Commissie Vermeend zorgt voor duidelijkheid
UTRECHT, 20031030 -- De commissie waar geen einde aan leek te komen presenteert vandaag dan toch haar rapport. Het CPB lijkt het mis te hebben volgens de experts uit de commissie Vermeend: het sociaal leenstelsel is niet in staat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te waarborgen.De commissie Vermeend heeft zich aan haar taakopdracht gehouden en dus is er een technische verkenning naar stelsels van studiefinanciering uitgevoerd. Het ISO is blij met de conclusie uit het rapport dat enkelvoudige stelsels, zoals het sociaal leenstelsel of het academicibelastingstelsel, geen realistische opties zijn.
ISO voorzitter Rombouts: "Alleen een gecombineerd stelsel, dus met een gift en een lening, is in staat om de in het rapport benoemde uitgangspunten te realiseren." Door de leenaversie bij aankomend studenten zullen zij minder snel voor een studie in het hoger onderwijs kiezen als zij deze studie met een lening moeten financieren. Door een deel van de studiefinanciering als gift te verstrekken wordt een studiekeuze niet gebaseerd op financiële overwegingen en blijft de toegankelijkheid van het onderwijs gewaarborgd. Dit stelsel komt ook het meest tegemoet aan de randvoorwaarde van evenwichtige financiering, doordat de bijdragen van overheid, student en eventueel ouders een weerspiegeling geeft van de profijtrelaties.
Het ISO is altijd voorstander geweest van een combinatiestelsel. Wel moet, gelet op de huidige ontwikkelingen in het hoger onderwijs zoals Bachelor-Master en internationalisering, het huidige combinatiestelsel worden aangepast. Nu is maatwerk voor studenten slechts beperkt mogelijk, niet alleen in de leerwegen, ook in de studiefinanciering. Studenten moeten nu incidentele studiekosten zoals een visum voor het verblijf in het buitenland of computer zelf zien te dekken, terwijl ze zonder deze extra kosten ook al moeite hebben rond te komen.
Hoe het stelsel van studiefinanciering aangepast moet worden viel buiten de taakopdracht van de commissie Vermeend. Voor studenten komt het hier echter wel op aan. Rombouts: "Het ISO wil daarom dat de discussie niet blijft steken op het niveau van de commissie Vermeend, maar wil dat direct de draad opgepakt wordt en over de invulling van een combinatiestelsel gepraat wordt."
In deze discussie zullen voor het ISO het normbudget en de scheiding tussen studiekosten en kosten voor levensonderhoud zeer belangrijk zijn. Rombouts: "Door deze scheiding wordt weer recht gedaan aan de twee doelstellingen van studiefinanciering: studenten voorzien in hun levensonderhoud en ze financieel in staat stellen te studeren."
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 180.000 studenten aangesloten.
Ingezonden persbericht