Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie reserveert 76 miljoen voor projecten Agenda 2010

28-10-2003
Gedeputeerde staten willen de komende jaren 76 miljoen euro reserveren voor de projecten van Agenda 2010. Vorig jaar werden tien projecten geselecteerd waarmee de provincie duurzaam wil investeren in de Utrechtse samenleving. Het gaat om tien grote projecten die concrete en zichtbare resultaten moeten opleveren voor de inwoners van de provincie Utrecht.

Een jaar na de start van Agenda 2010 presenteren GS een tussenbalans aan provinciale staten. Daarin schrijven ze: "Voor onze provincie was het starten met Agenda 2010 een spannend avontuur. We willen graag presteren, en tegelijk accepteren we onzekerheid over waar we terechtkomen. Een dik jaar nadat de projecten zijn geselecteerd, zijn ze nog allemaal in de lucht. Op tien fronten zoeken we de buitenwereld op, zetten de eerste prestaties neer, maken wat los bij anderen en onszelf."

GS: 76 miljoen euro
In de tussenbalans is ook een financieel plaatje opgenomen. Nu de projecten op stoom gekomen zijn hebben alle projectleiders een raming gemaakt van de kosten van hun project, van mogelijke inkomsten of bijdragen van derden en daaruit resulterend de bijdrage die nodig is uit het provinciaal Structuurfonds. Uit de berekening blijkt dat wanneer alle projecten voortvarend worden aangepakt er in totaal ongeveer 130 miljoen euro nodig is tot en met 2010. Zover wil het provinciebestuur niet gaan, GS willen tot en met 2010 een totaalbedrag van 76 miljoen euro uit het structuurfonds reserveren voor de tien projecten die nu op de Agenda 2010 staan.

Volgens coordinerend gedeputeerde Lokker betekent dat niet dat de projecten nu maar een tandje lager moeten worden uitgevoerd: "We hebben de ambitie een stevige impuls te geven aan de samenleving met deze tien projecten en daar willen we aan vasthouden. Aanpassen van de projectplannen of het schrappen van projecten is dus niet aan de orde. Provinciale staten hebben begin dit jaar de lijst vastgesteld en er is op dit moment geen reden daar iets in te wijzigen. Ook kiezen we niet voor de kaasschaafmethode. We denken dat het verschil tussen onze financiele polsstok en de benodigde middelen te overbruggen is, ondermeer door inkomstenstromen van derden".

Aanvullende financiering
Daartoe verbinden GS aan hun besluit uitdrukkelijk de opdracht aan de projectleiders om te zoeken naar aanvullende financiering. Daarbij denken ze met name aan bijdragen van derden, zoals andere overheden, samenwerkingspartners, bedrijfsleven en particulieren. Maar de projectleiders moeten ook actief op zoek naar subsidiegelden en nagaan of een groter deel van de kosten uit de gewone provinciebegroting gedekt kan worden.

De tussenbalans van Agenda 2010 wordt besproken in de statencommissie Bestuur en Middelen van 24 november aanstaande.

Meer informatie bij Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030 258 2192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl