Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 28 oktober 2003

Op dinsdag 28 oktober 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Wijziging in voorstel aan gemeenteraad over positiebepaling speelautomatenhal (bevriezen verordening)
Op grond van advies van de landsadvocaat heeft het college besloten de raad voor te stellen om de periode voor het zoeken naar een geschikte locatie voor een speelautomatenhal in te perken. Op 26 augustus jl. had het college besloten de verordening voor onbepaalde termijn te bevriezen. Op verzoek van de commissie Ruimte van 10 september jl. heeft het college de landsadvocaat gepolst over de juridische haalbaarheid. Volgens de landsadvocaat dient de bevriezingsduur samen te hangen met de periode die redelijkerwijs nodig is voor het zoeken naar een geschikte vestigingsplaats binnen de gemeente. Het college stelt de raad voor om de zoekperiode in te passen in het opstellen van de Structuurvisie. Dit betekent dat de gemeenteraad zich in 2004 kan uitspreken over mogelijk geschikte gebieden voor de vestiging van een speelautomatenhal. Daarna kan een besluit worden genomen over de methodiek van vergunningverlening. Het voorstel aan de raad is om de verordening te bevriezen tot uiterlijk 1 juli 2005.
Het presidium wordt verzocht het gewijzigde voorstel te agenderen voor de vergadering van de commissie ruimte en de gemeenteraad.

Belastingverordeningen en tarieven 2004
Het college heeft besloten een voorstel voor de belastingverordeningen 2004 en bijbehorende tarieven voor te leggen aan de raadscommissie Middelen en vervolgens de raad voor te stellen in te stemmen met de belastingverordeningen en tarieven voor 2004. Overeenkomstig het Collegewerkprogramma is het voorstel aan de raad om de gemeentelijke tarieven en heffingen alleen te verhogen met het prijsindexcijfer van 2%. Voor 2004 worden onder meer de volgende tarieven voorgesteld:

- Onroerende zaakbelastingen (per 2.268). Woningen: eigenaren 3,28; gebruikers 2,63. Niet-woningen : eigenaren 4,72; gebruikers 3,78.
- Rioolrechten: eigenaren 85; gebruikers 68.
- Afvalstoffenheffing: eenpersoons huishouden 212,75; tweepersoons huishouden 246,15; meerpersoons huishoudens 275,69.
- Hondenbelasting: een hond 63,24; tweede hond 126,48; twee honden totaal 189,72; kennel 316,20.

Enkele belastingen stijgen meer dan trendmatig:
- Al in 2002 is besloten dat de tarieven rioolrecht de komende jaren meer dan trendmatig omhoog moeten, wegens uitputting van de egalisatiereserve rioolrechten. Om op lange termijn alle kosten van beheer, onderhoud en vervanging van de riolering en gemalen te kunnen betalen is ook dit jaar een meer dan trendmatige verhoging van het tarief nodig. Daarom is het voorstel de tarieven rioolrecht voor 2004 ten opzichte van 2003 met 3,5% (2% trendmatig + 1,5% extra) te verhogen.

- Een extra verhoging van de leges bouwvergunning is nodig, onder andere om extra kosten voor handhaving te kunnen dekken. Ging het tarief dit jaar slechts met 0,1 % omhoog, het voorstel is om per 1 januari 2004 het tarief te verhogen van 1,0% naar 1,2% van de bouwkosten. Het Capelse tarief is dan nog steeds een middenmoter in de regio.

- Wat betreft de markttarieven is het voorstel om voor 2004 de tarieven voor de Centrummarkt niet te verhogen. Uit onderzoek naar de exploitatiekosten van de weekmarkten in 2003 blijkt namelijk dat de Centrummarkt meer dan kostendekkend is. De markt in Schollevaar daarentegen geeft juist een tekort te zien. Daarom wordt voor deze markt voorgesteld de tarieven met in totaal 3% te verhogen (2% trendmatig + 1% extra).

De Zalmsnip, een jaarlijkse eenmalige uitkering van 45,38 voor burgers, wordt in Capelle volgend jaar onverkort gehandhaafd. Mogelijk zal de Zalmsnip in 2005 als gevolg van rijksbeleid verdwijnen.
Naar verwachting zal in 2004 ook weer ongeveer 6% van de Capelse huishoudens (ongeveer 1.700 gezinnen) gebruik maken van de kwijtscheldingsregeling.
Het presidium wordt gevraagd het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van commissie Middelen en de gemeenteraad.

Zelfstandige projectprocedure Bermensteijn
Op 23 juni 2003 heeft de gemeenteraad besloten om voor een gedeeltelijke gebruikswijziging van het woongebouw Bermensteijn een zelfstandige projectprocedure te starten. Het voornemen om voor de realisatie van het wijzigingsplan vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen heeft met ingang van 21 augustus 2003 vier weken ter inzage gelegen. In deze periode is één zienswijze ontvangen, namelijk van de bewonersvereniging Bugel, Klaroen en Trompet. Voordat de vrijstellingsprocedure kan worden vervolgd, moet de gemeenteraad eerst deze zienswijze beantwoorden. De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de hiervoor opgestelde nota van beantwoording en de bewonersvereniging hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen. Volgens de nota geeft de zienswijze geen aanleiding om de opgestarte procedure te beëindigen. Verder stelt het college de raad voor om voor het wijzigingsplan Bermensteijn bij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een verklaring van geen bezwaar aan te vragen.
Het presidium wordt verzocht het concept-raadsvoorstel te agenderen voor de vergaderingen van de commissie Ruimte en de gemeenteraad.

Voetgangersbruggetje Wormerhoek
Het college heeft besloten de raad voor te stellen het voetgangersbruggetje gelegen tussen de Klaas Klinkertkade en de Wormerhoek aan het openbaar verkeer te onttrekken. Als de raad volgens het voorstel hiermee instemt zal, vooruitlopend op de onttrekkingsprocedure, in de bekendmaking van het raadsbesluit en in de mededeling daarvan aan degenen die een zienswijze hebben ingediend, de voortijdige verwijdering van het bruggetje worden toegelicht.