Gemeente Albrandswaard


Persberichten

Rijk heeft beslissing genomen over landschapspark Nu wordt over het geld onderhandeld


Op 26 september 2003 heeft de tweede Kamer de PKB+ vastgesteld, waarin de aanleg van de tweede Maasvlakte, het inbreiden van de haven van Rotterdam op bestaand gebied en de 750 hectare natuurontwikkeling staan beschreven. Deze PKB ligt tot en met 11 november ter inzage en in die periode kan ook bezwaar worden gemaakt bij de Raad van State tegen dit besluit. Voor onze gemeente betekent de vaststelling van de PKB+ dat de ontwikkeling van het landschapspark zo goed als vast is komen te staan.

Burgemeester Latenstein van Voorst-Woldringh is positief over het besluit: Dit maakt een eind aan de onzekerheid over de ontwikkeling van het gebied tussen de kernen Rhoon en Portland. Op dit moment loopt de beroepsprocedure nog tegen het genomen besluit. Het is de inschatting van de burgemeester dat eventueel protest tegen de PKB+ geen grote veranderingen zal opleveren. Kijk, de uitbreiding van de Rotterdamse haven met onder andere de tweede Maasvlakte is keihard gekoppeld aan het aanleggen van 750 hectare natuur- en recreatiegebied. Die koppeling is jaren geleden tot stand gekomen om de leefbaarheid van Rotterdam en haar omgeving te garanderen. Dat wordt niet meer losgelaten, dus als er getornd wordt aan de 750 ha natuurontwikkeling, komt ook de aanleg van de tweede Maasvlakte in gevaar. Ik verwacht niet dat ze dat in Den Haag laten gebeuren.


Albrandswaard is gesprekspartner
De afgelopen jaren is er voor en achter de schermen al hard gewerkt aan de besluitvorming rondom het landschapspark. De gemeente
Albrandswaard heeft steeds geprobeerd om aan tafel te zitten en mee te doen met dat werk. Wethouder Brussaard zegt hierover: Het Rijk, de stadsregio, de provincie en alle betrokken gemeenten willen hun zegje doen over die ontwikkeling van 750 hectare natuur- en recreatiegebied. Want niet alleen in Albrandswaard wordt zoiets aangelegd, ook bijvoorbeeld Berkel en Rodenrijs krijgt een deel van die hectaren op haar grondgebied. Als gemeentebestuur hebben we steeds ervoor gezorgd aan tafel te zitten en een stevige, serieuze gesprekspartner te zijn voor de provincie. De Provincie leidt namelijk het project voor de ontwikkeling van het natuur- en recreatiegebied. Dat betekent dat we de reserves van sommige bewoners ten aanzien van het landschapspark hebben geuit, maar ook dat we meedenken over de inrichting van het park als dat ter sprake komt, vult Brussaard nog aan.

Niet aan tafel voor het geld
Nu de PKB+ is vastgesteld, moet het Rijk geld reserveren voor de aanleg van de tweede Maasvlakte en de ontwikkeling van het natuur- en recreatiegebied. Het is nog niet duidelijk uit welke potjes dat geld moet komen en in deze tijden van bezuinigingen kan dit nog een stevig debat opleveren. Wij hebben geen invloed op het vinden van het geld, op die onderhandelingen, weet burgemeester Latenstein. De provincie en het Rijk gaan hierover met elkaar in de clinch. Wij horen over enige tijd wel de uitkomst van dit proces.

In de commissie Groen en bestuur van 10 november aanstaande staat het landschapspark op de agenda.