Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie West- en Midden-Europa
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 30 oktober 2003

Behandeld


- mr. D.B. Geelen


Kenmerk


- DWM-546/03

Telefoon


- 070-348 4766


Blad


- 1/1

Fax


- 070-348 6233


Bijlage(n)


- -

Betreft


- Beantwoording vragen vande ledenBakkeren Van der Laanovermogelijke uitspraken van katholieke geestelijken in Afrika over Aids en condooms

Graag - bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Bakker en Van der Laan over - mogelijke uitspraken van katholieke geestelijken in Afrika over Aids en condooms. Deze vragen werden ingezonden op - 14 oktober 2003 met kenmerk - 2030401380.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer,minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Bakker en Van der Laan over de mogelijke uitspraken van katholieke geestelijken in Afrika, Aids en condooms.

Vraag 1

Wat is uw reactie op uitspraken van (hooggeplaatste) Rooms-Katholieke geestelijken in Afrika, die de bevolking van door Aids geteisterde landen adviseren géén condooms te gebruiken omdat deze Aids zouden verspreiden in plaats van te voorkomen?

Vraag 2-

Gaat het hier naar uw mening om incidenten, of zijn er aanwijzingen dat het hier gaat om een bewust door het Vaticaan opgezette misinformatie-campagne? Waarop baseert u uw antwoord? Kunt u aangeven wat het beleid is van de geestelijken van de Rooms-Katholieke Kerk en van de diplomaten van het Vaticaan in Afrika?

Vraag 3-

Deelt u de mening dat het verstrekken van dergelijke informatie door mensen die in de lokale gemeenschap over een zeker gezag beschikken, als immoreel te kwalificeren is?

Antwoord-

De uitspraken waaraan u refereert moeten worden bezien in het licht van de leerstellingen van de Rooms-Katholieke Kerk over seksualiteit in het algemeen. De Rooms-Katholieke Kerk heeft altijd het condoomgebruik verworpen en draagt dat ook in Afrika uit. Besmetting door het HIV-virus moet worden voorkomen door onthouding, niet door het gebruik van condooms, zo luidt de redenering. Zoals bekend voert de Nederlandse overheid haar eigen beleid in de strijd tegen de AIDS-epidemie in Afrika waarin condooms een belangrijke plaats innemen. Het afkeuren en verbieden van condooms werkt averechts, vergroot de HIV/AIDS-problematiek en is bovendien niet in het belang van reproductieve gezondsheidszorg. Ik ben dan ook van mening dat de gedane uitspraken haaks staan op de inspanningen die door betrokken partijen worden geleverd en die hard nodig zijn in de strijd tegen HIV/AIDS.

Vraag 4

Deelt u de mening, dat dergelijke misinformatie zo snel mogelijk moet worden tegengesproken, om zo besmetting met HIV/AIDS en/of andere ziektes te voorkomen en om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan? Welke rol kan Nederland spelen in het specifiek tegengaan van dergelijke misinformatie door geestelijken van welke denominatie dan ook?

Antwoord-

Het Nederlands AIDS-beleid heeft als eerste doelstelling het verminderen van de verdere verspreiding van HIV/ AIDS. Een belangrijke strategie hierin is informatie en educatie over HIV/AIDS en het bevorderen van beschikbaarheid en gebruik van condooms.Het Vaticaan is van dit beleid op de hoogte. In die gebieden in Afrika waar Nederland met HIV/AIDS-projecten actief is, wordt met religieuze leiders over dit thema gesproken.

Vraag 5

Bent u bereid uw diplomatieke contacten met het Vaticaan te gebruiken, bijvoorbeeld door de ambassadeur van het Vaticaan in Nederland te ontbieden? Zou Nederland hier samen kunnen optrekken met andere landen?

Vraag 6-

Zo neen, kunt u aangeven waar de Nederlandse diplomatieke banden met de Rooms-Katholieke Kerk dan wél voor dienen? Of deelt u de mening dat de diplomatieke banden met het Vaticaan beter kunnen worden omgezet in een open dialoog met de Rooms-Katholieke Kerk, analoog aan de relaties die de regering met andere denominaties onderhoudt? Zou de regering in een dergelijke open dialoog deze kwestie wel aan de orde willen stellen?

Antwoord-

Nee. Nederland onderhoudt geen (diplomatieke) betrekkingen met het Vaticaan, d.w.z. de Rooms-Katholieke Kerk maar met de Heilige Stoel.

Zoals in eerdere antwoorden omtrent de functie van de Nuntius naar voren gebracht, is de Nuntius voor de Nederlandse overheid het aanspreekpunt als vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij Harer Majesteits Hof. De Nuntius is tevens de vertegenwoordiger van de Paus in de Rooms-Katholieke Kerkprovincie Nederland. In die hoedanigheid is hij evenwel niet het aanspreekpunt van de Nederlandse regering.

Dit betekent overigens niet dat discussie uit de weg wordt gegaan. Zoals in het antwoord op vraag vier wordt aangegeven en zoals ook genoemd in de antwoorden op de vragen van de leden Koenders, Tjon-A-Ten en Fierens (PvdA) van 8 oktober 2003 (nr. 2030400970), worden bij de concrete uitvoering van het Nederlandse beleid ook religieuze leiders wel degelijk aangesproken op hun verantwoordelijkheden.


---