Gemeente Dordrecht


---

Amsterdamse echtpaar schenkt Dordrechtse Aquarel

afbeelding Voorstraatshaven VII (Dordrecht IX), 1898, aquarel, 52 x 72 cm Vincent Brinkhof
Tijdens de tentoonstelling Willem Witsen (1860-1923) - Stemmingen die tot en met 16 november te zien is in het Dordrechts Museum is de aquarel Voorstraatshaven VII (Dordrecht IX), 1898 aan het museum geschonken. De particuliere schenkers die het werk in bruikleen gaven voor de tentoonstelling, hadden in eerste instantie niet het voornemen om de aquarel te schenken, maar hebben daartoe besloten omdat ze vinden dat het werk eigenlijk in de collectie van het Dordrechts Museum thuis hoort, temeer daar het zo bijzonder is dat het Dordrechts Museum van dezelfde plek al een olieverfschilderij bezit.

Schenking
"We zijn enorm gelukkig met deze aanwinst, vooral omdat wij zelf geen enkele aquarel van Dordrecht hebben en niet gauw zal voorkomen dat een van de aquarellen, waar Witsen er destijds vijftien van vervaardigde, ooit nog op de markt zal komen. Wij zijn er trots op om deze aquarel, die van de meest verfijnde kwaliteit is in het oeuvre van Witsen, aan de collectie te mogen toevoegen", aldus conservator Moniek Peters, die de tentoonstelling voor het Dordrechts Museum samenstelde.

Aquarel Voorstraatshaven
Tussen 1898 en 1900 bezoekt Witsen veelvuldig Dordrecht. Hij zoekt in de door hem uitgekozen steden rust, verstilling en tijdloosheid. Witsen ontwijkt de bruisende drukte van de groeiende stad van zijn tijd en trekt zich bij wijze van spreken terug in het verleden. Vanuit een roeiboot maakt Witsen schetsen van de onderhuizen aan de Voorstraatshaven. Zo ontstaat een serie van dertien etsen en vijftien aquarellen.

De geschonken aquarel uit 1898 is er een uit deze serie en geeft de achtergevels van Voorstraat 463. 461 en 459 weer. De panden staan tegenover de Grote Kerk. Van de oorspronkelijke bebouwing van de panden is thans weinig meer over door een brand in 1906. Er zijn in ieder geval twee voorstudies van deze plek gemaakt die als basis dienden voor de aquarel en de olieverf. Voorts is bekend dat de aquarel in 1898 werd verkocht via Witsens Kunsthandel E. J. van Wisselingh & Co en in het bezit kwam van de Amsterdamse verzamelaar mr. Th. G. Dentz van Schaick. In het Elserviers's Geillustreerd Maandschrift werd er destijds in de volgende lyrische zinsneden over geschreven: 'Deze aquarel geeft wel het sterkst den aangrijpenden weemoed van die bijna onbewoonbare bouwvallen met hun afgekalkte en verweerde muren, uitgevreten en nog vochtig van het gezwollen water uit de breede rivier met haar blinkende lichtvlakte, dat er in de sombere herfstregendagen langzaam tegenklokt....'

Tentoonstelling
Het is voor het eerst dat er zo uitgebreid aandacht wordt besteed aan deze schilder die hoort bij de generatie van de Amsterdamse School en bij het tijdsbeeld van de schilders van Tachtig. Onder het omvangrijke oeuvre zijn zowel schilderijen, aquarellen en tekeningen als etsen en foto's te vinden.


---

---
Noot aan de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Vincent van de Kerk, Pr en Marketing.

Telefoon : (078) 648 21 48

Mobiel : 06 51 53 91 50

Fax : (078) 614 17 66

E-mail : v.vande.kerk@dordrecht.nl