PERSBERICHT
30/10/2003
Waddenkok van het Jaar 2003
De Plaats Melkema uit Huizinge heeft de titel 'Waddenkok van het Jaar 2003' gewonnen tijdens de Gastronomische Waddencompetitie gehouden in het Friesland College op maandag 27 oktober jl. Het winnende menu bestond uit:
Voorgerecht: Rood aal met snijbiet uit de oven in een fond van 'Wadden'-garnaaltjes, roggebroodje. Hoofdgerecht: Licht gepekelde lamsborst met lamsjus en kaneel, spekboontjes (henrich reuzen) en pronkers compote van kweepeer en pompoen. Nagerecht: Roompuddinkje met een wentelteefje van 'spelt'poffert en karamel. De prijs van het gehele menu is EUR 36,-.
De speciaal geselecteerde jury (de heer Van der Werff, Burgemeester Gemeente 't Bildt , de heer Davidzon van Koninklijke Horeca Nederland-regio Fryslân, de heer Kasma, eigenaar/kok restaurant Piet Paaltjes en de heer Krabbendam, Streekeigen Producten Nederland) beoordeelden de gerechten op diverse criteria. Een zeer belangrijk criterium bij deze wedstrijd was het gebruik van regionale en ecologische producten in de gerechten. De Plaats Melkema scoorde op dit onderdeel zeer hoog.
Op de voet gevolgd werden Hotel Grand Restaurant Opduin uit De Koog-Texel 2e en Restaurant De Gastronoom uit Harlingen 3e.
Deze 3 restaurants zullen op 13 november meedoen aan de International Waddensea Gastronomy Award in het Friesland College te Leeuwarden. Hier nemen aan deel 3 Deense teams, 4 Duitse teams en de 3 Nederlandse teams.
Overige deelnemers waren: Hotel Restaurant Auberge Visvliet (Visvliet), Restaurant Waddengenot (Pieterburen), Strandhotel Restaurant Noordzee (De Koog-Texel), Kabinet Hendrik Beekman vof (Marrum) en WR 130 Johanna II (Westerland).
Deze eerste Gastronomische Waddencompetitie had als doel:
· Kwaliteitsimpuls voor regionale food-producenten en de gastronomen/restaurateurs in het Waddengebied door het competitieve karakter.
· Impuls geven aan de marktpositie van Waddenstreekproducten en Waddenrestaurateurs.
· Bijdrage aan versterking van de marktpositie van regionale bedrijvigheid op (inter) nationaal niveau.