Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

VERANDERING SEKSUEEL GEDRAG BLIJFT CRUCIALE MAAR TAAIE UITDAGING IN AIDSBESTRIJDING

Internationale conferentie over succes en falen aids-campagnes

Amsterdam, 27 oktober 2003

De actualiteit van het beter en goedkoper beschikbaar komen van Aids-medicijnen als Hiv-remmers overschaduwt momenteel die andere essentiële pijler van de internationale Aidsbestrijding: veilig vrijen en condoomgebruik. Naast behandeling blijft preventie cruciaal. Onveilig seksueel contact is immers nog steeds de oorzaak van 90% van de 42 miljoen Hiv-besmettingen in de wereld. Zonder substantiële intensivering van preventieprogramma's komen daar ieder jaar 5 miljoen bij, aldus de VN. Verandering van seksueel gedrag is de sleutel tot Aidspreventie. Maar tegelijk tonen deze cijfers aan dat preventiecampagnes tot nu toe weinig succes hebben. Over die paradox en over praktijkervaringen met methoden die wél werken belegt de netwerkorganisatie SHARE-NET voor seksuele gezondheidszorg en Hiv/Aids op vrijdag 31 oktober a.s. de conferentie "Sexual Behaviour and Hiv/Aids: Challenges and Experiences". Plaats: Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam; Aanvang: 09.00u.

Verandering van seksueel gedrag is in allerlei culturele contexten een taaie uitdaging: met name in Afrika waar de Aidsepidemie dood en verderf zaait. Maar ook in Nederland, waar Hiv/Aids meer en meer een chronische ziekte lijkt te worden. De afgelopen jaren groeit hier het aantal Hiv-besmettingen en seksueel overdraagbare aandoeningen als syfilis, chlamydia en gonorroe.

Gedragsverandering is volgens SHARE-NET echter geen onbegonnen werk. Met de conferentie wil de organisatie theoretische modellen en aanpakken kritisch tegen het licht houden en aanbevelingen voor nieuw beleid en effectieve modellen formuleren. Internationale experts presenteren en bespreken aanstaande vrijdag algemene en specifieke problemen bij gedragsverandering, alsmede diverse projecten met positieve resultaten.

Tijdens het plenaire ochtenddeel schetsen Lorraine Sherr, van de Royal Free and University College School of Medicine in Londen en Gerjo Kok van de Universitiet van Maastricht een algemeen beeld van verandering in seksueel gedrag in de wereld en van modellen die daarbij worden gebruikt. Psychiater Sylvia Kayaa van het Muhimbili University College of Health Scienes van de Universiteit van Dar es Salaam gaat in op specifieke culturele en maatschappelijke aspecten uit de Afrikaanse context. Anindya Chatterjee, beleidsadviseur preventie bij de VN-organisatie UNAIDS, presenteert een aantal succesvolle Aids-preventieprojecten.

In de middag zijn er workshops over onder meer: jongeren, Aids en mensenrechten, en over participatoire gemeenschapsontwikkeling. De aftrap van deze laatste wordt gegeven door Catherine Campbell van de London School of Economics, auteur van het geruchtmakende boek "Letting Them Die: why Hiv/Aids prevention programmes fail" dat zij schreef op basis van eigen onderzoek in Zuid-Afrika.

Ook is er een workshop over de rol van religie in seksueel gedrag. Dat aspect mag niet ontbreken in een tijd waarin binnen de Rooms-Katholieke kerk wordt verklaard dat condooms niet tegen Hiv beschermen, maar het virus juist doorlaten. Een van de workshopsleiders is de in Tanzania werkende Franse priester Bernard Joinet die het aidsvoorlichtings- en preventieproject "Fleet of Hope" ontwikkelde. Veilig vrijen en condoomgebruik worden daarin juist als een optie geboden. Joinet zal onder meer ingaan op de reacties vanuit de kerk op dit project.