Gemeente Maassluis

Persberichten

28-10-2003

Antwoorden op schriftelijke vragen Maassluis Belang over artikel 37 Regelement van Orde

Naar aanleiding van schriftelijke vragen die door de fractie van Maassluis Belang zijn gesteld aan het college van burgemeester en wethouders heeft het college een antwoordschrijven verzonden. Het college beantwoordt de vragen van de fractie van Maassluis Belang als volgt:

Vraag 1: Bent u het met de fractie van Maassluis Belang eens, dat de overlast van stappende jeugd steeds vaker voorkomt?

Wij zijn het met uw fractie eens, dat horecaoverlast steeds vaker voorkomt. Veelal gaat het daarbij om stappende jeugd.

Vraag 2: Bent u het met de fractie van Maassluis Belang eens, dat dit een ongewenste ontwikkeling is?

Wij zijn het met uw fractie eens, dat dit een ongewenste ontwikkeling is.

Vraag 3: Bent u het met de fractie van Maassluis Belang eens, dat het NIET adequaat reageren van de politie mede veroorzaakt wordt door de geringe bezetting, zeker voor wat betreft Maassluis?

U stelt, dat het niet adequaat reageren van de politie mede veroorzaakt wordt door de geringe bezetting. Wij zijn het hier niet mee eens. In de eerste plaats zijn wij van mening, dat de politie juist heel adequaat heeft gereageerd. In de tweede plaats is er geen sprake van een geringe bezetting, integendeel.

Er wordt sinds enige jaren in de weekeinden buiten de aanwezigheid van de Directe Hulp Verlening in Maassluis door de wijkpolitie Maassluis in samenwerking met de wijkpolitie Vlaardingen tijdens de avond- en de nachtelijke uren extra inzet gepleegd in het uitgaansgebied en op de zgn. horecaroutes.

Verder is door de politie geconstateerd, dat er in de afgelopen maanden tweewekelijks op vrijdagavond (Sitton-avond) een grotere groep minderjarigen dan voorheen, na het bezoek aan de discotheek aan de G. van Wijnkade, gelijktijdig in verschillende richtingen huiswaarts keert en zich daarbij hinderlijk gedraagt. In overleg met de eigenaar van de discotheek zijn recentelijk afspraken gemaakt over spreiding van het tijdstip van vertrek (hierbij rekening houdend met het vertrek van de laatste trein) en het informeren van ouders van discotheekbezoekers. Verder is een extra eenheid van de wijkpolitie aanwezig bij het uitgaan van de discotheek.

Vraag 4: Bent u het met de fractie van Maassluis Belang eens, dat zulk een optreden van de politie onverantwoord is?

U vindt het optreden van de politie onverantwoord. Wij delen uw mening niet. In het bedrijfsprocessensysteem van de politie zijn slechts 4 meldingen/hulpaanvragen geregistreerd in het betrokken weekeinde (22 t/m 24 augustus jl.). Hiervan hadden 3 meldingen betrekking op de nacht van 22 op 23 augustus 2003. Het betrof de volgende meldingen:
- geluidsoverlast van particulieren in de Nieuwstraat,
- jeugdigen die in de haven een afgemeerd schip los hebben gemaakt,
- baldadige jeugd die de discotheek aan de G.v.Wijnkade verlaat Er is géén melding binnengekomen van een persoon die getuige is geweest van het sneuvelen van een winkelruit aan de Fenacoliuslaan en beschadiging van autos op de Haven en de Zure Vissteeg, zoals u in uw schrijven aangeeft.

De 4e melding van genoemd weekend is op zaterdagmorgen (11.13 uur) geregistreerd. Aanleiding hiervan was, dat politiepersoneel van de DHV op die zaterdagmorgen is aangesproken door een bewoner van de Taanstraat en in kennis is gesteld van het feit dat er vernielingen waren gepleegd aan geparkeerdstaande autos. Betrokkene is vervolgens verwezen naar het politiebureau te Maassluis voor het doen van aangifte. Betrokkene heeft hieraan gehoor gegeven. Dit was de eerste melding, die het Regionaal VerbindingsCentrum heeft ontvangen over vernielingen aan autos. Later zijn nog meer aangiftes van autovernieling geregistreerd, in totaal 8. Van mogelijke andere vernielingen die gedurende onderhavig weekeinde in de omgeving van het uitgaanscentrum zouden hebben plaatsgevonden, is geen aangifte gedaan of is de politie op andere wijze in kennis gesteld.

Vraag 5: Bent u voornemens om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken en de verantwoordelijke bij de politie hierover aan te spreken, teneinde dit in de toekomst te voorkomen en indien nodig de politie snel ter plaatse is?

De politie heeft alsnog alles in het werk gesteld om de mogelijke getuige te achterhalen, zodat dit mogelijk ook tot een dader zou kunnen leiden. Helaas heeft de politie niet kunnen vaststellen of er daadwerkelijk sprake is geweest van een getuige en wat vervolgens de identiteit van die getuige is.

Als er geen meldingen binnenkomen bij het Regionale Verbindingscentrum kán de politie niet alert en adequaat reageren om de doodeenvoudige reden, dat de politie niet wéét dat er iets aan de hand is. Handhavend toezicht valt en staat met de meldingsbereidheid van de burger; daar is de Directe Hulpverlening op ingericht.

Wij zijn van mening, dat de politie door extra inzet vanuit het wijkteam tijdens zgn. Sitton-avonden alert heeft gereageerd op de toenemende overlast. Deze aanpak werpt inmiddels zijn vruchten af. De overlast is op genoemde avonden beduidend afgenomen.