FNV


---
uit: FNV Nieuwsagenda, 26 oktober 2003

---

Woensdag 29 oktober

14.00 uur, Nieuwspoort, Lange Poten 10 in Den Haag. FNV-bestuurder Ton Heerts biedt samen met de OPS-vereniging een rapport aan Tweede Kamerleden aan. Deze vereniging pleit voor de oprichting van een instituut dat bemiddelt in schadevergoeding voor slachtoffers van OPS. http://vedm.net/click2?lid=21235&m=K5L&s=3Xos

'OPS'ers verdienen eigen instituut'

FNV-bestuurder Ton Heerts biedt woensdag samen met de OPS- vereniging het rapport van de werkgroep Collectieve Compensatie voor OPS-slachtoffers aan Tweede Kamerleden aan. In dit rapport wordt gepleit voor het oprichten van een apart instituut voor OPS-slachtoffers, vergelijkbaar met het Asbestinstituut. Via dit instituut zouden OPS- slachtoffers, naar schatting zo'n vijfduizend mensen, een collectieve schadevergoeding kunnen claimen. Werkgevers, verzekeraars en overheid zouden dit instituut en de schadevergoedingen moeten financieren.

OPS werd al in de jaren zestig ontdekt na onderzoeken door universiteiten in de Verenigde Staten. Het Organisch Psycho Syndroom staat meer bekend als de schildersziekte. Binnenschilders liepen bij uitstek het risico blijvende schade aan het zenuwstelsel op te lopen bij het inademen van bepaalde stoffen in oplosmiddelen. Dit is heel lang niet erkend door de overheid, de werkgevers en de verffabrikanten. Werknemers wisten vaak niet wat hen mankeerde. "De verschijnselen lijken op die bij drankmisbruik: een licht gevoel in het hoofd, vergeetachtigheid en een persoonlijkheidsverandering", zegt FNV- beleidsmedewerker arbeidsomstandigheden Wim van Veelen. "Slachtoffers verloren hun baan, maar ook hun familie, omdat ze sociaal gezien veranderden." Pas eind jaren tachtig, begin jaren negentig drong het bij de overheid door dat hieraan iets gedaan moet worden, dankzij een voorlichtingsoffensief van FNV Bouw en de toenmalige Industriebond FNV. Sinds 2000 zijn werkgevers via de Arbowet verplicht oplosmiddelarme producten voor lijm en verf te gebruiken. De regeling heeft vooral betrekking op de grafische- en verfindustrie en autoschadeherstelbedrijven. 

De FNV is mede-oprichter van de Vereniging OPS en voert via het Bureau Beroepsziekte verschillende juridische procedures voor individuele slachtoffers. "Nadeel is dat die soms jarenlang voortduren", zegt Van Veelen, "vooral als er een onwillige werkgever of verzekeraar in het spel is. En dat is voor die mensen een enorme belasting. Daarom is het beter dit collectief te regelen." Werkgevers en verzekeraars moeten uitkomen op een vast bedrag als schadevergoeding en de overheid moet zorgen voor de praktische invulling van het instituut, aldus het rapport. Volgens Van Veelen bestaat er zeker enthousiasme voor dit voorstel bij de linkervleugel van de politiek.

Opmerkingen? Mail ons! e-magazine@fnv.nl

FNV SITE:
http://vedm.net/click2?lid=21239&m=K5L&s=3Xos
ABONNEREN:
http://vedm.net/click2?lid=21240&m=K5L&s=3Xos
FAQ:
http://vedm.net/click2?lid=21243&m=K5L&s=3Xos

---
(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://vedm.net/click2?lid=21244&m=K5L&s=3Xos