2. Daarmee stond het team op een gedeelde eerste plaats met de Schotten en het Engelse Universiteitsteam. Alleen stonden deze concurrenten er iets gunstiger voor omdat beide teams meer eerste plaatsen behaald hebben. Vrijdag 31 oktober zou beslissend worden. Helaas wordt er op vrijdag 31 oktober niet meer gezeild wegens te harde wind. Een mooie bronzen medaille neemt het team van de Universiteit van Utrecht nu mee naar huis. Onderstaand het verslag van donderdag.

Afgelopen nacht heeft de wind behoorlijk lopen spoken. Alle boten zijn in de nacht verlegd en ook de tenten op de kade zijn afgebroken voordat ze de lucht in zouden gaan.
In de ochtend stond er buiten op zee nog 45 knopen wind en mochten we nog niet uitvaren. De schippermeeting werd uitgesteld tot 11:30 uur. Na een heerlijk ontbijt met verse baguettes en croissants konden we dan toch de boot klaar maken om het water op te gaan en was de eerste start rond een uur of een. Met nog steeds een stevige bries kozen we voor de een na kleinste genua om daarmee onze twee rondjes te varen. Als vierde kwamen we die wedstrijd over de finish maar wisten daarbij wel onze grootste concurrenten op dat moment, team Holland en team Zuid Afrika achter ons te laten. In de tweede wedstrijd van vandaag was de wind al sterk afgenomen waardoor we zelfs weer met de genua 1 konden varen. Na een uitermate slechte start bleek het moeilijk weer terug te komen. Ook lag de baan er niet geheel recht in waardoor tactische overwegingen weinig uithaalde. Voor de wind wisten we toch nog een paar boten in te halen wat resulteerde in een negende plaats. De derde en tevens laatste race van vandaag begon met erg weinig wind die daarnaast ook nog alle kanten op draaide. Na een goede start over stuurboord, hadden we nog een lange slag over bakboord naar de boei die we door verder draaien van de wind, al iets overzeild hadden. Samen met de Portugezen hadden we de goede kant van het veld gekozen en we kwamen dan ook als tweede rond de bovenboei. Spinaker omhoog en op weg naar beneden. Na een aantal bootlengtes varen draaide de wind nog verder door waardoor het spinaker rak veranderde in een kruisrak. Spinnaker weer naar beneden en genua weer omhoog. De wedstrijd werd door het comité ingekort en we finishte als tweede aan de wind.

De strijd is inmiddels steeds spannender geworden. Op dit moment staan we samen met de Engelsen en de Schotten op een gedeelde eerste plaats. Alle drie hebben we na twee wedstrijden aftrek, 19 punten. De Schotten en Engelsen staan op dit moment echter wel iets gunstiger omdat zij meer eerste plaatsen hebben staan. Morgen wordt voor ons gedrieën erop of eronder.

www.sywoc.org www.histos.nl/sywoc

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl