Politie Twente

Politie Twente


dinsdag 28 oktober 2003


Licht aan. Daar kun je mee thuis komen!


Met de slogan ' Licht aan. Daar kun je mee thuis komen! ' is op 6 oktober 2003 de landelijke campagne van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat van start gegaan om het voeren van goede fietsverlichting te bevorderen. Het startsein werd gegeven door minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat. De campagne bestaat uit het geven van voorlichting en een verhoogde handhavingactiviteit door de politie Twente. Dit heeft in de eerste week van de handhaving geresulteerd in ruim 150 processen verbaal voor het niet voeren van voor- of achterlicht van een fiets of het volledig ontbreken van verlichting.


Doel

Doel van de campagne is het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks valt door het rijden zonder goede verlichting op de fiets, terug te brengen. Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in de duisternis. Ieder jaar zijn landelijk zo'n 10.000 fietsers betrokken bij een tweezijdig ongeval in het donker, meestal met een auto als andere partij. Ruim vijfhonderd fietsers raken hierbij zwaar gewond en zo'n veertig slachtoffers overleven de aanrijding niet. Veel van deze ellende kan worden voorkomen door het licht aan te doen. Uit een landelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van alle fietsers in het donker zonder verlichting fietst. In de provincie Overijssel vinden ongeveer 20% van de aanrijdingen met fietsers in het donker plaats.


Regels

De regels voor het voeren van verlichting zijn erg simpel. In het donker (tijden tussen zonsondergang en zonsopkomst) en bij slecht zicht, door bijvoorbeeld mist, is het verplicht met de lichten aan te rijden. Het voorlicht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. Ook is het verplicht dat fietsen zijn voorzien van reflectoren op de trappers en aan de achterzijde. De banden moeten zijn voorzien van zijreflectie. De verlichting mag niet knipperen (LED-verlichting). De boetes voor fietsers variëren van 14 (voor of achter) tot 23 (voor en achter) Euro. Voor bromfietsers varieert dit tussen de 23 en 56 Euro binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom tussen de 34 en 68 Euro. Voor automobilisten die geen dimlicht voeren geldt een boete van 57 tot 114 Euro buiten de bebouwde kom en 28 tot 56 Euro binnen de bebouwde kom.


Handhaving

Om het doel van de campagnes, het verminderen van de slachtofferkans te vergroten is gekozen voor zowel voorlichting- als handhavingactiviteiten. Bij de verlichtingscontroles van de afgelopen week, die in o.a. Hengelo, Oldenzaal, Almelo, Borne en Vriezenveen hebben plaatsgevonden, zijn ruim 150 bestuurders bekeurd. Het overgrote deel hiervan betreft bestuurders van fietsen. De campagne duurt nog tot half december. Door de politie Twente zal gedurende deze periode ook extra aandacht besteed worden aan het voeren van verlichting, want:


Licht aan. Daar kun je mee thuis komen!