STICHTING EXODUS

Landelijk protestactie ex-gedetineerden op 28 oktober 2003

Petitie en fiets voor minister Donner bij landelijk protest

Samenleving is gebaat bij begeleide terugkeer ex-gedetineerden

Ex-gedetineerden, hun professionele en vrijwillige begeleiders en tal van sympathisanten houden op dinsdag 28 oktober a.s. in Den Haag een landelijke protestbijeenkomst. Reden van protest is het uitblijven van structurele financiële steun voor programma's waarmee ex-gedetineerden worden begeleid bij hun terugkeer in de samenleving zonder in criminaliteit terug te vallen. Het protest wordt georganiseerd door de vijf organisaties die deze begeleidingsprogramma's in Nederland aanbieden: de stichtingen Door, Exodus, Moria, Ontmoeting en Stoel. Vertegenwoordigers van deze organisaties zullen met een speciaal voor minister Donner door ex-gedetineerden gebouwde fiets een petitie aanbieden. De vijf organisaties menen dat het debat rond criminaliteitsbestrijding zich te eenzijdig richt op de voordeur van gevangenissen en dat er onvoldoende aandacht is voor de uitgang ervan. In een aansluitende bijeenkomst zal daarom van diverse kanten het belang worden belicht van begeleide terugkeer van ex-gedetineerden in de samenleving.

De Tweede Kamer heeft al sinds 2001 in diverse kamerbreed gedragen moties aangedrongen op structurele financiering van begeleidingsprogramma's voor ex-gedetineerden. Die moties zijn echter nimmer uitgevoerd. Oorzaak van de impasse is dat minister Donner van Justitie meent dat begeleiding van ex-gedetineerden niet meer op zijn begroting thuis hoort. Andere ministeries willen ex-gedetineerden echter evenmin als doelgroep onderkennen. Bij de behandeling van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer, die op 28 oktober op de agenda staat, zal dit onderwerp opnieuw besproken worden. Dat is aanleiding voor de vijf samenwerkende stichtingen om met hun protest er op aan te dringen dat er nu eindelijk een oplossing komt voor deze slepende kwestie.

Protestbijeenkomst in Waalse Kerk
Tijdens een gevarieerde protestbijeenkomst zullen deskundigen en vertegenwoordigers van verschillende organisaties en groepen hun visie naar voren brengen op het belang van begeleiding van ex-gedetineerden. Medewerking is onder meer toegezegd door mw. Prof. Dr. J. Junger-Tas (hoogleraar criminologie), ondernemer en voormalig prof-wielrenner Rini Wagtmans en vertegenwoordigers van onder meer het CNV en de VNG.
De portugees-nederlandse zanger Fernando Lameirinhas zal een muzikale bijdrage leveren in de vorm van een mini-concert. De bijeenkomst vindt plaats in de Waalse Kerk aan het Noordeinde in Den Haag en duurt van 14.15 uur tot 16.00 uur.

Overhandiging petitie en fiets
Voorafgaand aan de bijeenkomst zal een delegatie van de vijf organisaties een door velen ondertekende petitie aanbieden aan de leden van de Vaste Kamercommissie van Justitie, met het verzoek deze aan minister Donner van Justitie te overhandigen. In de petitie wordt aan minister Donner gevraagd om samen met andere ministers een oplossing te creëren die structurele financiering van het werk voor ex-gedetineerden mogelijk maakt. Er zal ook een cadeau voor minister Donner worden aangeboden: een speciale, door ex-gedetineerden vervaardigde fiets.

Vijf organisaties, 5 miljoen euro
Het protest wordt georganiseerd door de vijf organisaties die in Nederland integrale begeleidingsprogramma's voor ex-gedetineerden aanbieden. In totaal beheren deze vijf organisaties 14 huizen, waarin plaats is voor zo'n 160 (ex-)gedetineerden. Gezamenlijk hebben zij becijferd dat een subsidiebedrag van maximaal EUR 5 miljoen per jaar zou volstaan. Daarmee wordt dan ongeveer 33% van de kosten van de organisaties gedekt.
De organisaties waar het om gaat, zijn de stichtingen Door (met huizen in Middelburg en Vlissingen), Exodus (met huizen in Groningen, Alkmaar, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Den Bosch en Venlo), Moria (Nijmegen), Ontmoeting (Epe) en Stoel (Nooitgedacht, Drenthe). Samen hebben deze organisaties ongeveer 150 betaalde medewerkers en zeker 500 vrijwilligers, die zich voor ex-gedetineerden inzetten. De organisaties hebben ieder een breed lokaal draagvlak, wat er toe heeft geleid dat de aan te bieden petitie door vele geledingen wordt ondersteund.

Noten voor de redactie

- Voor nadere informatie over de protestactiviteiten op 28 oktober kunt u contact opnemen met Rien Timmer, directeur Stichting Exodus Nederland, tel. 020-616 98 88 of 06 - 517 456 11.
- De aanbieding van de petitie, handtekeningen en fiets aan de leden van de Vaste Kamercommissie van Justitie vindt plaats op 28 oktober a.s. om 13.45 uur bij de ingang van de Tweede Kamer, Plein 2 te Den Haag. Pers is bij deze gelegenheid van harte welkom. Wel graag zo mogelijk uw komst tevoren melden bij Stichting Exodus Nederland.
- De protestbijeenkomst wordt gehouden op 28 oktober van 14.15 tot 16.00 uur in de Waalse Kerk, Noordeinde (schuin tegenover het Koninklijk Paleis) te Den Haag. Ook hierbij is pers van harte welkom; melding van uw komst bij de Stichting Exodus Nederland wordt op prijs gesteld.

- De deelnemende organisaties aan de protestbijeenkomst zijn als volgt te bereiken:


- Stichting Door, directeur Johan Swart, tel. 06-129 959 51


- Stichting Exodus Nederland, directeur Rien Timmer, tel. 020-616 98
---


- Stichting Moria, directeur André Stuart, tel. 024-329 76 80


- Stichting Ontmoeting, locatiemanager Kees Jan Hooglander, tel. 0578-676 400


- Stichting Stoel, penningmeester Rinze Zijlstra, tel. 0592-345 610

23 okt 03 12:49