Provincie Noord-Holland

De Groene Long wil opnieuw miljoenen investeren in Noord-Holland Midden

De Groene Long wil opnieuw miljoenen investeren in Noord-Holland Midden
Voor de tweede keer dit jaar zullen diverse subsidies verleend worden aan 36 projecten gericht op behoud en versterking van het veenweidelandschap van Noord-Holland Midden. De programmacommissie De Groene Long heeft deze projecten goedgekeurd. Bij elkaar opgeteld gaat het om een investering van bijna vier miljoen euro. Voor de financiering van de 36 projecten komt 546.466 euro voor rekening van de zes investeerders. De projectindieners dragen zelf ca 1,2 miljoen euro bij. Het resterende bedrag komt voor rekening van derden of uit bestaande fondsen en subsidieregelingen van het Rijk, de provincie Noord-Holland en de Europese Unie. Eerder dit jaar waren in de eerste ronde al 29 projecten voorgedragen voor subsidie. Daarbij ging het om een totale financiering van 8.867.000 euro.
De Groene Long is de naam voor de regio tussen Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn. Karakteristiek voor dit gebied is de afwisseling tussen de waterrijke veenweiden en de dieper gelegen droogmakerijen. Programmabureau De Groene Long stimuleert allerlei projecten die bijdragen aan de instandhouding van dit gebied. Binnen het bureau werken zes investerende overheden samen: de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam (Centraal en Stadsdeel Noord), gemeente Zaanstad, Intergemeentelijke Samenwerkingsorgaan Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De bestuurders van deze organisaties vormen de programmacommissie. Diverse organisaties en particulieren dragen projecten aan, die bijdragen aan de gezamenlijke doelen van de investeerders. De Groene Long adviseert over de inhoud van deze projecten, stimuleert samenwerking tussen verschillende initiatiefnemers en bemiddelt voor het verkrijgen van subsidies. Naast directe financiering van de deelnemende partijen wordt gebruik gemaakt van regelingen van het rijk, provincie en de Europese Unie.


- lees verder pagina 2, voorbeelden projecten -

Gehonoreerde projecten

De zesendertig gehonoreerde projecten kennen een rijke verscheidenheid. Rode draad is dat ze allemaal op de een of andere manier een bijdrage leveren aan de plattelandsvernieuwing in Noord-Holland Midden. De genoemde bedragen zijn de totale investeringskosten. Enkele voorbeelden zijn:


- 535.000 voor de restauratie van het Schermer Molencomplex.Het geld is bedoeld voor het ontgraven van de voorsloten van de poldermolens D, E en M. en deze te verbinden met de Noorder- en Zuidervaart. Daarmee worden deze molens weer in samenhang gebracht met de molengroep Schermerhorn en wordt er tevens extra waterberging aangelegd.


- 10.630 voor het maken van een ijskrant. Het boekwerkje geeft een overzicht van de bestaande schaatsroutes en bijkomende bijzonderheden. De in 1983, 1993 en 1996 uitgegeven ijskranten waren een doorslaggevend succes

49.000 voor het geven van informatie en voorlichting aan boeren, vrijwilligers en natuurbeschermingsorganisaties over de vos. Het oprukken van de vos in Noord-Holland Midden heeft tot gevolg dat boeren niet langer meedoen met weidevogelbescherming. Gebleken is dat goede voorlichting kan helpen aan het minder geschikt maken van het platteland voor de vos! Het project is een initiatief van Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Waterland, Purmerend.

63.080 voor de aanleg van een voetgangersbrug in Zunderdorp. Hierdoor is het straks mogelijk om via het dorp een pad te bereiken dat voert door het landelijk gebied rondom Zunderdorp.

34.000 voor het project 'De kroon op een waterkering'. Door het maken van steigertjes, uitstapplaatsen en waterspeelplaatsen wil de Dorpsraad Schermerhorn de toegankelijkheid en attractiviteit van het platteland verhogen.

554.370 voor de aanleg van een ecologische verbinding tussen de Beemster en Purmerringvaart. De nieuwe verbinding, een initiatief van de gemeente Purmerend, maakt het landschap voor veel diersoorten beduidend aantrekkelijker . Dit geldt met name voor de minder mobiele soorten zoals de ringslang, de heikikker, de Noordse woelmuis, de waterspitsmuis en de vlindersoort zilveren maan.

Meer informatie

---

Gideon Ravesteijn, directeur Programmabureau De Groene Long

tel. 0299-480140, e-mail gideon.ravesteijn@degroenelong.nl.

