DE NEDERLANDSE WOONBOND
Plannen VROM-minister Dekker desastreus voor huurders
Plannen VROM-minister Dekker desastreus voor huurders
Vandaag stuurde minister Dekker van VROM een brief aan de Tweede Kamer met haar plannen voor het huurbeleid voor de komende jaren. Hoewel ze geen percentages noemt, krijgen verhuurders vanaf 1 juli 2005 de ruimte om de huren jaarlijks sterk te verhogen. Voor huurders betekenen deze plannen een forse aanslag op hun koopkracht, die door alle andere bezuinigingen en de aangekondigde loonstop al zwaar onder druk staat.
De Woonbond maakt zich grote zorgen over het beleid van de nieuwe minister. Na de aangekondigde bezuinigingen op de huursubsidie, waardoor huursubsidieontvangers volgend jaar 12 euro per maand minder subsidie krijgen, worden huurders opnieuw het kind van de rekening. Eigenaar-bewoners daarentegen blijven bij de bezuinigingen geheel buiten schot.
Om de lasten eerlijker te verdelen hebben de Woonbond, Aedes vereniging van woningcorporaties en de IVBN (institutionele beleggers) onlangs een alternatief voorstel gepresenteerd. Door het eigenwoningforfait met 0,1 procentpunt te verhogen, kunnen de bezuinigingen op de huursubsidie volledig ongedaan worden gemaakt. Voor eigenaar-bewoners betekent dit een lastenverzwaring van slechts 6 euro per maand.
De argumenten die minister Dekker noemt ter onderbouwing van haar plannen om het huurbeleid te verruimen overtuigen de Woonbond allerminst.
- Allereerst het argument dat huren kunstmatig laag zouden worden gehouden. Dat is flauwekul. De huren zijn sinds 1990 met 75% gestegen. De gemiddelde huur bedraagt nu 365 euro, ruim 800 ouderwetse guldens. Dat is niet kunstmatig laag te noemen. Huurders zijn gemiddeld 24% van hun inkomen kwijt aan huur, ook de middeninkomens.
- Het argument dat het om hogere inkomens zou gaan die 'scheef wonen' en best meer huur kunnen betalen is ook onzin. Driekwart heeft een inkomen onder de ziekenfondsgrens. Dat zijn geen hogere inkomens.
- Het argument dat een ruimer huurbeleid de doorstroming zou bevorderen snijdt geen hout. Voor verreweg de meeste huurders ontbreken de alternatieven, zowel in de huur- als de koopsector. Ze kunnen helemaal niet verhuizen, zelfs al zouden ze dat willen. De oorzaken zijn bekend: de nieuwbouw is ingestort en de koopsector heeft zich uit de markt geprijsd.
- Het argument dat de investeringsbereidheid bij verhuurders ontbreekt omdat de rendementen te laag zouden zijn. Nog afgezien van het feit dat de huurprijsvorming van nieuwbouwwoningen geheel losstaat van het huurbeleid in de bestaande voorraad, halen verhuurders gemiddeld gezien voldoende rendement. Het rendement in de corporatiesector bedraagt 6,5% en in commerciële sector meer dan 10%. Bovendien beschikt de corporatiesector over vermogensovermaat van ruim
10 miljard euro.
De Woonbond wijst de plannen van minister Dekker dan ook resoluut van de hand. De onevenredige zware bezuinigingen die VROM voor de kiezen krijgt (maar liefst 13% van het totale bezuinigingspakket) mogen niet eenzijdig op huurders worden afgewenteld.
Voorafgaand aan de behandeling van de VROM-begroting (en het huurbeleid) op 11 en 12 november in de Tweede Kamer houdt de Woonbond maandag 10 november om 12 uur een debat in Nieuwspoort in Den Haag over de toekomst van de huursubsidie en het huurbeleid. Tweede Kamerleden, wethouders, verhuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties (ouderenbonden, cliëntenraden en bijstandsvrouwen) zullen daar hun reactie geven op de plannen en met elkaar in discussie gaan.
Amsterdam, 29 oktober 2003