Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 212
Datum: 29 oktober 2003

Provincie subsidieert Friese test voor afasiepatiënten

De provincie Fryslân verstrekt E 70.000 aan subsidie voor vertalen en aanpassen in en aan het Fries van taaltesten voor mensen met een taalstoornis. Revalidatie Friesland en de Rijksuniversiteit Groningen hebben een plan ontwikkeld om twee bestaande testen voor de diagnostiek van afasiepatiënten te vertalen en aan te passen.

Revalidatie Friesland en de Rijksuniversiteit Groningen geven aan dat het project in januari 2004 kan starten.

Jaarlijks worden in Fryslân ruim 1000 patiënten naar een revalidatiecentrum of logopedist doorverwezen. Omdat 55% van de Friese bevolking Fries als moedertaal heeft, kan geschat worden dat ruim de helft van de afasiepatiënten Friestalig is. De uitslag van bestaande testen zegt niets over functioneren in het Fries van een friestalige patiënt.

Het project van de Rijksuniversiteit Groningen en Revalidatie Friesland levert een instrument om vast te stellen op welke wijze de Friese afasiepatiënt het best behandeld kan worden. De ongeveer 100 logopedisten in Fryslân hebben aangegeven dat met Friese testen een belangrijk knelpunt in diagnose en behandeling van afasiepatiënten opgelost zou worden.

Het gaat bij de vertaling en aanpassing om twee taaltesten: De Akense Afasietest (AAT) en de Amsterdam Nijmegen voor Alledaagse Taalvaardigheid (ANTAT). De AAT wordt gebruikt om vast te stellen welke taalproblemen een patiënt heeft en ANTAT om de gevolgen daarvan voor de verbale communicatie vast te stellen.

In de provinciale taalnota 'It fanselssprekkend plak foar it Frysk', uit januari 2003 wordt de beschikbaarheid van Friestalig test- en behandelmateriaal voor afasiepatiënten genoemd.
De provincie stelt aan de subsidieverstrekking de voorwaarde dat ook andere financiers gevonden worden voor het E 218.000 kostende project.

Voorwaarde van de provincie voor verstrekking van het subsidiebedrag is dat de rest van de begrote E218.000,- ook rond komt.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met team Communicatie provincie Fryslân, telefoon 058 292 57 35

---- --