KNGF

Minister raakt patiënt en fysiotherapeut opnieuw snoeihard

KNGF woedend over misrekeningen minister Hoogervorst

Amersfoort, 29 oktober 2003 . Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft begin oktober ontdekt dat de minister maar liefst 136 miljoen euro meer bezuinigt op de fysiotherapie dan de aangekondigde 425 miljoen. Accountants van KPMG en ambtenaren van VWS komen tot dezelfde conclusie. Het KNGF heeft de minister en VWS hiervan direct op de hoogte gesteld. Ook heeft ze voorstellen ingediend om de door de minister aangekondigde maatregelen te verzachten. Naar nu blijkt wordt er onnodig hard gekort op fysiotherapie voor chronisch zieken en mensen met een klein inkomen. Ook wordt wederom de toezegging om het al jarenlang te lage tarief op peil te brengen niet nagekomen. Hierdoor komt de toegang tot de fysiotherapie voor honderdduizenden patiënten nog verder in gevaar. Het KNGF is woedend op de minister vooral nu de minister heeft aangekondigd de zogenaamde meevaller van 136 miljoen te willen besteden om een andere misrekening te herstellen. De minister komt namelijk rond de 300 miljoen euro tekort omdat de eigen bijdrage voor de AWBZ minder oplevert dan berekend.

Aanstaande vrijdag bespreekt de minister zijn plannen in de Ministerraad. Het KNGF was al in overleg met de minister om hem binnen de bezuinigingsdoelstellingen te wijzen op de mogelijkheden om fysiotherapie voor chronisch zieken en mensen met een klein inkomen nog enigszins toegankelijk te houden. Ook is binnen deze doelstellingen een tariefreparatie mogelijk. Het KNGF wil dat de minister de 136 miljoen euro besteedt aan de fysiotherapie en haar 2 miljoen patiënten.

Fysiotherapie onmisbare schakel in de zorg
Het KNGF rekent erop dat de Tweede Kamer en het kabinet achter het feit staan dat fysiotherapie de maatschappij miljoenen euro s meer bespaart dan dat het kost. De substitutie naar duurdere zorg wordt met de door het KNGF voorgestelde maatregelen drastisch verminderd. Het voornemen van de minister is des te onbegrijpelijker gezien zijn beleidsvoornemen om aandoeningen aan het bewegingsapparaat bijzondere aandacht te geven. Fysiotherapie levert een aanzienlijke bijdrage aan de aanpak van kostenverslindende maatschappelijke problemen als WAO, ziekteverzuim, bewegingsarmoede en overgewicht.