Voor meer informatie over de Groene Long: www.degroenelong.nl

Bijlage: overzicht nieuwe projecten met toelichting

Projecten gebiedsprogramma Noord-Holland Midden

2^e ronde 2003

Beemster Lusthof op de kaart 120.250,-Door middel van een professionele opzet en aanpak met streekeigen producten uit de Beemster een sterkere plaats in de markt te veroveren. Zowel de omzet per betrokken bedrijf, als de marges per product(-groep) dienen voldoende te groeien om te leiden tot hogere c.q. voldoende inkomens voor de betrokken agrarische ondernemers om de continuïteit in de bedrijfsvoering te verzekeren.
Communicatietraject De Groene Hoed fase 2 15.000,-Vervolg (tweede fase) van project 'dienstencentrum de Groene Hoed. Hiermee wordt onder meer de afzet van gecertificeerde agrarische producten gestimuleerd. Logistieke distributie Groene Hoed 137.300,-De opzet van een direct aanbod en afzetsysteem (zonder centrale opslag), door middel van internet en een pendelende koelwagen. Hiermee wordt aanbod en afzetsysteem geïntroduceerd in de regio ten behoeve van het Streekeigenproduct.
Kalveren bij de koe 99.884,-Onderzoek naar de praktische consequenties van het langer bij de koe laten zijn van kalveren. Uitvoering op twee bedrijven, met aandacht voor ketenaspecten en consument. Het project biedt nieuwe inzichten in het opgroeiproces van kalveren, natuurlijker, diervriendelijker. Doel is tevens vergroting weerstand bij kalveren, ter voorkoming ziekten later. Biedt mogelijkheden voor afzet biologisch kalfsvlees. Voorloper gereedschapskist structuurverbetering NHM (deel 2) 200.000,-Twee kavelruilcoördinatoren zijn in Noord-Holland Midden aan de slag om concrete knelpunten in de agrarische verkaveling, zoals naar voren gekomen in de projecten grond voor landbouw en structuur voor bedrijfsovername op te lossen. De tweede trance aan subsidie wordt nu gevraagd voor het opheffen van knelpunten op gebied van bereikbaarheid en bewerkbaarheid na verkaveling (aanleg dammen, verbeteren bewerkbaarheid, kavelaanvaarding). Hiermee kan de verkaveling in een stroomversnelling worden gebracht. Grondbank voor kavelruil 20.000,-Het maken van een regeling waarmee een grondbank kan worden gerealiseerd t.b.v. kavelruilen. De grondbank is kostenneutraal: Met de grondbank wordt aangekocht en op andere plaatsen weer verkocht aan agrariërs. Het verzoek is om deze grondbank alvast in werking te laten treden en niet te wachten op complete grondbankverhaal. Reden: het totale grondbankverhaal bevat ook onderdelen die forse investeringen van overheden vergen en wellicht lange besluitvorming. De behoefte aan een grondbank voor kavelruil is groot omdat daarmee versneld allerlei kavelruilen tot stand kunnen komen.
Vervolg verfijnde mozaïekplanning 2002-2003 en Vervolg verfijnde mozaïekplanning 2004-2005 227.000,-Verfijnde mozaïekplanning is een beheerproject voor boeren om de weidevogelpopulatie te beschermen. Het is een uitgekiend mozaïek van gefaseerd beheerde grasland percelen met als doel de overlevingskansen van weidevogel jongen te vergroten. Het pakket zit momenteel niet in de rijkssubsidie regeling "programmabeheer" maar uit de evaluatie van programmabeheer is gebleken dat het pakket in 2005 wel wordt opgenomen. Tot die tijd zal vanuit De Groene Long als "overbrugging" financiering van mozaïek project plaatsvinden.
Nieuwbouw potstalgedeelte 108.671,-Nieuw bouwen van een potstalgedeelte van de nieuwe combistal. Een deel van de nieuw te bouwen stal wordt potstal. De ruige mest die dit oplevert komt ten goede aan de weidevogels. Hiermee uiteindelijk beheer van 80 ha waarvan groot deel in de Mijzenpolder (reservaatgebied). De vos en weidevogelbescherming 49.000,-De toegenomen overlast door de vos heeft tot gevolg dat er boeren afhaken en niet langer meedoen met weidevogelbescherming. Het doel van dit project is het geven van informatie en voorlichting aan boeren, vrijwilligers en natuurbeschermingsorganisaties over de vos en het geven van handvatten om overlast door de vos te voorkomen. Het doel is verder om boeren, vrijwilligers en natuurbeschermingsorganisaties, die veel met vossenpredatie in aanraking komen, te motiveren om weidevogels blijvend te beschermen en een bijdrage te leveren aan de continuïteit van groene diensten door boeren.
