Gemeente Amsterdam

Opening Sweelinckpassage
30 oktober 2003 - Johanneke Helmers

Jan Coen Hellendoorn, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Oud Zuid, zal vrijdag 31 oktober de nieuwe Sweelinckpassage, tussen de Stadhouderskade en de Eerste Sweelinckstraat officieel openen. De opening vanaf 16.00 uur krijgt een feestelijk karakter met een optreden van een jazz-band en activiteiten voor kinderen zoals een springkussen en een poppenkast. Verder is er een hapje en drankje voor belangstellende bezoekers. Iedereen is van harte welkom.

Formule Buurt Investering

De Sweelinckpassage is het resultaat van een samenwerking tussen stadsdeel Amsterdam Oud Zuid, Albert Heijn en welzijnsorganisatie Combiwel. Economisch/commerciële belangen werden gekoppeld aan maatschappelijke belangen. Doel was gezamenlijk te werken aan de verbetering van deze buurt in de Amsterdamse Pijp en de veiligheid en leefbaarheid daar te vergroten.

Dit zogeheten Formule Buurt Investerings-project leidde uiteindelijk tot de verbouwing van het voormalige Habitat-pand aan de Stadhouderskade. Resultaat: een nieuwe passage met twee ingangen: één aan de zijde van de Eerste Sweelinckstraat/Jacob van Campenstraat en één aan de Stadhouderskade. In de passage is naast een aantal winkels een kinderdagverblijf van Combiwel gevestigd. De buitenruimte van dit verblijf voor kinderen van 0 tot 4 jaar ligt op het dak.

Onderdeel van het project was ook de vestiging van een buurtstalling voor (brom)fietsers aan de Jacob van Campenstraat. Verder zijn, om de buurt een ander aanzien te geven, enkele gevels aan de Jacob van Campenstraat opgeknapt. Er is ook begonnen met de herinrichting van de openbare ruimte rondom de ingang van de passage aan de Eerste Sweelinckstraat. Het aangrenzende pleintje is inmiddels opgeknapt. Komend jaar zullen ook de aangrenzende straten onder handen worden genomen.

Gouden Koets

De passage is gedeeltelijk gebouwd in het pand waar de voormalige rijtuigenfabriek van de gebroeders Spijker gevestigd was. In deze rijtuigenfabriek is de Gouden Koets gebouwd, die in 1898 door de gemeente Amsterdam aan Koningin Wilhelmina is geschonken. Het kinderdagverblijf dat in de passage is gevestigd, draagt daarom ter nagedachtenis van dit historisch feit, de naam "De Gouden Koets".

© Gemeente Amsterdam