Gemeente Zwolle

Invoering Wet werk en bijstand (Wwb)

Op 28 oktober jl. heeft het college van B&W een eerste notitie besproken voor de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb). Deze visievormende notitie vormt de eerste stap voor de invullen van nieuw beleid en heeft een kaderstellend karakter voor de Raad.

Op 1 januari treed de Wwb in werking. Deze wet vervangt de huidige Algemene bijstandswet (Abw) met bijbehorende regelgeving, de Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW) en de Instroom-Doorstroom (ID)-regeling. Centraal in de nieuwe wet staat de eigen verantwoordelijkheid van de burger om zelf in zijn eigen bestaan te voorzien. Het Rijk beoogd met deze wet het aantal regels op het gebied van werk en bijstand drastisch terug te dringen. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van het nieuwe beleid.

In de kaderstellende notitie wordt ingegaan op een aantal strategische onderwerpen en mogelijke beleidsuitgangspunten. De notitie is bedoeld om de discussie over het toekomstig te voeren beleid te starten. Cliënten, cliëntenraad, betrokken instellingen en uitvoeringsinstellingen vormen de primaire doelgroep inzake de invoering van de Wet werk en bijstand. Wanneer er belangrijke besluiten worden genomen over het te voeren beleid van de Gemeente Zwolle, zullen deze doelgroepen als eerste worden geïnformeerd. Indien mogelijk worden deze groepen betrokken bij beleidskeuzes.

Gemeente Zwolle wil bij de invoering van het nieuwe beleid zoveel mogelijk haar sociale gezicht behouden, maar ziet zich ook genoodzaakt tot het doorvoeren van bezuinigingen. In februari 2004 neemt de Raad een definitief besluit over het te voeren beleid. Gemeente Zwolle heeft een overbruggingstijd van zes maanden voor de invoering van het nieuwe beleid.


---