De kroon op een waterkering 34.000,-Het maken van steigers, uitstapplaatsen en waterspeelplaatsen in Schermerhorn. Met dit project worden knelpunten in de toegankelijkheid van het platteland opgelost en verhogen van de attractiviteit van het platteland verhoogd. Voetgangersbrug Zunderdorp 63.080,-Het aanleggen van een verbinding tussen de achterlaan te Zunderdorp met het langs het dorp lopende padland (van de Nieuwe Gouw tot aan Voorwerf). Hiermee ontstaat een uitbreiding van de wandelmogelijkheden.
IJskrant 10.630,-Het maken van een boekwerkje, met daarin de schaatsroutes en bijkomende bijzonderheden, betrekking hebbende op ijsvermaak in Noord-Holland Midden. De in 1983, 1993 en 1996 uitgegeven ijskranten waren een doorslaggevend succes thans heeft men het voornemen om in 2004 met een nieuwe uitgave te komen welke voldoet aan de huidige ( soms gewijzigde) schaatsroutes. Herinrichting/Vernieuwing informatiecentrum Het Twiske 156.000,-Vernieuwing van de inrichting van het informatiecentrum Het Twiske, met als doel het realiseren van een informatiecentrum met een eigentijdse uitstraling, gericht op een breder publiek, zowel individueel als in groepsverband. Tevens zal aandacht worden besteed aan het omringende platteland.
Herinrichtingsplan Alkmaarder- en Uitgeestermeer 3.500,-Onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheid van ligplaatsen voor boten op het Alkmaardermeer en het maken van een inrichtingsplan voor Oeverplan Dorregeest. Door de aanleg van speciale voorzieningen zullen recreanten niet meer in rietkragen aanleggen.
Lezen van het Landschap 44.692,-Cultuurhistorisch project met de nadruk op de archeologie van Waterland; leesbaar maken van de cultuurhistorisch waarden, door onder meer openstellen van de betreffende boerenerven, het door de agrariërs laten geven van excursies etc.
2-daags Wandelarrangement Hollandse Dijkenroute 3.900,-het realiseren van een tweedaags wandelarrangement door de Zeevang incl. lunches, diner en een overnachting op een boerderij.
Vervolg bevorderen plattelandstoerisme in Waterland voor 2004 78.754,-Het bevorderen van het toerisme beslaat meerdere jaren..Project geeft een vervolg aan de projecten "genieten van het boerenland" (2001) en "plattelandstoerisme in Waterland" (2003). Het is de bedoeling dat het aantal overnachtingen bij de boer toeneemt evenals het aantal toeristisch/recreatieve arbeidsplaatsen. Fietsweetjes langs 7 bewegwijzerde fietsroutes in NHM 75.000,-Realisatie van een eenduidige vormgeving van de informatiedragers langs de fietsroutes in Noord-Holland Midden: Pontjesroute, Zeevangroute, Veenweide Wormerroute, Rondom Watergangroute, Gouwzeeroute en de Aeen en Dieenroute. Planologie en Verbrede Landbouw 73.368,-Het geven van inzicht in de landbouwkundige situatie per gemeente hoe negatieve ontwikkelingen (verdwijnen van de landbouw uit buitengebied) via aanpassing bestemmingsplannen een halt kunnen worden toegeroepen. Dit in de vorm van een bruikbare richtlijn voor het opstellen van bestemmingsplannen buitengebied.
Agrarische ontsluiting natuurrservaat Eilandspolder-West 134.136,-aanleg van een beheerpad en een brug in de Westelijke Eilandspolder. Dit om (weidevogel)beheer mogelijk te maken op 12 hectare.
