Productschap Wijn

Nieuws

Wijnoogst 2003 Roussillon: klein, doch verrassend

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 30 oktober 2003

Wijnoogst 2003 Roussillon: klein, doch verrassend!

De wijnoogst 2003 in de Roussillon is qua hoeveelheid te vergelijken met 2002: klein. De hitte en de droogte hebben de wijnboeren parten gespeeld, desondanks is er wel sprake van een verrassende kwaliteit.

Droogte en hitte
Het warme en droge voorjaar werd gevolgd door een hete en droge zomer. Hierdoor ontstond er een watertekort. Half augustus viel een aantal kleine regenbuien dat precies op tijd kwam voor de lager gelegen, gestresste wijngaarden. De Tramontane wind en de mooie septemberdagen hielden de wijngaarden gezond en waren ideaal voor de rijping van de druiven.

Vroeg rijp
Al vanaf half augustus werd er een hoog suikergehalte in de druiven gesignaleerd. De vroegrijpe druiven konden dan ook als eerste worden geoogst. De rijping die eerst wat was vertraagd, verliep na de regenbuien weer normaal. Dit betekent dat de overige druivenrassen op hetzelfde tijdstip als andere jaren zijn geoogst.

Bijzondere oogst
De hitte en de droogte hebben verschillende consequenties voor de druif. Zo hebben sommige producenten verbrande druiven moeten verwijderen.
Daarnaast is er sprake van een lage zuurgraad en kleine druiven. De vinificatie behoeft hierdoor extra aandacht.
Het volume van de oogst is vergelijkbaar met 2002, met een laag rendement aan sap. Toch is de opbrengst minder laag dan men aanvankelijk dacht. Door meerdere onweers- en hagelbuien heeft de AOC Maury echter een aanzienlijk verlies geleden.

Verrassend wijnjaar
De rode wijnen zullen, afhankelijk van terroir en vinificatie, erg gevarieerd zijn: van lichte wijnen tot zeer aromatisch en krachtige bewaarwijnen. De witte en rosé wijnen zijn overvloedig en vol. Tenslotte de Muscats: deze druif is geoogst in perfecte omstandigheden en heeft krachtige en complexe aromas.

Kortom, 2003 is een verrassend jaar: ondanks de hitte en de droogte hebben de uitstekende sanitaire staat van de druiven en de knowhow van de wijnboeren geleid tot een zeer compleet gamma aan wijnen met een krachtige persoonlijkheid.