Gemeente Breda

Persberichten

10-10-2003

Rijvaardigheidstoets 50+ op 31 oktober

afbeelding: AutoverkeerClaudiusPrln2_gr
Op vrijdag 31 oktober 2003 kunnen oudere verkeersdeelnemers (50+) met een geldig rijbewijs en een eigen auto zich laten toetsen op hun theoretische verkeerskennis en de praktische rijvaardigheid.

Drukker verkeer, veranderde regels en borden en daarnaast vaak toenemende lichamelijke gebreken in verband met het ouder worden, zorgen ervoor dat de veiligheid van oudere verkeersdeelne-mers achteruit gaat. De rijvaardigheidstoets vindt plaats om samen met de oudere verkeersdeelnemers de veiligheid in het verkeer te verhogen.

Alle deelnemers krijgen aan het eind van de cursus een persoonlijk advies over het verbeteren van de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers in het verkeer. De toets is geheel vrijblijvend en de resultaten hebben geen invloed op het rijbewijs.

Een rijvaardigheidstoets bestaat uit een theoretisch deel, uitwisseling van verkeerservaringen met andere deelnemers, een praktijkrit en een nabespreking. Verder wordt er een gehoortest en een ogentest afgenomen. Dit alles vindt plaats binnen één dagdeel, de ochtend of de middag.

Deelname aan een toets gebeurt geheel op vrijwillige basis en heeft geen invloed op het rijbewijsbezit. De gezamenlijke rijscholen verzorgen deze rijvaardigheidstoetsen. De organisatie is in handen van de gemeente Breda in samenwerking met het SOB (Stichting Ouderenwerk Breda). De gemeente doet dit in het kader van het actieve verkeersveiligheidsbeleid.

Iedereen die in Breda woont, ouder is dan 50 jaar en bovendien in het bezit is van een geldig rijbewijs en een eigen auto, kan zich tot en met 17 oktober telefonisch opgeven bij het SOB, telefoon (076) 5251532. Informatiefolders zijn verkrijgbaar bij de ouderensteunpunten, de wijkbureaus van de Politie, bibliotheken, de meldpunten in de wijken, bij alle buurt- en gemeenschapshuizen of de balie voorlichting in de (deel)Stadskantoren. De kosten voor een deelnemer zijn 11,50.

De rijvaardigheidstoetsen worden gehouden op vrijdag 31 oktober, s ochtends van 8.30 tot 12.15 uur of s middags van 13.15 uur tot 16.45 uur in gemeenschapshuis De Wegwijzer aan de Steendorpstraat 2 Breda (Hoge Vucht). De praktijkrit gebeurt in de eigen auto. Na afloop ontvangt elke deelnemer een naslagwerk over alle wijzigingen in de wegenverkeerswet en een deelnamecertificaat.

Breda, 10 oktober 2003