Project Volgermeerpolder 6.000.000,-Het inrichten van de Volgermeer als hoogwaardig natuur en recreatiegebied.- Inrichten stapstenen ecologische verbindingszones- In natuurgebieden het waterbeheer afstemmen op natuurdoelen- Realisatie van natuurgebied (150 ha) - Langer vasthouden van water voor natuurwaarden door voorraadvorming.- Inrichten recreatief groen (40 ha)-Aankoop recreatief groen (40 ha)De eerste vervolgstap is het in kaart brengen van de financieringsmogelijkheden en de afstemming van de werkzaamheden. Agrarisch bedrijfsonderzoek Wormerland 11.660,-Onderzoek te doen naar de huidige situatie en het toekomstperspectief van de landbouw in de gemeente Wormerland d.m.v. een enquête onder de agrarische bedrijven. Dit project dient als voorbeeld voor andere gemeenten. Verbetering Waterbeheer Heemtuin Dwarsgouw 63.000,-In aansluiting op het boezemwater van de Purmerringvaart wordt een Heemtuin hersteld. Accent ligt op het herverkrijgen van een rijke flora en fauna in relatie met een excursie en rustgebied zowel voor vogels als voor de tweevoetige medeburger. Er wordt gebaggerd en de verruiging zal met een specifiek beheersplan worden tegengegaan.
Herstel Lenspoelen 14.975,-Het opnieuw aanbrengen van lenspoeltjes (zoet water lensjes) in een brak veenweidegebied. De poelen leiden tot een versterking van de biodiversiteit (amfibieën, libellen en planten). Ze zijn opgenomen onder de noemer van "boerennatuur"en liggen langs een wandelpad.
Herinrichtingsplan Kalverpolder 72.000,-aanleg natuurvriendelijke oevers, realisatie paaigebieden en plasbermen en verbeteren intrekmogelijkheden voor vis.
Peilexperiment Groot-Limmerpolder 140.000,-Pilotproject om de gevolgen van flexibel Peilbeheer, ( dwz: s winters hoog peil en s zomers laag peil is tegengesteld aan het huidig peilbeheer). op de waterkwaliteit in de Groot-Limmerpolder te onderzoeken. Verbindingszone Molentocht (fase1) 258.855,-Aanleg ecologische verbinding en herstel molentochten.De Molentocht ligt aan de Noord-oostkant van de Schermer, tegen de Mijzenpolder aan. Het project voldoet aan de eisen voor ecologische verbindingen. Combinatie met herstel van cultuurhistorisch waardevolle molengangen. Het gebied wordt heringericht volgens het cultuurhistorisch beeld van begin 20ste eeuw dat ook de gewenste ecologische waarden oplevert. Ecoband Purmerend 554.370,-Het realiseren van een alternatief tracé voor verbindingszone Beemster-Purmer 113 via de noordrand van Purmerend, langs de N244 en aan de zuidkant van een van de kerngebieden van de PEHS. De groenstrook langs de N244 zal daarmee fungeren als ecologische verbindingszone tussen de Beemster- en de Purmerringvaart en krijgt later een vervolg in het bedrijventerrein Baanstee-Noord, langs de Purmerringvaart.
Restauratie Schermer Molencomplex 535.000,-Het ontgraven van de voorsloten van poldermolen D.E.M.. en deze voorsloten verbinden met de Noorder- en Zuidervaart. Daarmee worden deze molens weer in samenhang gebracht met de molengroep Schermerhorn en wordt er tevens extra waterberging aangelegd.
Instrumentarium voor archeologische fietsroutes 30.200,-zichtbaar maken van archeologische elementen in het agrarisch cultuurlandschap door het uitgeven van een brochure (oplage 2000) en de plaatsing van informatiepanelen.
Landschapsontwikkelingsplan Wormerland 3.000,-Verrichten van onderzoek naar de mogelijkheden en wenselijkheid om een landschapsontwikkelingsplan op te stellen.De opname in het gebiedsprogramma moet worden gezien als aanmoediging voor gemeenten om het instrument landschapsontwikkelingsplannen ter hand te nemen. Renovatie Inundatiesluis in de Zuiddijk van de Beemster 386.000,-De inundatiekolk aan de zuiddijk van de Beemster is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het object is in verval en de ontvangstkom is gedeeltelijk volgestort met bagger. Het project heeft tot doel om het geheel te herstellen en de relatie met de inundatievelden in de Beemster zichtbaar te maken.
Aflaatwerk in de Volgerweg 26.000,-Zie de inundatiesluis Zuiddijk Beemster.
Druivenserre 20.000,-Het verdekken van een authentieke druivenkas in de Beemster. Conform de oorspronkelijke bouw in 1929. Bouwen voor Waterland in 2020 141.908Verkenning van de invulling van de Waterlandse woningbouwopgave, vanuit een cultuurhistorisch perspectief.

Elly Klut 29-10-2003 8:38:00