ANBO, PCOB, KBO, NVOG, NISBO
's-Hertogenbosch, 24 oktober 2003
Ouderenactie tegen kabinetsplannen
Grote telefonische meldingsactie op 29 oktober in Den Haag
De ouderenorganisaties ANBO, PCOB, Unie KBO, NVOG en NISBO organiseren op woensdag 29 oktober een massaal belprotest van ouderen tegen het falende ouderenbeleid van het kabinet Balkenende. De actie vindt plaats van 9.00 tot 14.00 uur, op een locatie nabij het Binnenhof. De ouderen in Nederland staan liefst 15 gratis telefoonlijnen (tel.
0800-023 03 90) ter beschikking voor het uiten van hun protest en ongenoegen. Alle meldingen worden geregistreerd en aangeboden aan het kabinet.
Voorzitters en directeuren van ouderenorganisaties, oudere vrijwilligers maar ook diverse politici waaronder Jan Marijnissen (SP), Aard Mosterd (CDA) en Marjo van Dijken (PvdA) nemen tussen 9.00 en 14.00 uur plaats achter de telefoon. Ouderen worden onder andere via krantenadvertenties opgeroepen om te bellen. Ter plekke vinden er drie discussierondes plaats tussen ouderen, kamerleden en bewindslieden. Onderwerpen hierbij zijn: inkomenspositie van ouderen, de toekomst van de ouderenzorg en de stigmatisering van ouderen.
Ouderen onevenredig hard getroffen
De ouderen in ons land worden door de voorgenomen kabinetsplannen onevenredig hard getroffen. Te vrezen valt niet alleen voor een drastische achteruitgang van de koopkracht van grote groepen ouderen, ook de ouderenzorg komt nog verder in de knel.
Het gaat met name om bezuinigingen van 2,3 miljard euro in de gezondheidszorg, waarvan 1,3 miljard terechtkomt bij de burger. Door pakketversmalling, zoals het schrappen van fysiotherapie en tandarts, het drastisch bezuinigen op zittend ziekenvervoer, het korten van thuiszorginstellingen met 100 miljoen euro en het beëindigen van zorgvernieuwingsubsidies van verpleeg- en verzorgingshuizen zal de zorg voor ouderen verschralen.
Daarnaast wil het kabinet de eigen bijdrage in de zorg verhogen: zoals voor thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuiszorg. Hierdoor zullen vooral zorgbehoevende ouderen met alleen AOW of aangevuld met een klein pensioen in koopkracht achteruit gaan. Het NIBUD heeft eerder berekend dat hun koopkrachtverlies, ondanks compenserende maatregelen van de overheid, 3,4% bedraagt.
Bovendien heeft het kabinet aangekondigd op termijn het AWBZ-pakket te gaan uitkleden, waardoor bijvoorbeeld huishoudelijke zorg niet meer in het pakket blijft. Gemeenten moeten hiervoor dan 'vangnetvoorzieningen' gaan organiseren binnen een Wet op de Maatschappelijke Zorg. De ouderenorganisaties willen onder andere dat huishoudelijke zorg gewoon in het AWBZ-pakket blijft, omdat het ouderen in staat stelt zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.
Ook is in het najaarsakkoord afgesproken dat de lonen in 2004 en 2005 worden bevroren. Aangezien de AOW gekoppeld is aan de lonen, wordt de AOW voor deze jaren ook bevroren. Werkgevers kunnen hun werknemers wel een periodieke loonsverhoging en eenmalige uitkering geven. Voor AOW'ers geldt dit niet. De ouderenorganisaties stellen dat ook AOW'ers recht hebben op een eenmalige uitkering om niet verder in koopkracht achteruit te gaan.
Manifest
Tijdens de actiedag op woensdag 29 oktober zullen de ouderenorganisaties tevens een manifest verspreiden met daarin de kritiek en wensen ten aanzien van het ouderenbeleid. Dit manifest is tevens uitgangpunt voor de verdere politiek lobby en vervolgacties.