De Geus en Verdonk: extra steun voor participatie vrouwen uit etnische minderheden
Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om de emancipatie en integratie van meisjes en vrouwen uit etnische minderheden te bevorderen. Kern daarvan is dat het eigen initiatief van de doelgroep meer faciliteiten krijgt. Verder spreekt het kabinet ook werkgevers, scholen en gemeenten aan op hun verantwoordelijkheid.
Dit staat in het plan van aanpak 'Emancipatie en integratie van vrouwen en meisjes uit etnische minderheden' dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Voor de uitvoering van het plan van aanpak wordt ruim 5,5 miljoen euro uitgetrokken in de komende drie jaar.
In het plan van aanpak schetsen De Geus en Verdonk de speerpunten van het beleid van de komende jaren. Het plan richt zich op de meisjes en vrouwen die al langer in Nederland zijn of hier zijn geboren, en dan vooral op diegenen die tot nu toe niet of nauwelijks bereikt zijn. Degenen die op dit moment uit diverse landen naar Nederland komen, worden door de nieuwe strengere inburgeringseisen voor een belangrijk deel al in het land van herkomst voorbereid op de Nederlandse samenleving. Om de emancipatie en integratie van vrouwen en meisjes uit etnische minderheidsgroepen te bevorderen, is het noodzakelijk deze groep zelf mede verantwoordelijk te maken voor het slagen hiervan, zo stellen de bewindslieden. Het accent in het emancipatiebeleid moet volgens hen verschuiven van het aanbieden van regelingen en voorzieningen naar het stimuleren en uitlokken van initiatieven van de vrouwen en meisjes zelf. Om de doelgroep aan te sporen zelf stappen te ondernemen, wordt een landelijke campagne uitgevoerd waarin de doelgroep direct wordt aangesproken.
De subsidieregeling voor emancipatie wordt per 1 januari 2004 aangepast en verruimd. Niet alleen maatschappelijke organisaties, maar ook andere rechtspersonen kunnen voortaan subsidie aanvragen. Aanvragers van de subsidie moeten gebruikmaken van de kennis en de deskundigheid van de doelgroep zelf.
De ministers willen dat vrouwen en meisjes uit hun maatschappelijk isolement gehaald worden. De gemeenten moeten hierin een belangrijke rol gaan vervullen. Dat kan bijvoorbeeld door de aanstelling van wijkgebonden professionals. Zij moeten zich speciaal bezighouden met het doorbreken van het isolement door het bevorderen van laagdrempelige buurt- en vrouwenactiviteiten. Ook kunnen gemeenten betaalde functies creëren voor laagopgeleide vrouwen uit etnische minderheidsgroepen.
Andere belangrijke hoofdlijnen van het plan van aanpak zijn het emanciperen van mannen uit etnische minderheden en het stimuleren van de dialoog tussen autochtonen en etnische minderheden. De commissie Participatie allochtone vrouwen uit etnische minderheden (PaVEM) gaat onder andere dialogen en debatten organiseren over belangrijke onderwerpen op dit terrein. Ook zal gekeken worden in welke mate meisjes uit etnische minderheden profiteren van het plan tegen jeugdwerkloosheid. Waar nodig zullen er voor deze groep aanvullende maatregelen komen zodat ze hun school afmaken en een startkwalificatie halen (een diploma op minimaal MBO- of HAVO-niveau).
---
---
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid