Gemeente Haarlem


29 oktober 2003

205/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Elfde Omnibus-enquête 2003


Graag een speelparadijs en bioscoop, fiets is populair, meer rommel op straat, minder last van uitgaansgelegenheden

De resultaten van het jaarlijkse Omnibusonderzoek zijn bekend. Voor de elfde keer is een boekwerk vol wetenswaardigheden over Haarlemmers uitgekomen. Het Omnibusonderzoek is dit jaar door 3269 Haarlemmers ingevuld wat goed is voor een respons van bijna 54%. Het onderzoek levert een beeld op van de meningen over bijvoorbeeld veiligheid, sport, groen en onderhoud van de openbare ruimte, vrije tijd, woon-werkverkeer, wonen en zorg.

Restaurants in trek
De gemeente wil ervoor zorgen dat Haarlemmers genoeg voorzieningen hebben om hun vrije tijd te besteden. Ook moeten deze voorzieningen goed aansluiten op de behoefte van de bevolking. Om dit streven te behalen kregen omnibusdeelnemers de vragen, wat is uw gewenste vrijetijdsbesteding en wat vindt u ontbreken aan vrijetijdsvoorzieningen, voorgeschoteld. De geënquêteerden geven hun "top-drie" voorzieningen aan. Zo zet bijna 58% van de Haarlemmers het restaurant in z'n top-drie en zelfs 22,5% op nummer één. Op de tweede plaats staat het theater gevolgd door de bioscoop. Verder geven de geënquêteerden aan welke voorzieningen zij vinden ontbreken in de binnenstad. Volgens 20,7% ontbreekt het in de binnenstad aan een overdekt speelparadijs, terwijl 20,4% de behoefte aan een (mega-) bioscoop uitspreekt. Een wat kleiner percentage Haarlemmers mist een discotheek of evenementenhal in de binnenstad. Dat de verschillen in deze reacties zijn gebonden aan leeftijd blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Haarlemmers naarmate ze jonger zijn meer voorzieningen missen.

Het bezoek aan de Haarlemse parken en groengebieden is in vergelijking met 2001 aanzienlijk gestegen. Mede door het mooie weer trokken alle parken, op één na, beduidend meer bezoekers. Vooral de Haarlemmerhout en de Spaarne-oevers zijn erg populair. In deze gebieden ging zowel het percentage bezoekers als de bezoekfrequentie omhoog.

Fiets & bus
Veel Haarlemmers fietsen, 78% pakt dan ook regelmatig de fiets. Inwoners ouder dan 65 stappen echter minder snel op de fiets. Maar niet alleen de leeftijd beïnvloed het gebruik van de fiets, zo spelen ook het opleidingsniveau en politieke voorkeur mee. Gebleken is dat er irritatie bestaat over het lange wachten voor verkeerslichten. 58% is van mening te lang te moeten wachten terwijl een kleiner deel van de bevolking dit niet zo vindt. Regelmatige fietsers ervaren de wachttijden vaker langer dan niet-fietsers. Op de vraag of de gemeente verkeerslichten zo moet afstellen zodat fietsers minder lang voor rood moeten wachten (ook als dit tot langere wachttijden voor auto's leidt) antwoordde 46% van de bevolking positief terwijl 31% tegen is. Ook blijkt hierbij dat regelmatige fietse rs zich vaker voor een dergelijke bijstelling van verkeerslichten uitspreken dan degenen die niet frequent fietsen.

In tegenstelling tot het fietsgebruik benutten minder Haarlemmers de bus. Zo reist 61% vrijwel nooit met de bus wat betekent wat 39% wel gebruik maakt van dit vervoersmiddel. Uit het onderzoek blijkt dat 65+ers en jongeren vaker in de bus stappen maar ook frequenter reizen dan gemiddeld. Ook blijkt dat vrouwen over het algemeen wat busreiziger zijn dan mannen en dat het busgebruik van de Haarlemmers afneemt naar mate het inkomen hoger wordt. Opvallend is dat 6% van de Haarlemmers vindt dat de bus niet onder problemen gebukt gaat. Dat betekent dat 94% dat dus wel vindt. Het grootste struikelblok voor de Haarlemmers is dat de bus te duur is. Verdere knelpunten zijn dat er in bepaalde buurten geen bussen rijden en dat er 's avonds te weinig rijden.

