Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 386
Datum: 30-10-03

Staatssecretaris van gennip verruimt kredietmogelijkheden mkb

Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft toegezegd dat de banken voor hun borgstellingskredieten die kleiner zijn dan E 100.000 geen waarde meer hoeven toe te kennen aan secundaire (zachte) zekerheden . Naar verwachting zullen als gevolg van deze beslissing jaarlijks zo'n 600 extra ondernemers met een kleinere financieringsvraag van een door EZ gegarandeerd borgstellingskrediet kunnen profiteren.

Doel van de Borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BBMKB) is een betere toegang tot de kapitaalmarkt voor het gehele mkb: het Ministerie van Economische Zaken stelt zich daarbij borg voor een deel van het door de bank te verlenen krediet. Voor banken zijn zekerheden belangrijk bij kredietverlening. Een borgstelling van EZ kan een eventueel tekort aan zekerheden compenseren, waardoor het gewenste bankkrediet toch kan worden verstrekt. De regeling wordt voor het grootste deel door de banken uitgevoerd. De BBMKB is mede daardoor een relatief goedkoop en efficiënt instrument. Goedkoop omdat er voor EZ inkomsten zijn (provisie) en efficiënt omdat de regeling direct aansluit bij het kredietverleningsproces van de bank.
In het topjaar 1999 werden zo'n 4000 ondernemers geholpen met een door EZ gegarandeerd krediet. In 2002 waren dat zo'n 2800 ondernemers; daarbij verleenden de banken in totaal voor ongeveer E 360 mln aan garantiekredieten.
Nu kunnen dus zo'n 600 extra ondernemers krediet krijgen, die er anders niet voor in aanmerking waren gekomen.

Het Europees investeringsfonds neemt sinds 1999 deel in de BBMKB door middel van herverzekering van een deel der portefeuille.

De laatste jaren laten een verandering zien in het kredietverleningsproces bij de banken, vooral bij kredieten van kleinere omvang. Kleine zakelijke kredieten zijn voor de banken vaak niet lonend, o.a. als gevolg van de relatief hoge administratieve kosten, waaronder de kosten van het vestigen en beheren van zachte zekerheden (verpanding van inventaris, voorraden en debiteuren). Kleine zakelijke kredieten worden steeds minder verleend volgens het traditionele kredietverleningsproces. De banken introduceren dan ook steeds meer gestandaardiseerde kredietprocessen die zorgen voor kostenreductie.

Om de aansluiting bij de bankpraktijk te behouden heeft Staatssecretaris Van Gennip er dan ook mee ingestemd dat banken voor borgstellingskredieten kleiner dan E 100.000 geen waarde meer toekennen aan secundaire ('zachte') zekerheden.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Luuc van Zijp, tel: (070) 379 61 17

30 okt 03 09:57