Gemeente Rotterdam
Nr. 185
31 oktober 2003
Extra inspanningen voor een veilig Charlois
De gemeente Rotterdam, de deelgemeente Charlois en ondernemers in Charlois hebben extra maatregelen afgesproken om de veiligheid en aantrekkelijkheid voor ondernemers en winkelend publiek te vergroten. Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de politie. Gisteravond zetten de drie partijen in een restaurant aan de Wolphaertsbocht hun handtekening onder een convenant. Het convenant heeft een looptijd van drie jaar. Voor de ondertekenaars betekent het convenant een inspanningsverplichting én een financiële verplichting.
Het convenant beoogt drie dingen: vermindering van het aantal delicten, verhogen van het veiligheidsgevoel van ondernemers en consument; en vergroten van de aangiftebereidheid. Daarbij gaat het om zaken als: veiligheidsadviezen aan ondernemers, afspraken over onderlinge signalering, vereenvoudigde aangifte, jongerenoverlast, verlichting, vervuiling van de openbare ruimte, fietsenstallingen en communicatie.
Het convenant heeft betrekking op het gebied Wolphaertsbocht en Katendrechtse Lagedijk in Oud Charlois en Carnisse, en het direct aangrenzende winkelgebied van de NettoMarkt aan de Pleinweg in Rotterdam.
Wethouder Van Sluis: "Bij een leefbare stad hoort dat je normaal een winkel kunt runnen. Daarom zetten we fors in op veilig ondernemen, maar dan wel samen met de ondernemers zelf. En met meetbare resultaten. Ik ben vastbesloten om meer van dit soort projecten te starten."
Eerder zette Van Sluis zijn handtekening onder een convenant Veilig Ondernemen voor de winkelgebieden in Noord (op 25 maart jl.) en voor het bedrijventerrein Noordwest (op 4 juli jl.).
Lionel Martijn, portefeuillehouder Economische zaken van de deelgemeente Charlois: "Wij zijn blij met de medewerking van de winkeliers. Het is erkenning van hun kant dat de overheid niet alles in haar eentje kan. Omgekeerd is ook bij de overheid het besef gegroeid dat zij de steun van bewoners en ondernemers hard nodig heeft om de veiligheid in een gebied te vergroten."
De moord op ondernemerszoon M. Erdogan, op 1 oktober jl., heeft het besef versterkt dat de problemen alleen in gezamenlijkheid kunnen worden opgelost. Toch waarschuwde Lionel Martijn voor te hooggespannen verwachtingen: "Met een project als Veilig Ondernemen kan je niet elk misdrijf voorkomen. Het is vreselijk als zoiets in je nabije omgeving gebeurt. Maar het is lastig om dit soort lui, die geen enkel respect tonen voor het menselijk leven, te bestrijden. Een project als Veilig Ondernemen kan alleen het risico reduceren."
Inmiddels hebben zich 39 ondernemers aangemeld. Zij betalen gezamenlijk 25.000 euro per jaar, hetzelfde bedrag dat de gemeente en deelgemeente elk investeren. Voor de periode van drie jaar gaat het dus om totaal 225.000 euro. Gemeente en deelgemeente besloten eerder, na de moord op 1 oktober, om 60.000 euro te investeren in aanvullende particuliere beveiliging. De extra toezichthouders patrouilleren zes dagen per week.
Vooruitlopend op het convenant lopen er in Charlois al enkele maanden acties om de veiligheid te vergroten. Zo is de openbare verlichting verbeterd en is extra aandacht besteed aan het verwijderen van zwerfafval en bedrijfsafval. Ook heeft de deelgemeente een buurtconciërge aangesteld.
Noot voor de redactie/