Gemeente Den Haag

oktober 2003
Huwelijk Online en Balie op Locatie (29 oktober)

Op de Haagse ICT Markt van 29 oktober is de tussenstand gepresenteerd van het gemeentelijk ICT beleid. Een `balie op locatie' door handcomputers in te zetten bij een Handhavingteam (meldingen/klachten/oplossingen) en de taxaties van huizen, de ontwikkeling van een Centrale Digitale Sleutel voor identificatie en authenticatie, de portal Ons Haagse Huwelijk en een database ten behoeve van brandveiligheid, zijn enkele voorbeelden van gepresenteerde projecten.

De Haagse I-Visie is opgezet vanuit de gedachte om eerst alle processen in beeld te brengen van het aanvraag- en leveringsproces van gemeentelijke producten en het aftemmen van de architectuur en infrastructuur. Privacy, betrouwbaarheid en de mogelijkheden voor klantenidentificatie zijn belangrijke voorwaarden bij de verdere ontwikkeling van de digitale dienstverlening.
Wethouder Wilbert Stolte (ICT en Mediabeleid en voorzitter van Egem en Stedenlink) wil dat Den Haag in 2006 alle daarvoor in aanmerking komende producten digitaal kan verlenen Korte informatie over Haagse ICT projecten:

Haagse Infodesk voor brandveiligheid en `Balie op locatie' Uitbreiding van de WOZ-infodesk, waar men taxatiegegevens van zijn onroerend goed kon opvragen, met een applicatie voor brandveiligheid. Daarbij wordt uit diverse databases geput, zoals de kernregistratie personen (bewoners), een vergunningensysteem (bedrijfsactiviteiten, gevaarlijke stoffen) en geodatabases (plattegronden, locatiefoto's). Met mobiele terminals (`balie op locatie') kunnen inspecteurs in het veld gegevens uit de databases halen en veranderen. Ook mogelijk gebruik bij de taxaties van huizen (gemeentelijke belastingdienst). Handcomputers zijn er voor een handhavingteam om sneller proactief meldingen doen, de kans op fouten reduceren, zorgen voor snellere oplossingen en meer klantgerichtheid (proefproject).

Gemeentelijk Contactcentrum:
Ontwikkeling van het callcenter van de gemeente en speerpunt bij de éénloketfunctie. Aandacht voor de Burger Regie Applicatie: inwoners kunnen op de gemeentelijke website zien hoe het staat met de voortgang/status van een melding/klacht.

Uitbreiding Digitaal gemeentearchief
Inmiddels zijn 100.000 foto's en 150.000 documenten uit 7 collecties via internet beschikbaar. Speciale zoekmachine en mogelijkheid tot online bestellen en betalen. Bezoekers van de site kunnen aanvullende beschrijvingen toevoegen aan de collectie.

Onderwijsportaal
Mogelijkheid voor scholen en docenten om eenvoudig lesmateriaal uit te wisselen. Docenten en leerlingen kunnen in een besloten Internet-omgeving met elkaar communiceren (opdrachten, huiswerk). De huidige schoolwerkplannen interactief tot stand gekomen en digitaal bij de gemeente aangeleverd. Voor het volgen van leerlingen is een geavanceerd leerlingmanagementsysteem beschikbaar en kunnen de scholen websites maken, forums openen tussen docenten en ondersteunen administratieve processen.

Ons Haagse Huwelijk
Voorbereiding van huwelijk zijn via internet te regelen (benodigde stukken, data en locatie ondertrouw en huwelijk). Belangrijk onderdeel is de Klantenidentificatie en Registratie. Verdere ontwikkeling naar Huwelijksportaal op Residentie.net waarop in de toekomst ondernemers kunnen aansluiten.

Digitaal Wonen Moerwijk
Project in Moerwijk waarbij ouderen bekend gemaakt worden met de computer en internet en via de Woonzorgzone Moerwijk wordt de zorg beter op elkaar afgestemd. Start van projecten om nieuwe ICT-toepassingen voor de zorg te ontwikkelen. Applicaties die getest worden zijn: een digitale vraagwijzer voor ouderen, bingo-on line en tips voor de thuisdokter waarbij huisartsen on-line patiënten proberen te helpen.

Sportportaal
Het aanbieden van een gezamenlijke agenda voor sportevenementen, nieuws en sportuitslagen, het maken van eigen websites, het aanmelden van sportevenementen bij de gemeente (dynamische formulierenserver) en de sportbazaar, zijn al bestaande mogelijkheden van het sportportaal op www.residentie.net. Op korte termijn wordt het mogelijk om de gemeentelijke sport en spelmaterialen te bestellen (sport-o-theek), zalen te huren en wordt een planningstool voor wedstrijden beschikbaar.

De afgelopen jaren is Den Haag door het Ministerie van BZK uitgekozen tot Digitale Broedplaats en Superpilot en zijn twee Haagse projecten onderscheiden door de Europese Commissie (Residentie.net en de WOZ Infodesk). Momenteel wordt gewerkt aan zo'n 150 producten in ongeveer 80 projecten, die via Egem kosteloos aan andere gemeenten beschikbaar worden gesteld, als tegenprestatie voor de medefinanciering door het ministerie. Alle projecten en beleid op ICT gebied vindt u op de vernieuwde website www.denhaag.nl/ict.