Gemeente Haarlem


29 oktober 2003

207/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht



Gesubsidieerde arbeid in huidige vorm verdwijnt

Haarlem introduceert "leerwerkplaatsen"

Het college van B&W is op dinsdag 28 oktober akkoord gegaan met een voorstel waarin de gesubsidieerde arbeid (o.a. de zgn. ID-banen) na 2003 geregeld wordt in Haarlem. Dit besluit is nodig omdat het kabinet in de nieuwe Wet werk en bijstand heeft bepaald dat de gesubsidieerde arbeid komt te vervallen. Het huidige Besluit In- en Doorstroombanen (ID) en de Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw) worden per 1 januari 2004, als de nieuwe wet ingaat, ingetrokken. Elke gemeente moet nu op lokaal niveau bepalen of en hoe de gesubsidieerde arbeid blijft bestaan.

In Haarlem zullen de huidige gesubsidieerde banen blijven bestaan. De gemeente is namelijk van mening dat de huidige Haarlemse ID'ers, 420 in totaal, niet de dupe mogen worden van het rijksbeleid. Het aantal ID-banen in deze vorm zal wel langzaam afnemen omdat plaatsen die vrijkomen niet worden ingevuld. Daarnaast gaat de gemeente in 2004 extra inspanningen verrichten om de huidige ID-banen om te zetten in reguliere, niet gesubsidieerde, banen. Uiteindelijk is het doel om ID-banen alleen te reserveren voor die mensen die al een ID-baan hebben én voor wie reguliere arbeid altijd een stap te ver zal zijn.

Van gesubsidieerde arbeid naar "leerwerkplaatsen"
Het kabinetsbeleid gaat ervan uit dat gesubsidieerde arbeid in zijn oude verschijningsvorm een te weinig activerend karakter heeft. De uitstroom uit met name de ID-regeling naar reguliere arbeid was gering. ID-banen werden dan ook niet zozeer ingezet als arbeidsmarktinstrument maar als een structureel gesubsidieerde arbeidsplaats voor onbepaalde tijd. De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van gemeente Haarlem heeft juist behoefte aan deze arbeidsmarktinstrumenten om meer uitstroom te bewerkstelligen. Daarom worden in 2004 "leerwerkplaatsen" gecreëerd: stages waar bijstandsgerechtigden door een combinatie van leren en werken weer de stap naar de arbeidsmarkt kunnen zetten. Het Centrum voor Werk en Inkomen en de gecontracteerde reïntegratiebedrijven zullen aan gaan geven welke cliënten in aanmerking komen voor een leerwerkplaats.

Financieel
Op basis van het huidige aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen zijn er voldoende middelen beschikbaar voor de kosten van gesubsidieerde arbeid bij ongewijzigd beleid. Doordat het college van B&W heeft besloten om het beleid te wijzigen ontstaat er meer financiële ruimte. Hierdoor kan de gemeente Haarlem op termijn meer arbeidsmarktinstrumenten inkopen voor arbeidsintegratie va n bijstandsgerechtigden zoals sollicitatietrainingen, cursussen en kinderopvang. Daarnaast kunnen de "leerwerkplaatsen" gerealiseerd worden. Beiden zijn gericht op het stimuleren van de uitstroom naar reguliere banen.


Meriam Juthan, afdeling Klantenservice & Communicatie
023-5114398
023-5115171
mjuthan@haarlem.nl

---- --