Gemeente Haarlem


29 oktober 2003

dsijmonsbergen@haarlem.nl
206/2003
Gemeente Haarlem, sector

Persbericht



Veiligheidsrapportage Haarlem 2003
Minder criminaliteit in Haarlem



In de Veiligheidsrapportage Haarlem 2003 wordt uitgebreid ingegaan op de ontwikkeling van de integrale veiligheid in Haarlem. De beschreven delicten laten zien dat de criminaliteit in het jaar 2002 in haar geheel is gedaald. Deze ontwikkeling is mede te danken aan de systematische inspanningen van maatschappelijke organisaties, gemeentelijke sectoren en strafrechtelijke partners die Haarlem veiliger willen maken.

Criminaliteit in haar geheel daalt
Ten opzichte van vijf jaar geleden is de criminaliteit met 6% afgenomen en ten opzichte van 2001 met 13%. De daling van het aantal aangiften in het afgelopen jaar is in 10 van de 13 delictgroepen in meer of mindere mate terug te vinden. Het aantal aangiften van diefstal vanaf/uit auto's is verreweg het meest gedaald met bijna 600, dit is 40% van het totaal aantal afgenomen aangiften. Andere grote dalers zijn: vernieling/vandalisme, diefstal overige locaties, diefstal vanaf/uit woningen en diefstal van auto's. In elke stadsdeelorganisatie is er ten opzichte van 2001 en 1998 een afname van de geregistreerde criminaliteit. De drie uitzonderingen zijn: diefstal vanaf/uit scholen (waar een stijging van 75% is geweest), diefstal vanaf/uit bedrijven (vrijwel gelijk gebleven) en diefstal (brom-) fietsen (eveneens vrijwel gelijk gebleven).

Aandachtspunten
De top acht van onderwerpen waaraan in Haarlem meer aandacht moet worden besteed is: rommel op straat, te hard rijden, hondenpoep op straat, vernieling, agressief gedrag in het verkeer, overlast van groepen jongeren, fietsendiefstal en bedreiging en geweld op straat. Deze top acht is in elke stadsdeelorganisatie vrijwel gelijk. Wel maken vrouwen en ouderen zich meer zorgen over bovenstaande ontwikkelingen dan mannen en jongeren.
Het gevoel van onveiligheid in de steden groeit, maar overigens niet sneller dan landelijk. Rond de 20% van de Haarlemmers blijft 's avonds liever thuis om veiligheidsredenen. Dit percentage lijkt jaarlijks zeer licht toe te nemen.
Uit het overzicht van het Veiligheidsprogramma en het overzicht van de gezamenlijke beleidsprioriteiten blijkt wederom sprake te zijn van een grote gemeenschappelijke inzet en nauwe samenwerking tussen de gemeente, politie en justitie. Dit komt tot uiting in het steeds meer op elkaar afstemmen van beleid en prioriteiten.

Daphne Sijmonsbergen, afdeling Klantenservice & Communicatie
023-5114209
023-5115171


---- --