Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

STUDIO NMO, 30 OKTOBER TUSSEN 21:00 EN 22:00 OP 747AM

HOE GEËMANCIPEERD IS DE POLDERMOSLIMA?

Over de emancipatie van de Nederlandse Moslimvrouw duiken de laatste tijd tegenstrijdige berichten op. De kranten staan bol van de opiniestukken sinds koning Mohammed VI de Marokkaanse familiewetgeving wil aanpassen. Een grote verbetering voor de positie van de vrouw volgens velen, het begin van een nog veel langere weg (ook in Nederland) volgens anderen. Tegelijkertijd signaleren Blijf van m n Lijfhuizen een nieuwe trend: Driekwart van de vrouwen daar is van allochtone afkomst, voornamelijk Turks en Marokkaans. In het Volkskrant Magaine van afgelopen zaterdag staat onder de kop Mooie meiden een bijna surrealistische fotoreportage van jonge, volledig gesluierde Nederlandse meisjes. Zij dragen hun conservatieve gewaden niet alleen uit vrije wil, maar zien hun kleding als de ultieme vorm van zelfexpressie.

Wat zeggen deze paradoxale ontwikkelingen over de positie van de Nederlandse moslimvrouw? Hoe geëmancipeerd is zij? In hoeverre vormt de Islam een belemmering voor vrouwenemancipatie (of misschien juist een bevordering) en hoe doe je dat dan met behoud van identiteit?

Iedereen heeft hier tegenwoordig een mening over. Tweede-Kamerlid Miriam Sterk (CDA) ziet uithuwelijken als een belangrijke belemmerende factor. Deze week heeft zij daarom (via vragen aan de minister) voorgesteld om de dubbele nationaliteit terug te dringen. Door in Nederland geboren kinderen van allochtone ouders alleen nog maar de Nederlandse nationaliteit te geven, voorkom je dat ze op vakantie in Marokko of Turkije uitgehuwelijkt worden. Oplossing of symptoombestrijding? Studio NMO opent met een interview.

Leen Sterckx is de co-auteur van Een ander succes. De keuzes van Marokkaanse meisjes . Zij heeftuitgebreid onderzoek gedaan naar de ambities van Marokkaanse meisjes, hu positie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Door hen een opstel te laten schrijven over de vraag hoe zie jij je eigen toekomst , kreeg zij een contrasterend beeld. Het idee dat Marokkaanse meisjes het beter doen dan jongens blijkt niet op te gaan, niet in het onderwijs maar ook niet op de arbeidsmarkt. Bovendien blijken hun dromen minder geëmancipeerd dan vaak wordt aangenomen. Het beeld van de succesvolle, moderne Moslima is - met andere woorden - te sterk uitvergroot in de media.

Bij haar schuift aan voor een gesprek: Secil Arda, pleitbezorger voor de rechten van moslimmeisjes. Bovendien zal Khadija, Brabantse powermoslima van 21, volkomen gesluierd maar met behoud van eigen identiteit, vertellen over haar ervaringen.

Een brede discussie over emancipatie en de Islam in Studio NMO, donderdag 30 oktober van 21:00 tot 22:00 op 747AM.