Daling overlast van uitgaansgelegenheden
Het grootste wijkprobleem dat de Haarlemmers voor het derde achtereenvolgende jaar ervaren is de rommel op straat. Het percentage inwoners dat dit aanvoert is aanzienlijk gestegen, van 33% in 2002 naar 40% dit jaar. Tweede in het klassement van overlast is te hard rijden gevolgd door hondenpoep op de straat. Ook ondervindt ruim 9% van de bevolking onaanvaardbare overlast van uitgaansgelegenheden. Deze vorm van overlast ligt vooral in het lawaai dat bezoekers op de straat veroorzaken. Dreiging en agressie die de bezoekers vertonen vormen daarna de grootste groep.
Het percentage van overlast door uitgaansgelegenheden is wel gedaald. Tussen 1996 en 2001 verdubbelde het aandeel klagers zich namelijk van 5,4% naar 11,2%. Vorig jaar volgde er dan ook voor het eerst een lichte daling, een beweging die zich nu lijkt voor te zetten. Uit het onderzoek blijkt dat ook over de veiligheid op straat wat te zeggen is. Zo is het percentage Haarlemmers wat 's avonds liever thuis zit vanwege onveiligheidsgevoelens dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vooral blijkt dat vrouwen en 60-plussers vaker thuis blijven dan gemiddeld. Het is zelfs zo dat 46% van de 60-plussers zich 's avonds niet meer buiten waagt.

Brommer en scooter vormen bron van overlast
Onderzocht is of Haarlemmers in hun woonomgeving veel te maken hebben met geluidsoverlast. Zo blijken brommers en scooters de meeste geluidsoverlast te produceren. Auto's en motoren volgen op de tweede plaats waarna vliegtuigen en buren de top-drie compleet maken. Verschillen in stadsdelen en de bron van geluidsoverlast hebben hierbij met elkaar te maken. Zo hebben centrumbewoners meer overlast van de horeca en bewoners van Haarlem Zuid-West weer meer van treinen. Behalve lawaai kan ook geuroverlast de woonomgeving verstoren. Uit onderzoek blijkt dat het wegverkeer in Haarlem het meest voor geuroverlast zorgt.

Haarlemmers wonen later liever in eigen woning
Bijna 60% van de Haarlemmers tot 70 jaar heeft al nagedacht over hoe zij als
75-plusser willen wonen. Gebleken is dat zo'n 37% het liefst in de eigen woning wil blijven wonen. Als andere optie is de huisvesting in een seniorenwoning nog het populairst. Op de vraag of de geënquêteerden al eens nagedacht hebben over hun wensen voor de toekomstige woonomgeving blijkt dat 58% dat inderdaad gedaan heeft. Driekwart van de Haarlemmers blijft het liefst in de regio wonen en zelfs meer dan de helft blijft het liefst in z'n eigen buurt.

Expo blijkt succesvol
In 2002 opende de gemeente Haarlem "Expo Haarlem in uitvoering". Hier is informatie verkrijgbaar over grote bouwprojecten van de gemeente zoals de Appelaar en de Raaks. Inmiddels weet 26% van de Haarlemmers dat de expo bestaat en degenen die de expo wel hebben bezochten zijn daar ook tamelijk lovend over. Zo vindt 83% dat de expo overzichtelijk weergeeft met welke projecten de gemeente bezig is en 73% zegt goed te kunnen zien hoe projecten na voltooiing zullen ogen. De locatie van de Expo vormt het enige minpunt, 60% meent dat het informatiecentrum meer in het zicht moet liggen en niet achteraf, zoals dat nu in de Brinkmannpassage het geval is.